8 λόγοι που τα παιδιά ασκούν εκφοβισμό σε άλλα παιδιά και κάθε γονιός πρέπει να γνωρίζει

0
5114

Διαφήμιση

Παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 13 ετών παραδέχθηκαν ότι αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα εκφοβισμού. Η πλειοψηφία αυτών των παιδιών είναι κορίτσια. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που χρειάζεται προσοχή, αλλά πρώτα απ’ όλα, πρέπει να δούμε τη βασική αιτία που ορισμένα παιδιά γίνονται σκληρά.

Εμείς είμαστε ενάντια στο bullying και τη βία. Μαζί με σας, θέλουμε να προσπαθήσουμε να βρούμε τους λόγους για αυτό, για να σώσουμε τα παιδιά μας από μελλοντικό ψυχολογικό τραύμα.

  1. Προβλήματα και παρεξηγήσεις στο σπίτι

Είναι πολύ επικίνδυνο όταν το περιβάλλον στο σπίτι δεν είναι υγιές. Τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί από συγγενείς είναι πιο πιθανό να εκφοβίσουν και να επιδείξουν επιθετικότητα και βία.

Ένα παιδί ασκεί εκφοβισμό γιατί του προσφέρει ένα είδος ελέγχου που του λείπει στο σπίτι. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση ξυπνά τους δαίμονες που οδηγούν σε μια εσωτερική επιθυμία να κυριαρχήσουν πάνω στους άλλους με σκληρούς τρόπους.

  1. Δημοτικότητα και επίδειξη κοινωνικής κατάστασης

Έχουμε παρακολουθήσει ταινίες όπου οι δημοφιλείς έφηβοι εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους. Φαίνεται ότι τα παιδιά το κάνουν για διασκέδαση, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένας τρόπος εκδήλωσης της κοινωνικής τους θέσης.

Η δημοτικότητα προσφέρει δύναμη και επίσης κάποιες παρενέργειες. Μπορεί να οδηγήσει σε φήμες και κουτσομπολιά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι στο κέντρο του κοινωνικού ιστού είναι πολύ λιγότερο επιθετικοί από τα παιδιά που βρίσκονται λίγο έξω από το κέντρο.

Διαφήμιση

  1. Σημάδι αδυναμίας

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι τα παιδιά δεν είναι επιθετικά και δεν χρειάζονται να ασκούν εκφοβισμό σε άλλους επειδή δεν χρειάζεται να το κάνουν. Νιώθουν άνετα με τη θέση τους σε μια ομάδα και δεν φοβούνται να χάσουν την ιδιότητά τους ως ηγέτες.

Αλλά όταν τα παιδιά συμπεριφέρονται επιθετικά, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα σημάδι αδυναμίας. Είναι ανασφαλείς για τη θέση τους στην ομάδα και ανταποκρίνονται με τον εκφοβισμό για να καλύψουν την αδυναμία τους.

  1. Πίεση από άλλα παιδιά

Είμαστε κοινωνικά όντα και προσπαθούμε να ταιριάξουμε σε μια ομάδα. Φαίνεται καλύτερο να εκφοβίσουμε ένα άτομο όπως κάνουν οι άλλοι, παρά να είμαστε ο επόμενος στόχος.

Η πίεση από τους συμμαθητές μπορεί να είναι πολύ έντονη και τα παιδιά μερικές φορές δεν αισθάνονται ότι έχουν άλλη επιλογή από το να κάνουν το ίδιο και να εκφοβίσουν ένα αδύναμο παιδί που δεν ταιριάζει σε μια ομάδα.

  1. Εκδίκηση για παλιότερο εκφοβισμό

Όταν τα παιδιά πέφτουν θύματα ομαδικής εκφοβιστικής συμπεριφοράς, μπορεί να έχουν την τάση να εκφοβίζουν παιδιά σε κάποια μεταγενέστερη φάση της ζωής τους ως εκδίκηση. Ορισμένοι έφηβοι και παιδιά που έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού αναζητούν εκδίκηση. Αυτά τα παιδιά συχνά αισθάνονται δικαιωμένα για τις πράξεις τους και ακόμη και ανακουφίζονται όταν μπορούν να εξευτελίσουν κάποιον.

Συχνά ένα θύμα για αυτά τα παιδιά μπορεί να είναι κάποιος πιο αδύναμος, έτσι γίνεται ένα είδος φαύλου κύκλου.

  1. Έλλειψη συμπόνοιας

Μερικά παιδιά μπορεί να απολαμβάνουν ακόμη τον εκφοβισμό και να κάνουν προσβλητικά αστεία επειδή έχουν έλλειψη ενσυναίσθησης. Απλά δεν καταλαβαίνουν πώς πονάει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να φροντίζουμε τη συναισθηματική ανάπτυξη στα παιδιά μας.

Το να νιώθουμε τι αισθάνονται οι άλλοι μπορεί να μας βοηθήσει να χτίσουμε καλύτερες σχέσεις ως ενήλικες.

  1. Έλλειψη προσοχής

Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη και προσοχή από τους ενήλικες. Πρέπει να αισθάνονται ότι κάποιος νοιάζεται γι’ αυτά. Όταν ένα παιδί γίνεται “αόρατο”, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη επιθετικότητας, συμπεριλαμβανομένου του εκφοβισμού των άλλων.

Γίνεται ένα παιχνίδι όπου ένα παιδί προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή και την έγκριση από τους γονείς του, αλλά στην πραγματικότητα δεν ξέρουν ακριβώς πώς να το κάνουν με τον σωστό τρόπο. Ένα ξεχασμένο παιδί ασκεί bullying και, σε κάποιο βαθμό, το κάνει πιο ορατό.

  1. Στερεότυπα και προκαταλήψεις

Ο εκφοβισμός που βασίζεται σε στερεότυπα και τις προκαταλήψεις μπορεί να συμβεί οπουδήποτε. Τα παιδιά μπορεί να το συναντήσουν στο σχολείο, στο διαδίκτυο ή σε μια καφετέρια και προέρχονται από την πεποίθηση ότι ορισμένες ομάδες ανθρώπων αξίζουν διαφορετική μεταχείριση.

Ο καθένας θέλει να νιώθει ξεχωριστός και όταν ένα παιδί σκέφτεται ότι είναι ανώτερο από ένα άλλο λόγω της κοινωνικής του κατάστασης ή για άλλους λόγους, δημιουργεί ένα συγκεκριμένο είδος συμπεριφοράς που μπορεί να συμπεριλαμβάνει και τον εκφοβισμό.

Εμείς το διαβάσαμε εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here