Meat loaf – Το κλασικό ρολό με κιμά

Διαφήμιση

Από Γαλάτεια Παμπορίδη (Γραφίστας, κουζινόβια και blogger)

Πιστεύω δεν υπάρχει ευκολότερος και γρηγορότερος τρόπος να ικανοποιήσεις πεινασμένους μικρούς και μεγάλους όσο ένα ρολό με κιμά. Το κλασικό αμερικάνικο πιάτο φτιάχνεται συνήθως με κιμά μοσχαρίσιο και έχει επικάλυψη ντομάτας, συνήθως κέτσαπ. Στην προκειμένη συνταγή, χρησιμοποίησα μισό κιμά μοσχαρίσιο και μισό χοιρινό για να είναι πιο ζουμερό. Επίσης, έφτιαξα το δικό μου σος ντομάτας για την επικάλυψη. Μπορείτε, βέβαια, να χρησιμοποιήσετε έτοιμη σάλτσα ντομάτας από βαζάκι. Όπως και να το φτιάξετε είναι εξαιρετικό.

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο,
  • 1 μεγάλο, (1 ½ φλ.) κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο,
  • 500 γρ. κιμά χοιρινό,
  • 1 ½ κουταλάκι σκόνη μουστάρδας,
  • 3 κουταλάκια γούστερ σος (Worcestershire Sauce),
  • ¼ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο,
  • 1 κουταλάκι φρέσκο θυμάρι,
  • 1 κουταλιά πάστα ντομάτας (ή κέτσαπ),
  • ¼ φλ. γάλα,
  • 2 μεγάλα αβγά,
  • 1 φλ. φρέσκα ψίχουλα ψωμιού ή γαλέτα,
  • αλάτι.

Για την επικάλυψη

  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο,
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη,
  • 400γρ. ντομάτες τριμμένες από συσκευασία,
  • ¼ φλ. λευκό κρασί,
  • 1 κουταλιά κέτσαπ,
  • 1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο,
  • αλάτι, πιπέρι.

the-classic-meat-loaf-galateia-pamporidi

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175°C. Σε ένα μεσαίο τηγάνι, βάζετε τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και μια πρέζα αλάτι. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν χρώμα, σβήνετε τη φωτιά. Μεταφέρετε τα κρεμμύδια σε ένα πιάτο να κρυώσουν.

Στο ίδιο τηγάνι, θα φτιάξετε την επικάλυψη. Αν θα χρησιμοποιήσετε έτοιμη σάλτσα ντομάτας ή κέτσαπ προσπεράστε αυτή την παράγραφο. Βάζετε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και το σκόρδο σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Σοτάρετε ανακατεύοντας μέχρι να μυρίσει (20 δευτερόλεπτα περίπου) και προσθέτετε τις ντομάτες, το κρασί, την κέτσαπ, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και αφήνετε τη σάλτσα να κοχλάσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει και να πήξει. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα κατά μέρος να κρυώσει λίγο μέχρι να τη χρειαστείτε.

Ετοιμάζετε το ρολό κιμά: Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζετε τα κρεμμύδια που σοτάρατε στην αρχή και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το ρολό. Φορέστε γάντια μιας χρήσης και ανακατεύετε καλά να αναμιχθούν όλα τα υλικά. Βάζετε τον κιμά σε ένα ταψί φούρνου το οποίο έχετε καλύψει με αντικολλητική λαδόκολλα. Με τα χέρια σας, σχηματίζετε ένα μακρόστενο «καρβέλι». Απλώνετε από πάνω τη σος ντομάτας ή κέτσαπ. Ψήνετε το ρολό στο φούρνο για 1 ώρα. Το αφήνετε να σταθεί για 20 λεπτά περίπου, πριν να το κόψετε και να το σερβίρετε. Είναι φανταστικό.

Σημείωση 1: Για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη μπορείτε να αποφύγετε το σοτάρισμα των κρεμμυδιών και να τα ανακατέψετε στο ρολό ωμά. Όμως, θεωρώ πως όταν τρώτε το ρολό σας, τα σοταρισμένα κρεμμύδια είναι πιο «ανεπαίσθητα» στο στόμα και κατ’ επέκταση η υφή του ρολού σας καλύτερη. Επίσης, δεν μου αρέσει καθόλου η γεύση ενός κατά λάθος, μεγάλου κομματιού από κρεμμύδι, πράγμα που θα αποφύγετε με το σοτάρισμα.

