Ήπιες διαταραχές ύπνου στην προσχολική ηλικία

Διαφήμιση

Ας ξεκινήσουμε με ένα παράδειγμα…

Η Άννα, μια γλυκιά κοπέλα στα 31 της χρόνια, κατέφτασε βιαστική και κουρασμένη στο ιατρείο. Δυσκολευτήκαμε πολύ να βρούμε χρόνο για ραντεβού επειδή έπρεπε να αφήσει τα παιδιά σε ώρα που βόλευε το άτομο που της τα κρατούσε. Η Άννα δεν είχε κοντά την οικογένεια της και ο σύζυγος της είχε ένα πολύ απαιτητικό επάγγελμα που εξ υπάκουε συχνά ταξίδια στο εξωτερικό. Το γεγονός ότι το μικρό παιδί της οικογένειας ήταν βρέφος 6 μηνών απλά δυσκόλευε τα πράγματα. Το θήλαζε οπόταν η ανάγκη συντονισμού μεταξύ μας ήταν μεγάλης σημασίας. Τα καταφέραμε όμως!

Με το που κάθισε στην καρέκλα, αναστέναξε και έβαλε τα κλάματα… ήταν εμφανέστατα καταβεβλημένη και τα μάτια της πρόδιδαν έλλειψη ύπνου.

«Γιατρέ! Η Σοφία, που είναι τώρα 3.5 χρονών, ήταν το πιο εύκολο παιδί! Λέγαμε μάλιστα ότι αν είναι έτσι όλα τα παιδιά, άνετα κάναμε άλλα τέσσερα! Από τη μέρα που γεννήθηκε ο μικρός όμως, η ζωή μας πήρε την κάτω βόλτα. Είναι βέβαια συνεργάσιμο παιδί η Σοφία ακόμα, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια της μέρας. Τα βράδια όμως κάτι παθαίνει! Εκεί που κοιμότανε μόνη της, στο δωμάτιο της, ολόκληρη τη νύχτα, ξαφνικά πριν πέντε περίπου μήνες, μετά από ένα άσχημο κρυολόγημα, μας έφερε τα πάνω κάτω. Κλαίει και αντιδράει γιατί δεν θέλει να πάει μόνη της στο κρεβάτι, πρέπει να κοιμάται κάποιος δίπλα της για να την πάρει ο ύπνος και αν δε διανοηθούμε να φύγουμε από δίπλα της σίγουρα θα ξυπνήσει 4 με 5 φορές κάθε νύχτα κλαίγοντας και φωνάζοντας μαμά! Απορώ πως αντέχει! Εγώ πάντως δεν αντέχω, θηλάζω κιόλας. Πολλά βράδια είμαι μόνη μου και με τα δύο μωρά, αφού ο Κώστας λείπει σε ταξίδια και όσο να ναι δεν μπορώ να κρατήσω και τις ρουτίνες μας όπως πρέπει …είμαι τόσο, μα τόσο κουρασμένη!

Να σας εκμυστηρευτώ και κάτι; Και τι δεν θα έδινα για να πήγαινα πίσω στη δουλειά! Ίσως τελικά να μην είμαι και η καταλληλότερη για μάνα;; τι να πω…»

ipies-diataraxes-ypnou-stin-prosxoliki-ilikia-icon1

Είναι αυτό διαταραχή ύπνου; Για να δούμε…

Οι διαταραχές του ύπνου ταξινομούνται σε δύο μεγάλες κατηγορίες

1. Τις πρωτοπαθείς διαταραχές ύπνου, οι οποίες είναι το αποτέλεσμα της κακής λειτουργίας του φυσιολογικού μηχανισμού της ρύθμισης του ύπνου.

2. Τις δευτεροπαθείς διαταραχές ύπνου, οι οποίες είναι το αποτέλεσμα μιας υποβόσκουσας ψυχικής διαταραχής ή της χρήσης κάποιων φαρμάκων.

Οι πρωτοπαθείς διαταραχές ύπνου περιλαμβάνουν δύο υποκατηγορίες

1. Τις δυσυπνίες, οι οποίες αφορούν στη δυσκολία του παιδιού να αποκοιμηθεί ή να κοιμηθεί συνεχόμενα.

2. Τις παραϋπνίες, οι οποίες είναι ασυνήθιστες και συχνά δυσάρεστες μορφές συμπεριφοράς που εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα να τον διακόπτουν.

Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας παρατηρούνται κυρίως δυσυπνίες και σε μικρότερο βαθμό παραϋπνίες. Η πιο βασική και συνήθης μορφή δυσυπνίας στα μικρά παιδιά είναι η αϋπνία.

(σημ. συγγρ.= με τον όρο προσχολική ηλικία εννοείται η ηλικία των 2-6 ετών, την ηλικία δηλαδή πριν την υποχρεωτική εκπαίδευση στις περισσότερες χώρες. Στην ηλικία αυτή, το παιδί χρειάζεται ποσότητα και ποιότητα εμπειριών για να αναπτύξει τις ικανότητες του καθώς και για να γνωρίσει και να αποδεχτεί τον εαυτό του, βιωματικά, μέσα στο κοινωνικό σύνολο.)

ipies-diataraxes-ypnou-stin-prosxoliki-ilikia-icon2

Η μικρή Σοφία λοιπόν παρουσίαζε τα βασικά χαρακτηριστικά της πρωτοπαθούς αϋπνίας.

