Πως θα επιτύχετε την ανατροφή των παιδιών σε ατμόσφαιρα ηρεμίας;

0
15830

Διαφήμιση

Καλή είναι βέβαια η θεωρία, αλλά δεν υπάρχει έστω ένας γονέας που να μην έχει παραδεχτεί ότι παρά τις καλές προθέσεις του, πολλές φορές δεν μπορεί να συγκρατήσει τα νεύρα του, σε θέματα που αφορούν την ανατροφή των παιδιών.

Εκείνο όμως που έχει σημασία, είναι να δίνουν οι γονείς στα παιδιά τους τη σιγουριά πως άσχετα με τις διαφωνίες τους τα αγαπούν και θα είναι πάντα στο πλευρό τους. Τυχόν κλιμακώσεις αντιπαραθέσεων πρέπει να εμποδίζονται εγκαίρως, πριν τα ψυχικά ή ακόμη και σωματικά τραύματα προκαλέσουν ζημιά.

Οι απειλές και οι ποινές, συχνά ακόμη και οι βουβές κατηγορίες και τα ταμπού, επιβαρύνουν σημαντικά τα παιδιά. Το εξωτερικό στρες προκαλεί και εσωτερικό στρες. Η επιθετικότητα και το άγχος αφήνουν πίσω τους ένα βιοχημικό μοτίβο, το οποίο σταθεροποιείται καλύτερα όσο νωρίτερα δημιουργείται στη ζωή. Άνθρωποι που αισθάνθηκαν στρες ήδη από την κοιλιά της μητέρας τους, θα δείχνουν σε όλη τη ζωή τους υπερευαισθησία σε καταστάσεις στρες, επειδή ο οργανισμός τους έχει δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο μοτίβο ερεθίσματος – αντίδρασης. Το άγχος δεν προκαλεί μόνο ψυχικό πόνο, αλλά έχει και άμεσες αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δημιουργήσετε από την αρχή μια ήρεμη οικογενειακή ατμόσφαιρα:

1. Μην πιέζετε το παιδί σας να κάνει οτιδήποτε το φοβίζει. Αντιθέτως δώστε του να καταλάβει πως δεν υπάρχει λόγος να νιώθει άγχος μήπως αποτύχει σε κάτι, γιατί εσείς το δέχεστε με όλα τα λάθη αλλά και τα δυνατά σημεία του.

2. Δείξτε ενδιαφέρον για τον κόσμο του παιδιού σας, χωρίς όμως να του επιβάλλεστε. Πρέπει να μάθει να είναι ανεξάρτητος, υπεύθυνος άνθρωπος. Επιβλέψτε τις κινήσεις του αλλά αποφύγετε τον ασφυκτικό έλεγχο.

Διαφήμιση

3. Δημιουργείστε για το παιδί σας χώρο όπου θα μπορεί να παίζει και να ζει τις προσωπικές του φαντασιώσεις.

4. Καθορίστε σαφείς κανονισμούς που θα ισχύουν για όλη την οικογένεια.

5. Πάρτε το παιδί σας στα σοβαρά, προσπαθήστε να φτάνετε στη ρίζα των προβλημάτων, ακόμη κι αν φαίνονται ασήμαντα – οι μικροί άνθρωποι μπορεί να έχουν πολύ μεγάλες ανησυχίες.

Η ανατροφή των παιδιών σε ατμόσφαιρα ηρεμίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της καλής συγκέντρωσης των παιδιών στο διάβασμα.

Μαρία Μακρυγιώργη, Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο7 Απλά βήματα για τη διασφάλιση οριοθέτησης των παιδιών
Επόμενο άρθροΗ αξία του να αφιερώνουμε χρόνο στα παιδιά μας
Μαρία Μακρυγιώργη
Η Μαρία Μακρυγιώργη αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου το 2013 και στη συνέχεια ολοκλήρωσε την 3η εκπαίδευση της στη Σχολική Ψυχολογία. Υπηρέτησε ως Ειδικευόμενη Εκπαιδευτική Ψυχολόγος στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στα πλαίσια της πρακτικής της άσκησης. Ασχολείται με ψυχομετρικές αξιολογήσεις παιδιών και εφήβων, τη συμβουλευτική γονέων και παιδιών με διάφορες δυσκολίες όπως μαθησιακές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές. Απευθύνεται σε παιδιά, έφηβους και νεαρούς ενήλικες για θέματα που αφορούν αγχώδης διαταραχές, διασπαστική συμπεριφορά, ΔΕΠΥ, αυτισμό, επιλεκτική αλαλία, μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολίες προσαρμογή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here