Σημείωση 2: Μπορείτε στην επικάλυψη να χρησιμοποιήσετε κέτσαπ αντί σάλτσα ντομάτας. Θα χρειαστείτε περίπου ½-¾ φλιτζανιού κέτσαπ.

Πηγή: cuisinovia.com

cuisinovia-logo

Γαλάτεια Παμπορίδη

Η φωτεινή κουζίνα του σπιτιού της είναι το βασίλειο της. Έχοντας σύμμαχο φρέσκες πρώτες ύλες, της αρέσει να φτιάχνει ζυμαρικά, να πειραματίζεται με καρυκεύματα, να δοκιμάζει μαρινάδες, να δημιουργεί μια συνταγή ξανά και ξανά μέχρι να πετύχει το αποτέλεσμα που να την ικανοποιεί. Μετά τις σπουδές της στην Αγγλία ως γραφίστρια, επέστρεψε στην Κύπρο όπου εργάστηκε ως Art Director στο «Φιλελεύθερο», σχεδιάζοντας πριν 20 χρόνια το «Όμικρον» και αργότερα το «Υστερόγραφο». Με τη γέννηση των δίδυμων γιων της, τα τελευταία 8 χρόνια, αποφάσισε να μείνει στο σπίτι και να αφοσιωθεί πλήρως στην οικογένειά της. Παρακολούθησε μαγειρικά courses στο Λονδίνο, ενώ σήμερα της αρέσει να μαγειρεύει για τους φίλους της, να φτιάχνει κέικ και να διαβάζει τα βιβλία συνταγών της τεράστιας βιβλιοθήκης της. Το Cloud 9 Cakes, η δυο χρονών εταιρία της, κατέληξε σήμερα να φτιάχνει τις πιο περιζήτητες τρισδιάστατες τούρτες της Κύπρου που ξεχωρίζουν για τη λεπτομέρεια και τα ευφάνταστα σχέδια τους, αλλά και για την υπέροχη γεύση τους. Τον τελευταίο χρόνο, μοιράζεται τις γνώσεις και τις δοκιμασμένες λαχταριστές συνταγές της μέσα από τη στήλη «Kitchen Fanatics» που φιλοξενείτε στο περιοδικό «Taste», το οποίο κυκλοφορεί μια φορά τον μήνα με τον κυριακάτικο «Φιλελεύθερο».

Διαφήμιση

Κοινοποίηση

Η φωτεινή κουζίνα του σπιτιού της είναι το βασίλειο της. Έχοντας σύμμαχο φρέσκες πρώτες ύλες, της αρέσει να φτιάχνει ζυμαρικά, να πειραματίζεται με καρυκεύματα, να δοκιμάζει μαρινάδες, να δημιουργεί μια συνταγή ξανά και ξανά μέχρι να πετύχει το αποτέλεσμα που να την ικανοποιεί. Μετά τις σπουδές της στην Αγγλία ως γραφίστρια, επέστρεψε στην Κύπρο όπου εργάστηκε ως Art Director στο «Φιλελεύθερο», σχεδιάζοντας πριν 20 χρόνια το «Όμικρον» και αργότερα το «Υστερόγραφο». Με τη γέννηση των δίδυμων γιων της, τα τελευταία 8 χρόνια, αποφάσισε να μείνει στο σπίτι και να αφοσιωθεί πλήρως στην οικογένειά της. Παρακολούθησε μαγειρικά courses στο Λονδίνο, ενώ σήμερα της αρέσει να μαγειρεύει για τους φίλους της, να φτιάχνει κέικ και να διαβάζει τα βιβλία συνταγών της τεράστιας βιβλιοθήκης της. Το Cloud 9 Cakes, η δυο χρονών εταιρία της, κατέληξε σήμερα να φτιάχνει τις πιο περιζήτητες τρισδιάστατες τούρτες της Κύπρου που ξεχωρίζουν για τη λεπτομέρεια και τα ευφάνταστα σχέδια τους, αλλά και για την υπέροχη γεύση τους. Τον τελευταίο χρόνο, μοιράζεται τις γνώσεις και τις δοκιμασμένες λαχταριστές συνταγές της μέσα από τη στήλη «Kitchen Fanatics» που φιλοξενείτε στο περιοδικό «Taste», το οποίο κυκλοφορεί μια φορά τον μήνα με τον κυριακάτικο «Φιλελεύθερο».

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε μας

Βρείτε μας στα παρακάτω social media και μείνετε ενημερωμένοι!

Δημοφιλή άρθρα

Πρόσφατα άρθρα

Scroll to Top