10 πράγματα που θα ήθελαν να γνωρίζαμε οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ

0
1350

Διαφήμιση

Η απώλεια της μνήμης είναι κάτι τρομακτικό για όλους, αλλά με υπομονή, επιμονή, εμπιστοσύνη και ενθάρρυνση οι αγαπημένοι μας μπορούν να συνεχίσουν να ζουν μια ουσιαστική ζωή. Ωστόσο, εκτός από την ίδια την απώλεια, οι φροντιστές, οι αγαπημένοι άνθρωποι και οι ίδιοι οι ασθενείς χρειάζεται να γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλά παραπάνω σημαντικά στοιχεία. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει ορισμένα μόνο από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά και πιθανές παρανοήσεις σχετικά με τη νόσο.

10 πράγματα που θα ήθελαν να γνωρίζαμε οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ

Κάθε στάδιο της νόσου είναι μοναδικό

Θεωρούμε ότι όσοι έχουν Αλτσχάιμερ δεν μπορούν να κάνουν συζητήσεις σε κάθε περίπτωση. Όσοι είναι στα πρώτα στάδια έχουν προβλήματα μνήμης, που σημαίνει ότι μπορεί να χαθούν ή να ξεχάσουν συζητήσεις, ενώ οι αλλαγές στην προσωπικότητα και η ευερεθιστότητα μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια των επόμενων σταδίων. Στα ύστερα στάδια, συνήθως παρουσιάζονται προβλήματα, όπως ανικανότητα να ντυθεί κανείς μόνος του ή να φάει. Επομένως, κάθε στάδιο εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο.

Η ζωή είναι αρκετά φυσιολογική στα πρώιμα στάδια

Κάποιες μέρες ίσως είναι δυσκολότερες από τις άλλες. Ωστόσο, αν και ο ασθενής θα αναγκαστεί να σταματήσει την εργασία του, η καθημερινότητα δεν είναι τόσο διαφορετική στα πρώτα στάδια. Και πάλι μπορούν να κάνουν εργασίες στο σπίτι, όπως και να θυμούνται συζητήσεις.

Δεν ξεχνούν επίτηδες

Μπορεί να εκνευριστείτε και να νιώθετε κούραση επειδή πρέπει να επαναλάβετε αρκετές φορές τα ίδια πράγματα σε κάποιον, αλλά μην επαναπαύεστε και μην ξεχνάτε. Αν πείτε «σου το ξανάπα», ο ασθενής θα νιώσει πιο άσχημα, αφού δεν θα μπορεί να το θυμηθεί.

Η υπενθύμιση ότι έχουν χάσει τους αγαπημένους τους είναι συγκλονιστική κάθε φορά

Όταν ο ασθενής ζητήσει τον/τη σύζυγο που όμως έχει πεθάνει, μην προκαλείτε συνεχώς πόνο υπενθυμίζοντάς του ότι δεν είναι εκεί. Αντιθέτως, προσκαλέσετε τον σε μια βόλτα ώστε να αναζητήσετε ίσως αυτό το άτομο. Χρειάζεται να μπούμε και να προσαρμοστούμε στον δικό τους κόσμο.

Η κοινωνικοποίηση είναι σημαντική

Διαφήμιση

Ειδικά για κάποιον που βρίσκεται στα πρώιμα στάδια και έχει απλώς μια ήπια γνωστική εξασθένιση, είναι σημαντικό να μην τον απομονώνουμε. Οι συναντήσεις με αγαπημένους που μπορούν να τον ενθαρρύνουν και του θυμίζουν πράγματα είναι σημαντικές. Το συναίσθημα είναι πολύτιμο.

Θέλουν να παίρνουν αποφάσεις

Δεν πρέπει να τους κάνουμε να νιώθουν ότι τους αφαιρούμε το δικαίωμα να παίρνουν αποφάσεις, ότι η νόσος τους στερεί την αξιοπρέπεια και την επιλογή. Δώστε τους συνεχώς τέτοιες μικρές ευκαιρίες.

Απολαμβάνουν τα ίδια πράγματα που συνήθιζαν να κάνουν

Πολύ συχνά, ακόμα και αρκετά μετά τη διάγνωση, μπορούν ακόμα να θυμηθούν αυτόματα πώς ζωγράφιζαν, τι μουσική άκουγαν ή ποια ταινία τους αρέσει. Τέτοιες δραστηριότητες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ποιοι είμαστε. Χρειάζεται να έχουν συνεχώς τέτοιες ευκαιρίες.

Τα άλλα προβλήματα υγείας τους χρειάζονται την ίδια προσοχή

Το γεγονός ότι εμφανίστηκε άνοια δεν μειώνει τη σημασία της υπόλοιπης υγείας. Χρειάζεται τα ραντεβού και οι εξετάσεις σε γιατρούς να συνεχιστούν όπως και κάθε άλλου ανθρώπου και να βοηθήσουμε αυτοί οι άνθρωποι να μην ταλαιπωρούνται, καθώς πολλές φορές δεν θα μπορούν να επικοινωνήσουν τη δυσφορία που νιώθουν.

Το Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρές ηλικίες

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις έναρξης της νόσου ακόμα και σε ηλικίες των 40 και 50. Η έγκαιρη διάγνωση έχει μεγάλη σημασία και χρειάζεται κανείς να το προσέχει συνεχώς αν έχει ιστορικό της νόσου στην οικογένεια.

Τα μέρη με έντονο θόρυβο προκαλούν στρες

Οι πολλοί άνθρωποι που συνομιλούν δυσκολεύουν έναν άνθρωπο με Αλτσχάιμερ να συγκεντρωθεί στη δική σας συζήτηση. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έχει απώλεια ακοής. Επισκεφθείτε μέρη με ησυχία και με όσο το δυνατόν λιγότερο έντονα ερεθίσματα.

Πηγή: www.thehealthy.com

Εμείς το διαβάσαμε εδώ.
enallaktikidrasi site-logo

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here