10 Συμβουλές για την κατ’ οίκο εργασία των παιδιών

0
4546
sxoleio-diavasma-paidia-goneis-daskaloi

Διαφήμιση

Η κουραστική διεκπεραίωση της κατ’ οίκον εργασίας μπορεί να αποδειχθεί το Βατερλώ του σχολικού έτους. Ακολουθούν 10 συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν το παιδί να διαχειριστεί κατάλληλα την κατ’ οίκον εργασία.
Της Stephanie Wood.

Ελεύθερη μετάφραση από το KidsGo

Γιατί η κατ’ οίκον εργασία «φθείρει» τις οικογένειες; Ακόμη και τα πρωτάκια που στην αρχή αγαπούν την κατ’ οίκον εργασία, συχνά χάνουν τον ενθουσιασμό τους και αρχίζουν να την αναβάλλουν. Και μετά από μια κουραστική μέρα, το μόνο που θέλετε είναι το παιδί σας να στρωθεί στη δουλειά ώστε να μπορέσετε να δειπνήσετε ή να αρχίσετε τις προετοιμασίες για ύπνο.

Όμως το να κάνεις τον «αστυνομικό» σπάνια δουλεύει – η διαχείριση ενός προβλήματος στο πόδι και η γκρίνια το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν το παιδί να νιώθει ηλίθιο ή να απογοητεύεται. Μια καλύτερη λύση: Σκεφτείτε τον εαυτό σας ως ένα προπονητή και αρχηγό ομάδας.

Για να σας βοηθήσουμε να τα καταφέρετε σ’ αυτό, ζητήσαμε από δασκάλους και γονείς να μοιραστούν μαζί μας τη στρατηγική που οι ίδιοι εφαρμόζουν για να λύσουν τον πιο κοινό «πονοκέφαλο».

Οι μαγικές εισηγήσεις τους αποδεδειγμένα θα φέρουν την αρμονία στην καθημερινή ρουτίνα της κατ’ οίκον εργασίας, είτε το παιδί σας είναι του νηπιαγωγείου ή της πέμπτης δημοτικού, ένα κλαψιάρικο ή ένα χασομέρικο παιδί.

Διαφήμιση

other_icon51

1. Κάν το το συντομότερο δυνατό: Το καλύτερο για όλους

Τις ημέρες που δεν υπάρχουν απογευματινές δραστηριότητες, θέστε στο παιδί σας ένα χρονικό διάστημα – ας πούμε μεταξύ 15:00-17:00 – εντός του οποίου θα πρέπει να αρχίσει το διάβασμα. Αυτό του δίνει κάποιο έλεγχο για το πρόγραμμά του (κάποια παιδιά χρειάζονται ένα μεγαλύτερο διάλειμμα μετά το σχολείο, και άλλα προτιμούν να ξεκινήσουν αμέσως μετά το σχολείο με την κεκτημένη ταχύτητα που έχουν). Ο μόνος κανόνας είναι ότι η ώρα 17:00 θα είναι η τελευταία προθεσμία του για να ξεκινήσει.

Εάν εργάζεστε, τη φροντίδα της κατ’ οίκον εργασίας θα την αναλάβει αυτός που προσέχει το παιδί μετά το σχολείο. Με αυτό τον τρόπο, το μεγαλύτερο μέρος της κατ’ οίκον εργασίας θα έχει ολοκληρωθεί προτού το παιδί σας εξαντληθεί – και μπορείτε απλώς να επιθεωρήσετε και να βάλετε την τελευταία πινελιά μόλις εσείς φτάσετε στο σπίτι.

2. Δημιουργήστε μια λίστα κλήσεων: Το καλύτερο για όσους ξεχνούν

Από το νηπιαγωγείο, τα παιδιά χρειάζονται μια λίστα με τρεις ή τέσσερις συμμαθητές τούς οποίους θα μπορούν να καλούν όταν ξεχνούν μια εργασία, λέει η Ann Dolin, M.Ed., μια πρώην δασκάλα και συγγραφέας του βιβλίου «Homework Made Simple». Ο μικρός φίλος του παιδιού σας μπορεί να του πει στο τηλέφωνο τις λέξεις της ορθογραφίας, λέξεις πάνω από το τηλέφωνο, ή η μαμά του μπορεί να στείλει σε σας τη φωτογραφία από ένα φύλλο εργασίας.

