8 συμβουλές για πρωτοετείς στην κουζίνα…

0
1401

Διαφήμιση

Τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων βγήκαν και αρκετοί ετοιμάζονται να «ανοίξουν σπίτι». Ένα σημαντικό (ίσως το βασικότερο) θέμα που απασχολεί την ελληνίδα μάνα είναι «τι θα τρώει το παιδί;». Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και όλοι προσπαθούμε να κάνουμε οικονομία, καλό είναι να συμβουλέψουμε και τους πρωτοετείς προς αυτή την κατεύθυνση. Η σωστή διατροφή δεν είναι απαραίτητα ακριβή.

Φαγητό στην εστία. Εγγυημένη φθηνή λύση μεσημεριανού και βραδινού για πάρα πολλούς φοιτητές. Διατηρεί την ποικιλία στη διατροφή με εναλλαγές μεταξύ κρεατικών, οσπρίων και λαδερών. Η μερίδα είναι μέτρια (μικρή για τα δεδομένα της μαμάς). Επισημαίνουμε πως υπάρχει επίδομα σίτισης για όσους πληρούν τα κριτήρια.

Οικιακή οικονομία. Βασικές γνώσεις. Το μικρό κομμάτι κρέατος που περίσσεψε μπορεί να μπει μέσα σε ένα ωραιότατο σάντουιτς, όπως και ο κιμάς από τα «χθεσινά» μακαρόνια. Ακόμα και τα όσπρια, συμπληρώνονται πρακτικά και διατροφικά με ρύζι και γίνονται ένα καινούριο θρεπτικό γεύμα.

Δημιουργία. Τα μπαχαρικά δίνουν νοστιμιά στο φαγητό, όμως είναι πολυτέλεια. Μικρά γλαστράκια με μυρωδικά ομορφαίνουν το παράθυρο και νοστιμίζουν το φαγητό.

Φρούτα & Λαχανικά. Στη λαϊκή αγορά, λίγο πριν το κλείσιμο, βρίσκουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά (ίσως να είναι λίγο ταλαιπωρημένα) σε χαμηλότερη τιμή. Είναι νόμος πως τις πρώτες φορές που θα ψωνίσουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, θα κάνουμε λάθος είτε ως προς την ποσότητα, είτε ως προς την ποιότητα. Τα φρεσκοκατεψυγμένα λαχανικά είναι θρεπτικά και πάντα διαθέσιμα.

Διαφήμιση

Ιδιωτική ετικέτα. Στο σούπερ μάρκετ επιλέγουμε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία είναι το ίδιο ποιοτικά, αλλά φθηνότερα από τα τυποποιημένα.

Κατσαρόλα ή τηγάνι; Η φοιτητική κουζίνα έχει ελλείψεις. Δεν διαθέτει όλα τα μεγέθη κατσαρόλας, τηγανιού και συσκευών. Αυτό σημαίνει πως επιλέγουμε μέτριο μέγεθος σκευών αν είναι να πάρουμε μόνο ένα από το κάθε είδος. Σχετικά με τις μικροηλεκτρικές συσκευές, παίρνουμε τις άμεσα απαραίτητες. Ρωτάμε συγγενείς, φίλους και γνωστούς, καθώς επίσης διαβάζουμε τις αγγελίες στη γραμματεία του τμήματος φοίτησης.

Συνεργασία. Η κουζίνα φοιτητών που συγκατοικούν μπορούν να είναι πληρέστερη, αφού μπορεί ο καθένας να αναλάβει ένα σκεύος και έτσι να υπάρξει ποικιλία. Με την ίδια τακτική μπορούμε να λειτουργήσουμε και στο μαγείρεμα.

Ταπεράκια. Επειδή σαν το φαγητό της μαμάς «δεν έχει», επενδύουμε σε τάπερ κατάλληλα για κατάψυξη, μικροκύματα, φούρνο, κουζίνα. Τα ανοξείδωτα σκεύη είναι ιδανικά για όλα τα παραπάνω, ενώ ταυτόχρονα δεν έρχεται το φαγητό σε επαφή με πλαστικό σε «ακραίες» θερμοκρασίες.

Προσπαθούμε σαν γονείς να εξοπλίσουμε το φοιτητικό «κουζινάκι» και ας ξέρουμε πως τον πρώτο καιρό οι πρωτοετείς τρώνε σουβλάκι, πίτσα, μακαρόνια εναλλάξ.

Πηγή: www.nutrischool.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΦοιτητές ΝΑΙ – Πεινασμένοι ΟΧΙ!
Επόμενο άρθροΠως να βρεις δουλειά, αφού πάρεις το πτυχίο σου
ParentsGo
Το ParentsGo είναι ένας χώρος για γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Στο ParentsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here