5 σημάδια ότι το παιδί μας υποφέρει από χαμηλή αυτοεκτίμηση

0
15775
chamili aytoektimisi paidion

Διαφήμιση

Δεν είναι πάντα τόσο προφανές, ακόμα και για τους ίδιους τους γονείς.

Ίσως πιστεύουμε ότι επαινώντας το παιδί μας κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το βοηθήσουμε να αποκτήσει αυτοεκτίμηση, ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις αυτό δεν αρκεί. Ποιες συμπεριφορές του, ωστόσο, δείχνουν ότι δεν έχει αρκετή εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τις ικανότητές του;

Δεν είναι δεκτικό στα αρνητικά αλλά ούτε στα θετικά σχόλια. Ένα παιδί με χαμηλή αυτοεκτίμηση όχι μόνο καταρρακώνεται από κάποια αρνητική κριτική αλλά νιώθει άβολα ακόμα και με τα κομπλιμέντα. Μπορεί, δηλαδή, να αντιδρά σε αυτά ανασηκώνοντας με σκεπτικισμό τα φρύδια του, ξεφυσώντας ή προσπαθώντας να τα καταρρίψει με επιχειρήματα.

Αποφεύγει τις δυσκολίες. Δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να ξεκινήσει μια εργασία ελαφρώς αυξημένης δυσκολίας ή τα παρατάει στο πρώτο εμπόδιο που θα συναντήσει.

Κλείνεται στον εαυτό του. Σε κάποιες περιπτώσεις η εσωστρέφεια δεν αποτελεί απλά ένα χαρακτηριστικό του παιδιού, αλλά μπορεί να υποδηλώνει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ένα παιδί με χαμηλή αυτοεκτίμηση ίσως πιστεύει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της συναναστροφής του με άλλους.

Αναζητήστε λοιπόν τα αίτια της εσωστρέφειάς του, ιδιαίτερα αν το μέχρι πρότινος κοινωνικό παιδί σας αρχίσει να απομακρύνεται από φίλους ή δραστηριότητες που απολάμβανε στο παρελθόν.

Διαφήμιση

Κατακρίνει τον εαυτό του. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι αρκετά συνηθισμένη σε εφήβους αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και στην παιδική ηλικία. Ένα παιδί που εκφράζεται αρνητικά για την εμφάνισή του, τη νοημοσύνη του ή την προσωπικότητά του ίσως επιζητά διαρκώς την επιβεβαίωση.

Κάνει bullying σε άλλα παιδιά. Συχνά πίσω από πράξεις εκφοβισμού δεν κρύβεται ένας νταής γεμάτος αυτοπεποίθηση, όπως μπορεί να πιστεύουμε, αλλά ένα παιδί γεμάτο ανασφάλειες.

Πηγή: www.childit.gr
childit site-logo

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροQuick Fire Safety Tip – Είναι ώρα για ύπνο… ώρα για έλεγχο
Επόμενο άρθροΝάνος στο σπίτι – Gnome Alone
ParentsGo
Το ParentsGo είναι ένας χώρος για γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Στο ParentsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here