6 τρόποι να κρατήσετε τα παιδιά σας ενθουσιασμένα με το σχολείο

0
6596
paidia enthousiasmena me to sxoleio

Διαφήμιση

Θυμηθείτε: ότι κάθε παιδί γεννιέται για να μάθει.
Σκεφτείτε όλα όσα μαθαίνει ένα μωρό τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του: μαθαίνει να περπατά, να μιλά, παίζει με παιχνίδια, μαθαίνει να τρώει στερεά τροφή. Μέχρι την ηλικία των 4- 5 ετών το παιδί ήδη γνωρίζει τους αριθμούς, τα χρώματα, πώς να οδηγεί ποδήλατο, πώς να χειρίζεται περίπλοκα παιχνίδια. Έως την ηλικία των 10 ετών το παιδί μαθαίνει και 2η γλώσσα. Η κάθε μέρα του παιδιού είναι  μάθηση.
Η κάθε μέρα γεμίζει με χαρά για τα νέα επιτεύγματα που κατακτά το κάθε παιδί. Παρακολουθήστε το κάθε μικρό παιδί που είναι αποφασισμένο να επιτύχει κάτι. Εμείς οι γονείς δεν χρειάζεται να διδάξουμε τα παιδιά να αγαπούν τη μάθηση. Χρειαζόμαστε μόνο να σιγουρευτούμε ότι η αγάπη δεν σβήνει.

Πώς να διατηρήσετε ζωντανή την αγάπη του παιδιού σας για τη μάθηση μέσων εσάς:

1. Αγαπάτε τον εαυτό σας. Εάν σας αρέσει να μαθαίνετε νέα πράγματα, αν σας αρέσει να λύνετε προβλήματα, αν αγαπάτε να εξασκήστε σε μια δεξιότητα μέχρι να την κατακτήσετε, τα παιδιά σας το αντιλαμβάνονται. Ο ενθουσιασμός σας για την επέκταση των γνώσεων σας και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων είναι μεταδοτική προς τα παιδιά σας. Αφήστε τα παιδιά σας να παρατηρήσουν την προσπάθεια που καταβάλλετε για να διορθώσετε τα λάθη σας ή να δημιουργήσετε νέους στόχους και τα συναισθήματα ικανοποίησης που σας προσφέρουν τα επιτεύγματά σας.
2. Περάστε χρόνο για να ανακαλύψετε νέες καταστάσεις με τα παιδιά σας. Τα παιδιά είναι από την φύση τους περίεργα. Ενισχύστε αυτή την περιέργεια των παιδιών σας. Πάρτε τα ερωτήματα των παιδιών σας σοβαρά υπόψη. Απαντήστε στις ερωτήσεις τους, διαβάζοντας πληροφορίες στο Διαδίκτυο και από βιβλία. Μιλήστε τους για τη φύση και για την επιστήμη. Κάντε απλά πειράματα στο σπίτι. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από δραστηριότητες. Αφιερώστε μια ώρα ή δύο ώρες τα σαββατοκύριακα στα παιδιά σας για διασκέδαση και για δραστηριότητες που διατηρούν τη μάθηση των παιδιών ζωντανή.
3. Ανάγνωση! Ανάγνωση! Ένα μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής επιτυχίας των παιδιών εξαρτάται από την απόκτηση δεξιοτήτων ανάγνωσης. Αναγνώστε παραμύθια στα παιδιά σας. Ενθαρρύνετε τους να διαβάσουν μαζί σας. Βρείτε βιβλία που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και ενθαρρύνουν τα παιδιά να διαβάσουν το επόμενο κεφάλαιο. Κάντε μια επίσκεψη στη βιβλιοθήκη και προτρέψτε τα παιδιά σας να βρουν βιβλία. Τα παιδιά που αγαπούν τα βιβλία και είναι άνετα με την ανάγνωση είναι λιγότερο πιθανό να δυσκολευτούν σε σχολικές εργασίες.

paidia-diavasma-vivliothiki

4. Γράφω! Γράφω! Γράφω! Η συγγραφή κειμένων είναι εξίσου σημαντική για την καλή επίδοση των παιδιών στο σχολείο. Πολλοί γονείς χαροποιούνται όταν ένα παιδί έχει μάθει να γράφει το όνομα του. Μην αφήσετε να τελειώσει ως εκεί. Όπως και με την ανάγνωση, αρχίστε να δημιουργείτε δεξιότητες γραφής όταν τα παιδιά είναι μικρά. Ζητήστε από τα παιδιά να γράψουν μια λεζάντα κάτω από ένα σχέδιο τους. Ζητήστε τους να υπαγορεύσουν τα καλά πράγματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και να τα γράφουν σε ένα ημερολόγιο, με αυτόν τον τρόπο αρχίζουν και μαθαίνουν πώς να γράφουν λέξεις. Με την ευκαιρία το ημερολόγιο γίνεται πολύτιμο αρχείο της παιδικής ηλικίας των παιδιών σας.
5. Ενδιαφερθείτε για το τι συμβαίνει στο σχολείο. Περάστε λίγο χρόνο κάθε απόγευμα ή το βράδυ μιλώντας για το τι έμαθαν τα παιδιά στο σχολείο. Κοιτάξτε μαζί τα φυλλάδια που έρχονται στο σπίτι από το σχολείο. Κάντε ερωτήσεις που η απάντηση δεν θα είναι ναι ή όχι. Μην πέσετε στην παγίδα να κάνετε εσείς τις εργασίες τους αλλά υποστηρίξτε τους να τις κάνουν οι ίδιοι. Τα περισσότερα σχολεία διαθέτουν ιστοτόπους όπου οι δάσκαλοι αναφέρουν τις εργασίες που έχουν τα παιδιά για το σπίτι και οι γονείς μπορούν να αναφέρουν τις ανησυχίες τους.
6. Οργανώστε το χώρο όπου διαβάζει το παιδί σας. Δεν έχει σημασία αν ένα παιδί διαβάζει στο τραπέζι της κουζίνας ή στο γραφείο στο δωμάτιο του. Ο κανόνας σύμφωνα με τον οποίο τα τηλέφωνα και οι τηλεοράσεις κλείνουν μέχρι να ολοκληρωθεί το σχολικό διάβασμα βοηθά στην καλύτερη μάθηση.
Μαρία Μακρυγιώργη, Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος
maria makrigiorgi-facebook page

Διαφήμιση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο7 πράγματα που πρέπει να λέτε στο παιδί σας πριν ξεκινήσει για το σχολείο
Επόμενο άρθροΗ σημασία του να ζητάς συγγνώμη από τα παιδιά
Μαρία Μακρυγιώργη
Η Μαρία Μακρυγιώργη αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου το 2013 και στη συνέχεια ολοκλήρωσε την 3η εκπαίδευση της στη Σχολική Ψυχολογία. Υπηρέτησε ως Ειδικευόμενη Εκπαιδευτική Ψυχολόγος στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στα πλαίσια της πρακτικής της άσκησης. Ασχολείται με ψυχομετρικές αξιολογήσεις παιδιών και εφήβων, τη συμβουλευτική γονέων και παιδιών με διάφορες δυσκολίες όπως μαθησιακές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές. Απευθύνεται σε παιδιά, έφηβους και νεαρούς ενήλικες για θέματα που αφορούν αγχώδης διαταραχές, διασπαστική συμπεριφορά, ΔΕΠΥ, αυτισμό, επιλεκτική αλαλία, μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολίες προσαρμογή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here