3. Οικοδόμηση εμπιστοσύνης: Το καλύτερο για όσους «πτοούνται»

Όταν τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν κάτι αμέσως, μπορεί να αισθανθούν ότι δεν είναι έξυπνα και να τα «διπλώσουν», λέει η Sigrid Grace, καθηγήτρια στο γυμνάσιο του Almont, Μίσιγκαν, και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής σχολαστικής «Scholastic Parent & Child’s». Μπορείτε να βραχυκυκλώσετε τέτοιες αρνητικές σκέψεις του παιδιού σας εάν καθίσετε μαζί του και λύσετε μαζί το πρώτο πρόβλημα. Αυτό και μόνο μπορεί να το βοηθήσει να θυμηθεί πώς να κάνει τα υπόλοιπα. Στη συνέχεια επιστρατεύστε τους επαίνους: «Έκανες πολύ καλή δουλειά σε αυτό το ένα! Δοκίμασε το επόμενο τώρα.»

Μια άλλη στρατηγική: Ζητήστε από το παιδί να σας δείξει παρόμοια προβλήματα που έκανε στην τάξη. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τη μνήμη του ώστε να θυμηθεί τα βήματα. Επιπλέον, σας βοηθά να δείτε τι έχει ήδη μάθει.

other_icon54

4. Κόψτε το στη μέση : Το καλύτερο για τους καταβεβλημένους

Καλά καταλάβατε – μπορείτε να λάβετε μια δραστική απόφαση που θα ξαλαφρώσει το παιδί σας για μία νύκτα, εάν:

  • Το παιδί δεν μπορεί να καταλάβει την άσκηση.
  • Η άσκηση είναι ασαφής ή αφορά θέμα για το οποίο το παιδί δεν είναι ακόμη έτοιμο.
  • Έχει εξαντληθεί από μια κουραστική μέρα του σχολείου, από τη γυμναστική, ή από ένα καυγά με τον καλύτερο φίλο του.

Εάν το παιδί σας είναι εντελώς χαμένο, μπορείτε να το δικαιολογήσετε πλήρως. Στις άλλες περιπτώσεις, επιτρέψτε του να μειώσει την εργασία που έχει να κάνει, να αφήσει δηλαδή ένα μέρος πίσω, λέει η Cathy Vatterott, κάτοχος Ph.D., καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Missouri- St . Louis και συγγραφέας του “Rethinking Homework”. Αυτό που δεν πρέπει φυσικά να παραλείψετε σε αυτή την περίπτωση είναι να ενημερώσετε σχετικά το δάσκαλο του παιδιού. «Ζητήστε από το παιδί σας να ετοιμάσει το σημείωμα για το δάσκαλο», λέει η Vatterott. Αν το παιδί είναι πάρα πολύ μικρό, γράψτε το σημείωμα μόνοι σας (με τη βοήθεια του παιδιού) αλλά άστε το παιδί να γράψει από κάτω το όνομα του, να το υπογράψει κατά κάποιο τρόπο. Εάν τις επόμενες ημέρες δεν έχετε κάποια νέα από το δάσκαλο, ή εάν το παιδί σας δυσκολεύεται πολύ και στην επόμενη εργασία, το επόμενο βήμα θα είναι ένα email στο δάσκαλο.
Οι περισσότεροι δάσκαλοι θα δείξουν κατανόηση εάν αυτό συμβαίνει μια φορά κάθε τόσο, λέει η Grace, αλλά αν το παιδί σας αποτυγχάνει συχνά να τελειώσει τις εργασίες του, τότε πιθανώς θα υπάρξουν συνέπειες.

