15 Οκτωβρίου, Παγκόσμια ημέρα πλυσίματος χεριών

0
4308

Διαφήμιση

Τα παιδιά συνηθίζουν να πιάνουν κάθε τι που παρατηρούν. Αντικείμενα πεταμένα στο χώμα ή στο πάτωμα, λάσπες με τις οποίες μπορούν να φτιάξουν «κουλουράκια», πέτρες ή ξύλα, κατοικίδια ή αδέσποτα ζώα και αναρίθμητα άλλα πράγματα που τραβούν την προσοχή τους, είναι εστίες μικροβίων. Αν το παιδί έρθει σε επαφή με αυτά τα αντικείμενα μπορεί στη συνέχεια να μολυνθεί, αγγίζοντας απλά τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα του.

other_icon43

Το πλύσιμο των χεριών είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η μετάδοση μικροβίων και να προφυλαχθούν τα παιδιά σας από κάποια αρρώστια – και δεν εννοούμε μόνο το κοινό κρυολόγημα. Σοβαρότερες αρρώστιες, όπως η μηνιγγίτιδα, η βρογχιολίτιδα, η γρίπη, η ηπατίτιδα Α και οι περισσότεροι τύποι μολυσματικής διάρροιας μπορούν να αποφευχθούν με ένα απλό πλύσιμο των χεριών.

other_icon44

Πότε πρέπει το παιδί να πλένει τα χέρια του;

πριν από το φαγητό ή την προετοιμασία του

μετά τη χρήση της τουαλέτας

Διαφήμιση

μετά την επαφή με ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των κατοικίδιων

μετά την επίσκεψη σε άρρωστους φίλους ή συγγενείς

αφού φυσήξει τη μύτη του, βήξει ή φταρνιστεί

όταν επιστρέψει στο σπίτι (μετά από παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο, βόλτα με το σκύλο κ.λπ.)

other_icon47

Πώς πρέπει να πλένει τα χέρια του;

Είναι καλύτερα το πλύσιμο να γίνεται με ζεστό νερό και όχι με κρύο γιατί έτσι σκοτώνονται καλύτερα τα μικρόβια.

Τα χέρια πρέπει να σαπουνίζονται και να τρίβονται για περίπου 10 με 15 δευτερόλεπτα, ώστε να καθαριστούν και τα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα ή κάτω από τα νύχια. Αν το παιδί προσπαθεί να αποφύγει το πλύσιμο των χεριών, μπορείτε να το δελεάσετε δίνοντάς του να χρησιμοποιήσει σαπούνια με διάφορα χρώματα ή σε αστεία σχήματα. Επίσης, μια καλή ιδέα για να μην τελειώσει το πλύσιμο των χεριών μέσα σε 5 δευτερόλεπτα, είναι να συνηθίσει να λέει παράλληλα το αγαπημένο του τραγουδάκι!

Μετά το σαπούνισμα, ακολουθεί ξέπλυμα των χεριών και σκούπισμα σε καθαρή πετσέτα.

other_icon46

Είναι πολύ σημαντικό να μάθει το παιδί από μικρό να πλένει σωστά και τακτικά τα χέρια του. Όσο πιο νωρίς αποκτήσει αυτή τη συνήθεια, τόσο πιθανότερο είναι να τη διατηρήσει στο μέλλον.

Ασφαλώς, η καλύτερη μέθοδος για να το εκπαιδεύσετε είναι να του δώσετε το καλό παράδειγμα, καθώς δεν θα μπορέσετε να το πείσετε να πλένει τα χέρια του αν δεν κάνετε κι εσείς το ίδιο.

Με τη συνεργασία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας
Πηγή: www.healthview.gr

 

Υγιεινή των Χεριών
Ο σωστός τρόπος πλυσίματος των χεριών

other_icon42
κάνε κλικ πάνω στην εικόνα για να τη δεις σε μεγαλύτερο μέγεθος!

Πηγή: www.keelpno.gr

Επίσης το KidsGo έψαξε στο διαδίκτυο και βρήκε μερικά διασκεδαστικά και ευχάριστα βίντεο που έχουν ως στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης των παιδιών σχετικά με τη σημασία του πλυσίματος των χεριών. Απολαύστε τα!

Βίντεο 1ο

 

Βίντεο 2ο

Από το KidsGo, TeensGo και ParentsGo με αγάπη!

κάνε κλικ πάνω στην εικόνα για να τη δεις σε μεγαλύτερο μέγεθος!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here