28η Οκτωβρίου: παρέλαση …και κινούμενα σχέδια

0
2095
animation-day-kids-paidia

Διαφήμιση

Για τους απανταχού Έλληνες η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα τιμής ηρώων. Εκτός Ελλάδος όμως η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε ένα άλλο γεγονός. Η μέρα αυτή έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα Κινουμένων Σχεδίων.

Η Διεθνής Ημέρα Κινουμένου Σχεδίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, για να φέρει στο προσκήνιο το έργο των ανθρώπων της ένατης τέχνης. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2002 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Δημιουργών Κινουμένου Σχεδίου (ASIFA), μιας οργάνωσης εταίρου της UNESCO.

Η 28η Οκτωβρίου 1892 θεωρείται σημαδιακή ημερομηνία για το είδος, επειδή στο Παρίσι προβλήθηκε η δεκαπεντάλεπτη ταινία του Εμίλ Ρενό «Ο φτωχός κλόουν», που θεωρείται η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων. Ωστόσο η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους λογίζεται αυτή του Walt Disney με τη Χιονάτη το 1937.

kinoumena-sxedia-icon11

Μάλιστα η πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων γυρίστηκε από τον σκιτσογράφο Σταμάτη Πολενάκη (1908-1997) με τίτλο «Ο Ντούτσε αφηγείται…». Η επτάλεπτη ταινία «τύπου Μίκυ-Μάους», όπως αναφέρει στο ζενερίκ ο δημιουργός της, σατιρίζει την εισβολή των Ιταλών στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου 1940 και ειδικά τον Μουσολίνι, ο οποίος αφηγείται τα κατορθώματά του, αλλά η πραγματικότητα συνεχώς τον διαψεύδει.

photo-kids Σκηνή 1η,

kinoumena-sxedia-animation-day-kids-paidia

photo-kids Σκηνή 2η,

Διαφήμιση

kinoumena-sxedia-animation-day-kids-paidia

photo-kids Σκηνή 3η,

kinoumena-sxedia-animation-day-kids-paidia

photo-kids Σκηνή 4η,

kinoumena-sxedia-animation-day-kids-paidia

Ο Σταμάτης Πολενάκης, από τους κορυφαίους Έλληνες σκιτσογράφους του 20ου αιώνα και πρωτοπόρος του κινούμενου σχεδίου στη χώρα μας, ξεκίνησε να σχεδιάζει τα σκίτσα της ταινίας το 1942 στην πατρίδα του, τη Σίφνο, όπου είχε καταφύγει κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Δούλευε κάτω από την μπότα του Ιταλού κατακτητή, με κίνδυνο να συλληφθεί.

Η ταινία χάθηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου και μόλις το 1980 βρέθηκε ένα αρνητικό της και αποκαταστάθηκε.

photo-kids Σκηνή 5η,

kinoumena-sxedia-animation-day-kids-paidia

photo-kids Σκηνή 6η,

kinoumena-sxedia-animation-day-kids-paidia

Δείτε την πρώτη ελληνική ταινία κινουμένων σχεδίων:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here