20 τρόποι να γίνετε καταπληκτική μαμά!

0
9880

Διαφήμιση

Τα πιο απλά και φαινομενικά «ασήμαντα» πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά για να μεγαλώσουμε ευτυχισμένα παιδιά!

Δείξτε εμπιστοσύνη στον παιδίατρό σας
Εάν εκείνος σας διαβεβαιώνει ότι ο πυρετός του παιδιού οφείλεται σε κάποια ίωση, μην επιμένετε να σας δώσει αντιβίωση. Η υπερβολική χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο μέλλον, γιατί αυξάνει τις πιθανότητες να προκύψουν μικρόβια που αντιστέκονται στη δράση των αντιβιοτικών.

Προνοήστε για την ασφάλειά τους
Τοποθετήστε όλα τα ειδικά προστατευτικά σε πρίζες, κάγκελα, τζάκι, σκάλες κλπ. και μην αφήνετε ποτέ το παιδί μόνο του στο χώρο του μπάνιου εάν είναι μικρότερο από πέντε ετών. Μη διανοηθείτε να κάνετε ούτε ένα χιλιόμετρο χωρίς να έχετε ασφαλίσει το παιδί στο ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου και φυσικά βεβαιωθείτε ότι το έχετε τοποθετήσει σωστά.

Δώστε τους ευκαιρίες να κινούνται
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου σε μικρές ηλικίες συνδέεται άμεσα με τα επίπεδα δραστηριότητας του παιδιού. Εάν είναι ακόμα μικρό, βάλτε το να κάθεται μπρούμυτα κάποιες ώρες την ημέρα, σε μεγαλύτερη ηλικία προτιμήστε να περπατάει παρά να το μεταφέρετε με το καροτσάκι και αργότερα ανακαλύψτε μαζί ένα σπορ που αγαπάει και κάνει συστηματικά.

Απολαύστε κάθε στιγμή μαζί τους
Πράγματι, το να είσαι μητέρα είναι η πιο εξαντλητική δουλειά στον κόσμο! Σίγουρα, υπάρχουν ένα σωρό δουλειές να κάνετε, όπως να σιδερώσετε ή να βγάλετε βόλτα το σκύλο. Όμως αυτή τη στιγμή, το μωρό σας μόλις γέλασε. Απολαύστε το, γιατί θα μεγαλώσει πολύ σύντομα!

Θυμηθείτε: τα παιδιά μας δεν μας ανήκουν
Απλά μένουν στο σπίτι μας για μερικά χρόνια. Φροντίστε να αξιοποιήσετε αυτό το διάστημα για να τα βοηθήσετε να γίνουν καλοί άνθρωποι.

Διαφήμιση

Πείτε τους «σ’ αγαπώ»
Μη βαριέστε να το λέτε -εκείνα πάντως δεν βαριούνται να το ακούνε. Κανένα παιδί δεν έγινε κακομαθημένο επειδή του δείχνουν αγάπη.

Φάτε τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα όλοι μαζί
Καθίστε γύρω από το τραπέζι, κλείστε κινητά και τηλεόραση και μιλήστε για την ημέρα σας ή πείτε ανέκδοτα. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους να καλλιεργήσετε μεταξύ σας μια καλή επικοινωνία -και επιπλέον βοηθάει τα παιδιά να αποκτήσουν καλές διατροφικές συνήθειες.

Μην τα κακομαθαίνετε
Το παιδί σας -όπως όλα τα παιδιά- είναι πολύτιμο, όμως κανένα δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος! Βοηθήστε το να το κατανοήσει.

Δώστε σημασία στα συναισθήματά τους
Όταν το βλέπετε να κλαίει ρωτήστε το «πώς νιώθεις;» και «τι μπορούμε να κάνουμε για να αισθανθείς καλύτερα;». Και ακούστε πραγματικά τι έχει να σας πει. Θα συνέλθει πιο γρήγορα και θα μάθει να εκτιμάει το συναισθηματικό κόσμο του.

Κάντε κάθε μέρα τις εξής ερωτήσεις:
«Πώς πέρασες τη μέρα σου;», «Τι νέα από τους φίλους σου;», «Περιμένεις κάτι σημαντικό;», «Υπάρχει κάτι στο οποίο θέλεις βοήθεια;». Θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε επαφή με ό,τι συμβαίνει στη ζωή του και να παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Ποτέ μη δέχεστε να σας φέρεται χωρίς σεβασμό
Εξηγήστε του από πολύ μικρή ηλικία ότι η συμπεριφορά που δείχνει αγένεια και πληγώνει τους άλλους -είτε σωματικά είτε λεκτικά- απλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή από εσάς.

Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας
Κανείς δεν γνωρίζει το παιδί σας καλύτερα από εσάς. Εάν νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά, μάλλον έχετε δίκιο.

Κάντε ένα διάλειμμα!
Το να παραγγείλετε απέξω ένα βράδυ που πρέπει να πιεστείτε πολύ για να μαγειρέψετε, δεν σας κάνει κακή μαμά. Αντίθετα, σας κάνει μια μαμά που αναγνωρίζει τα όριά της κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να διδαχτούν και τα παιδιά σας.

Επιβραβεύστε κάθε καλή προσπάθεια
Όταν το παιδί σας κάνει κάτι καλά, πείτε το πόσο περήφανη νιώθετε. Έτσι, είναι πιο πιθανό να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο.

Φιλήστε το σύντροφό σας μπροστά στο παιδί
Ο γάμος σας θα γίνει για εκείνο το πρότυπο που θα έχει για πολλά χρόνια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Φροντίστε να είναι ένα καλό πρότυπο.

Να λέτε πάντα την αλήθεια
Και να απαιτείτε από το παιδί να κάνει το ίδιο.

Δώστε το καλό παράδειγμα
Τα παιδιά μαθαίνουν πολλά σημαντικά πράγματα μόνο με ένα τρόπο: παρατηρώντας τη συμπεριφορά των γονιών τους.

Περάστε τουλάχιστον 15 λεπτά απερίσπαστου χρόνου με κάθε παιδί
Ο χρόνος που διαθέτετε στο παιδί είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της αγάπης σας.

Διαβάστε μαζί κάθε βράδυ
Ξεκινήστε όταν είναι ακόμα βρέφος -τα μωρά λατρεύουν να ακούν τον ήχο της φωνής των γονιών τους. Αργότερα, το να ξαπλώνετε δίπλα του και να ξεφυλλίζετε ένα βιβλίο είναι ο καλύτερος τρόπος για να αγαπήσει τη μάθηση.

Παίξτε μαζί τους!
Αφήστε τα διαλέξουν εκείνα το παιχνίδι και τους κανόνες. Εσείς, απλώς ακολουθήστε και διασκεδάστε με την καρδιά σας.

Πηγή: www.mamamia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here