other_icon53

5. Αλλάξτε τη σκηνή: Το καλύτερο για ονειροπόλους

Κάτι τόσο απλό όσο ένα ιδιαίτερο μέρος για το διάβασμα μπορεί να ενισχύσει το κίνητρο του παιδιού και, ως επακόλουθο, την αυτοπεποίθηση του. «Άφηνα ένα παιδί κάθε φορά να χρησιμοποιεί το γραφείο μου, αν είχαν πρόβλημα», λέει η Jennifer Harrison, του Σακραμέντο, Καλιφόρνια, μητέρα ενός εφτάχρονου και ενός εντεκάχρονου παιδιού. «Το να διαβάζουν εκεί που η μαμά κάνει την εργασία που κάνουν οι μεγάλοι, βοηθά τα παιδιά να συγκεντρωθούν. Ίσως επειδή τους λέω ότι εκεί είναι το μέρος μου που μπορώ να συγκεντρώνομαι.»

6. Κρατήστε τα θετικά σχόλια για το τέλος: Το καλύτερο για τα παιδιά της προδημοτικής

Τα μικρά παιδιά χρειάζονται να έχουν αμέσως τη γνώμη μας γι αυτό που κάνουν, γι αυτό είναι αποδεκτό να διορθώνουμε τα λάθη αυτών των παιδιών, λέει η Grace. Μετά που το παιδί θα τελειώσει το διάβασμα, πάρτε την κόλλα στην οποία έγραφε την άσκηση του και πέστε του «Χμμ, κοιτάω κάτι…». Μετά που θα εξετάσετε για λίγο τι έχει γράψει, μπορείτε να πείτε: «Α! Δες πόσο ωραία τα έχεις γράψει σε αυτό το σημείο!» ή «Αυτή η πρόταση είναι καλύτερη από αυτή που έκανες χθες!».

Αν επαινέσετε συγκεκριμένες βελτιώσεις, ο μικρός μαθητής θα είναι περισσότερο διατεθειμένος να προσπαθήσει για κάτι καλύτερο την επόμενη φορά.

7. Φύγετε από το δωμάτιο: Το καλύτερο για τα κλαψιάρικα

«Τα παιδιά που κωλυσιεργούν συχνά το κάνουν για να κερδίσουν την προσοχή σας – απολαμβάνουν αυτή την αλληλεπίδραση μαζί σας σε κάποιο βαθμό», εξηγεί η Grace. «Αποφύγετε να είστε καν εκεί. Και αν πρέπει να μείνετε στο δωμάτιο, αφήστε το παιδί να εργάζεται σε ένα σημείο που είναι μακριά από το σημείο στο οποίο εσείς θα βρίσκεστε με ότι κάνετε.»

8. Κτύπησε το ρολόι: Το καλύτερο για τα παιδιά που χασομερούν

Μερικές φορές, o μικρός μας χασομέρης χρειάζεται βοήθεια για να πάρει μπρος. Αν αυτό είναι αλήθεια στο δικό σας παιδί, δοκιμάστε την «Κούρσα πέντε λεπτών», λέει η Dolin: Βάλτε το χρονόμετρο στα πέντε λεπτά, φωνάξτε «Πάμε!» και αφήστε το παιδί σας να εργαστεί όσο πιο γρήγορα μπορεί μέχρι να εξαντληθεί ο χρόνος. Σε εκείνο το σημείο, άστε το παιδί να κάνει ένα μικρό διάλειμμα ή να συνεχίσει αν θέλει – και πολλά παιδιά συνεχίζουν.

