Δίδαξε στο παιδί σου να διαφωνεί με σεβασμό

0
2191

Διαφήμιση

Είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί να έχει την ικανότητα να διαφωνεί με σεβασμό προς τους άλλους. Δείχνει την παιδεία που έχει από το σπίτι του αλλά και την ικανότητά του να στηρίζει τη θέση του με επιχειρήματα.

Ένα παιδί που φωνάζει, βρίζει και υποτιμά τον συνομιλητή του, είναι ένα παιδί που δεν μεγαλώνει σωστά και αυτό το αναγνωρίζουν και οι άλλοι.

Για να μάθει όμως ένα παιδί πώς να διαφωνεί σεβόμενο τους άλλους, θα πρέπει πρωτίστως να έχει αυτό το καλό παράδειγμα από το σπίτι του. Αν για παράδειγμα ο μπαμπάς οδηγεί, βρίζοντας και χειρονομώντας προς τους άλλους, σαφέστατα το παιδί σε πρώτη ευκαιρία θα μιμηθεί αυτή τη συμπεριφορά.

Ακόμη, αν η μαμά όταν διαφωνεί, φεύγει από το δωμάτιο ή από το σπίτι χτυπώντας δυνατά την πόρτα πίσω της και χωρίς να συζητήσει τίποτα, είναι αυτονόητο ότι και το παιδί θα πράξει αναλόγως όταν βρεθεί σε μια ίδια περίπτωση.

Εκείνο που θα πρέπει να μην παραλείψεις είναι να έχεις τον έλεγχο της συμπεριφοράς του τουλάχιστον μέχρι να βεβαιωθείς ότι είναι σε καλό δρόμο. Θα πρέπει δηλαδή να παρατηρείς πώς συμπεριφέρεται, να διορθώνεις τις λάθος συμπεριφορές και να τιμωρείς όταν δεν υπακούει και επαναλαμβάνει τα ίδια.

Ενθάρρυνέ το να ακούει τον συνομιλητή του πριν διαφωνήσει. Οπωσδήποτε δεν θέλεις ένα παιδί που συμφωνεί με κάθε άποψη και λέει ναι σε όλα. Όμως δεν θέλεις και ένα παιδί που διαφωνεί για να διαφωνήσει και το κάνει με τον χειρότερο τρόπο.

Από πολύ νωρίς θα πρέπει να έχει εμπεδώσει την αξία του διαλόγου αλλά και πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε την αντίθετη άποψη άσχετα αν είναι σωστή ή όχι…

Πηγή: www.parenting.gr
site-logo

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here