Είχε δυσκολία στην επέλευση και στη διατήρηση του ύπνου για τουλάχιστον ένα μήνα. Μετά από άλλο ένα ραντεβού και με τους δύο γονείς και μια ενδελεχή κλινική εξέταση, όπου αποδείχθηκε ότι η Σοφία ήταν ένα καθόλα υγιέστατο και τρισχαριτωμένο παιδάκι, έβαλα τους γονείς κάτω και τους καθησύχασα με τα εξής…

1. Η αϋπνία στα παιδιά προκαλείται συνήθως από γεγονότα που εύκολα μπορούν να αναγνωριστούν, π.χ ωτίτιδες, κρυολογήματα, ξαφνική αλλαγή στις ρουτίνες, η απουσία του γονιού, το άγχος του αποχωρισμού, ένα καινούργιο αδελφάκι κτλ.

2. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους με το πέρασμα του χρόνου, ιδιαίτερα αν οι γονείς χειριστούν σωστά τις δυσκολίες αυτές και βοηθήσουν το παιδί να τηρεί σταθερό πρόγραμμα ύπνου.

3. Οι δυσκολίες των μικρών παιδιών στον ύπνο είναι σε μεγάλο βαθμό μεταβατικά αναπτυξιακά φαινόμενα.

4. Η μείωση των αγχογόνων παραγόντων στο περιβάλλον, η ενίσχυση του συναισθήματος της ασφάλειας στο παιδί και η συνεργασία των γονιών είναι συνήθως αρκετά για την εξασφάλιση επαρκούς και ήσυχου ύπνου.

Στις περιπτώσεις εκείνες που οι διαταραχές του ύπνου εμφανίζονται με μεγάλη ένταση και επιμένουν στο χρόνο, η συμβουλευτική των γονέων και οι παρεμβάσεις συμπεριφορικού τύπου ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση τους. Σε περιπτώσεις που δεν βελτιώνονται με τροποποίηση της συμπεριφοράς μπορεί να χορηγηθούν αντι-ισταμινικά για μικρό χρονικό διάστημα.

Στην περίπτωση της Σοφίας πάντως το πρόβλημα λύθηκε με ορισμένες συμβουλευτικές συνεδρίες των γονιών. Ίσως και με την αλλαγή εργασίας του Κώστα… το γεγονός ότι δεν ταξίδευε συνέχεια έδωσε μια ανάσα στην οικογένεια και ειδικά στην Άννα. Την τελευταία φορά που την συνάντησα μου είπε χαρακτηριστικά «μια χαρά μάνα είμαι! Να κοιμηθώ ήθελα!»

Θα ακολουθήσουν:

3. Παραϋπνίες
4. Ύπνος και εφηβεία
5. Υγιεινή Υπνου

Δρ. Μάχη Κλεάνθους
Ειδική Παιδοψυχίατρος
Τμήμα Νευροψυχιατρικής
Παιδοψυχιατρική κλινική Πανεπιστημιακού Nοσοκομείου Örebro, Σουηδία

Για επικοινωνία: [email protected]

Μάχη Κλεάνθους

Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο Semmelweis από το οποίο αποφοίτησε το 2003. Έκανε το αγροτικό της στην Κύπρο και μετά εργάστηκε για ένα σύντομο διάστημα στο ογκολογικό της τράπεζας Κύπρου. Αμέσως μετά ήρθε Σουηδία όπου ξεκίνησε την ειδικότητα της στο κέντρο διατροφικών διαταραχών της Στοκχόλμης. Συνέχισε την ειδικότητα της στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Örebro, όπου και την έχει ολοκληρώσει. Έκτοτε εργάζεται στο νευροψυχιατρικό τμήμα της παιδοψυχιατρικής κλινικής. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδάκια.

Διαφήμιση

Κοινοποίηση

Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο Semmelweis από το οποίο αποφοίτησε το 2003. Έκανε το αγροτικό της στην Κύπρο και μετά εργάστηκε για ένα σύντομο διάστημα στο ογκολογικό της τράπεζας Κύπρου. Αμέσως μετά ήρθε Σουηδία όπου ξεκίνησε την ειδικότητα της στο κέντρο διατροφικών διαταραχών της Στοκχόλμης. Συνέχισε την ειδικότητα της στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Örebro, όπου και την έχει ολοκληρώσει. Έκτοτε εργάζεται στο νευροψυχιατρικό τμήμα της παιδοψυχιατρικής κλινικής. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδάκια.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε μας

Βρείτε μας στα παρακάτω social media και μείνετε ενημερωμένοι!

Δημοφιλή άρθρα

Πρόσφατα άρθρα

Scroll to Top