paidia prospathoun-epimoni-ypomoni

5 τρόποι για να μάθετε στο παιδί σας να μην εγκαταλείπει την προσπάθεια!

Διαφήμιση

Το να μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια στη μέση είναι κάτι που μαθαίνεται, δεν το φέρνουμε μαζί μας. Σκεφτείτε το: Πόσα παιδιά ξέρετε που εγκατέλειψαν την προσπάθεια να περπατήσουν; Ή να μιλήσουν; Ή να τραφούν; Ποιος είναι πιο επίμονος από ό,τι ένα παιδί που πραγματικά θέλει κάτι; Το πρώτο ένστικτο ενός παιδιού είναι να προσπαθεί ξανά και ξανά και ξανά μέχρι να τα καταφέρει.

Δυστυχώς, τα περισσότερα παιδιά σήμερα έχουν «διδαχθεί» από εμάς – τους λεγόμενους «μεγάλους» στη ζωή τους – να ενεργούν σε αντίθεση αυτού του πιο ενστικτώδους γνωρίσματος τους.

Ένα άτομο – παιδί ή ενήλικας – εγκαταλείπει την προσπάθεια όταν ο φυσικός ή/και συναισθηματικός πόνος εάν συνεχίσει θα είναι μεγαλύτερος από την ευχαρίστηση. Είναι τόσο απλό.

Έτσι, το κλειδί για την επιμονή και επιτυχία είναι να βοηθήσετε το παιδί σας να επιστρέψει στο έμφυτο ένστικτο που του υποβάλλει να προσπαθεί ξανά και ξανά και να μην βλέπει την αποτυχία ως το τέλος της προσπάθειας, αλλά ως μια πρόκληση που μπορεί να αναλάβει.

5-tropoi-na-mathei-to-paidi-na-min-egkataleipei-tin-prospatheia-icon3Ενώ αυτές οι δεξιότητες, οι στρατηγικές και τα γνωρίσματα του χαρακτήρα έρχονται εκ φύσεως σε μερικούς ανθρώπους και όχι σε άλλους, μπορεί κάποιος να τα διδαχθεί και να τα αποκτήσει.

Ιδού λοιπόν πέντε συμβουλές για να μάθετε τα παιδιά σας να μην εγκαταλείπουν την προσπάθεια όταν αντιμετωπίζουν αντιξοότητες.

1. Βρείτε το «γιατί», όταν το παιδί εγκαταλείψει μια προσπάθεια.
Ρωτήστε τον εαυτό σας: Αν κάτι δεν είναι σημαντικό για μένα, πόση σκέψη, προσπάθεια και συναίσθημα θα έβαζα για να το πετύχω; Τώρα κάντε αυτό το ερώτημα σε ένα παιχνίδι με τα παιδιά σας. Τι είναι αυτά που εγκαταλείπουν και γιατί θέλουν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια; Τίνος απόφαση ήταν να αρχίσει η προσπάθεια: δική σας ή δική τους; Με άλλα λόγια, ποιου είναι το «γιατί» αυτό; Όπως αναφέρεται στο βιβλίο του ίδιου συγγραφέα «10 μυστικά για να ενισχύσετε τα παιδιά και να ξυπνήσετε το παιδί μέσα σας», τα παιδιά σας δεν είναι μια μικρογραφία σας. Μπορεί ή και όχι να απολαμβάνουν τα ίδια πράγματα με σας.

2. Εστίαση στις δυνατότητες θετικής κατάληξης της προσπάθειας.
Εκεί που εστιάζει το μυαλό, γίνεται πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, έχουμε την τάση να παίρνουμε αυτό που σκεφτόμαστε. Έτσι, το ερώτημα είναι αν, την ώρα της προσπάθειας, εσείς και τα παιδιά σας είστε επικεντρωμένοι στο επιθυμητό αποτέλεσμα ή στην έλλειψη επιτυχίας; Αν μείνουν συγκεντρωμένα στο τελικό αποτέλεσμα, είναι πιο εύκολο για τα παιδιά σας να πάρουν μια ανάσα και να συνεχίσουν την προσπάθεια μετά από μια αποτυχία που διαβλέπουν.

5-tropoi-na-mathei-to-paidi-na-min-egkataleipei-tin-prospatheia-icon23. Συσχετίστε παλαιότερες αποτυχίες με τις επιτυχίες στις οποίες τελικά οδήγησαν οι αποτυχίες αυτές.
Το σπουδαίο πράγμα για το ανθρώπινο μυαλό είναι ότι συνειδητοποιούμε τι σημαίνει κάτι για μας όταν αυτό συμβεί και έχουμε να αποφασίσουμε πως θα αντιδράσουμε. Σκεφτείτε το εξής: Πώς βλέπουν τα παιδιά σας την προσπάθεια που είχαν κάνει για να πετύχουν σε κάτι το οποίο τελικά δεν τελείωσε με τον τρόπο που αυτά θα ήθελαν; Ως αποτυχία ή επιτυχία; Αν τα παιδιά σας μπορέσουν να συσχετίσουν κάθε αποτυχημένη προσπάθεια με μια επιτυχία, και να δουν την αποτυχία όχι ως αποτυχία, αλλά ως μια επιτυχία στη διαδικασία απάλειψης τρόπων πως να ΜΗΝ κάνουν κάτι, τότε θα αισθάνονται καλύτερα για την αποτυχία και δεν θα την αντιμετωπίζουν ως κάτι που πρέπει να αποφεύγουν. Άλλωστε, οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο είναι συνήθως αυτοί που αποτύγχαναν πιο συχνά και όμως συνέχιζαν την προσπάθεια.

4. Δώστε προσοχή στη γλώσσα που χρησιμοποιείτε γύρω από το θέμα της αποτυχίας.
Οι λέξεις έχουν νόημα, αλλά εσείς και τα παιδιά σας έχετε την ευχέρεια να επαναπροσδιορίσετε το προσωπικό σας νόημα στις λέξεις, όπως «αποτυχία», για να τις μετατρέψετε σε λέξεις ενίσχυσης από λέξεις που προκαλούν ζημιά. Αυτό πηγαίνει χέρι-χέρι με τη συσχέτιση που αναφέρεται πιο πάνω. Η αλλαγή στη γλώσσα θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στη συναισθηματική σας κατάσταση.

5. Διδάξτε δια του παραδείγματος.
Τίποτα δεν διαβρώνει την αξιοπιστία ενός γονέα περισσότερο από το να είναι υποκριτής. Δεν μπορείτε να ζητάτε από τα παιδιά σας να είναι ή να κάνουν κάτι που εσείς δεν είστε διατεθειμένος να είστε ή να κάνετε. Γνωρίζουμε όλοι ότι το «κάνε αυτό που λέω, όχι αυτό που κάνω» δεν δουλεύει όταν πρόκειται για την ανατροφή των παιδιών.

Πηγή: www.yahoo.com
yahoo-parenting-logo

ParentsGo

Το ParentsGo είναι ένας χώρος για γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Στο ParentsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.

Διαφήμιση

Κοινοποίηση

Το ParentsGo είναι ένας χώρος για γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Στο ParentsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε μας

Βρείτε μας στα παρακάτω social media και μείνετε ενημερωμένοι!

Δημοφιλή άρθρα

Πρόσφατα άρθρα

Scroll to Top