«Η κούρσα με ένα χρονόμετρο δίνει στα παιδιά την αίσθηση του επείγοντος, αν εσωτερικά δεν έχουν την αίσθηση αυτή,» σημειώνει η Dolin «πέραν φυσικά του γεγονότος ότι αυτό είναι διασκεδαστικό!». Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για να γίνεται πρόχειρα η εργασία, γι’ αυτό το παιδί θα πρέπει να ελέγξει την εργασία που έκανε πριν τη φυλάξει στη τσάντα.

other_icon52

9. Σχέδιο, Σχέδιο, Σχέδιο: Το καλύτερο για παιδιά 3ης έως 5ης Δημοτικού

Πολλοί δάσκαλοι προτιμούν να σπάζουν μεγάλες εργασίες σε μικρότερα μέρη, το καθένα με τη δική του χρονική προθεσμία, ώστε τα παιδιά να μάθουν να προγραμματίζουν το χρόνο τους. Εάν ο δάσκαλος του δικού σας παιδιού δεν εφαρμόζει αυτή τη μέθοδο, δείξτε εσείς στο παιδί σας πως να «συναρμολογεί» την κατ’ οίκον εργασία του, λέει ο Δρ Vatterott. Χωρίστε μαζί με το παιδί σας την εργασία του σε βήματα, και μετά βοηθείστε το να υπολογίσει πόσο χρόνο θα χρειαστεί για κάθε βήμα. Πάρτε ένα εβδομαδιαίο ή μηνιαίο ημερολόγιο και γράψτε κάτω πότε θα κάνει το κάθε βήμα και για πόσο χρόνο. Για να αξιοποιήσετε καλύτερα το ημερολόγιο, σημειώστε επίσης τα πάντα – από την εξάσκηση στην καλαθόσφαιρα, μέχρι το βραδινό διάβασμα, ώστε και οι δύο να μπορείτε να σχεδιάσετε ρεαλιστικά το χρόνο σας. Αν ξέρετε ποια βράδια θα είναι τα πιο δύσκολα και προβληματικά, «Ρωτήστε για τις εργασίες της εβδομάδας από την αρχή και σημειώστε στο δικό σας πρόγραμμα πότε αυτές θα πρέπει να γίνουν,» προτείνει ο Δρ Vatterott. «Πολλές φορές οι δάσκαλοι θα εργαστούν μαζί σας σε αυτή τη μέθοδο, αλλά οι περισσότεροι γονείς φοβούνται καν να ρωτήσουν.»

10. Ας αποσυμπιέσουμε την κατάσταση: Το καλύτερο για όλους

Όταν η ρουτίνα ανατραπεί – και το παιδί σας δεν έχει καν ακόμη ξεκινήσει την εργασία του – διευκολύνετε την απογοήτευση αφήνοντας το να διαμαρτυρηθεί. Ακούστε, δείξτε ότι συμπάσχετε («Ουάου, αυτό είναι πολλή δουλειά»), και εκφράστε εσείς στη θέση του αυτά που το ίδιο το παιδί νιώθει («Ακούγεσαι αναστατωμένος»). Από τη στιγμή που το παιδί σας θα νιώσει ότι το καταλαβαίνουν, λέει η Dolin, θα είναι πιο πιθανό να δεχτεί τις εισηγήσεις σας – και θα είναι σε καλύτερη θέση να επικεντρωθεί σε αυτό που πρέπει να κάνει.

Πρόσθετο tip: Η δική σας μέθοδος σε σχέση με αυτή του δασκάλου

Το παιδί σας σκίζει την κόλλα στην οποία μόλις έλυσε λάθος μία άσκηση και εσείς μόλις θυμηθήκατε πως θα βρείτε τη λύση στο πρόβλημα. Αλλά οι οδηγίες του δασκάλου είναι διαφορετικές από τη μέθοδο που εσείς σκεφτήκατε. Θα πρέπει να δείξετε στο παιδί τη δική σας μέθοδο;

Μείνετε μακριά, λέει ο Δρ Vatterott. Η δική σας μέθοδος μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση στο παιδί. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας συζητώντας μαζί του ώστε να σας πει όσα μπορεί να θυμηθεί από το μάθημα στην τάξη και καθοδηγώντας το στο κείμενο που έχει μπροστά του. Αν το παιδί είναι ακόμη χαμένο, ας γράψει ένα σημείωμα στο δάσκαλο εξηγώντας του τι δεν έχει καταλάβει.

Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά 10 Homework Help Tips

Από το KidsGo με αγάπη καλά διαβάσματα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here