sxoleio-goneis-paidia

Δώσε στο παιδί σου τα καλύτερα εφόδια για Σχολική Επιτυχία!

Διαφήμιση

Τα παιδιά είναι σαν σφουγγαράκια: πρέπει να τους δίνουμε να απορροφούν θετικά πράγματα!

Να θυμάσαι ότι είσαι ο καθρέφτης του παιδιού σου, ο ήρωας του, το πρότυπο συμπεριφοράς του. Αυτά που του λες, αλλά κυρίως αυτά που κάνεις, το επηρεάζουν άμεσα και έμμεσα, αφού σε αντιγράφει και θέλει να κερδίσει -πέρα από την αγάπη σου που την έχει- την αποδοχή και τον θαυμασμό σου. Το τι κάνεις εσύ μέσα στη μέρα σου, το πώς είσαι στο σπίτι, η συναισθηματική ατμόσφαιρα που δημιουργείς, όλα αυτά παίζουν το ρόλο τους στην επιτυχία του παιδιού σου στο σχολείο.

«Κάθε μέρα να εκφράζεις την αγάπη, την πίστη σου στις δυνατότητες του παιδιού σου, να το υποστηρίζεις, αλλά και να του μεταδίδεις θετική στάση απέναντι στη μάθηση»

Να λες στο παιδί σου καθημερινά ότι το αγαπάς

Έτσι, χωρίς λόγο, κοίταξε το στα μάτια, χαμογέλασε και πες «σε αγαπώ».

Οι πιο πολλοί γονείς μπαίνουν και βγαίνουν στο σπίτι τρέχοντας, βιάζονται, έχουν χίλιες υποχρεώσεις και άλλες τόσες σκοτούρες και ξεχνάνε το πιο σημαντικό και απλό: να πουν στο παιδί τους το «σε αγαπώ».

Πώς βοηθάει αυτό τη μάθηση;

Με πολλούς τρόπους! Καταρχήν κάνει το παιδί να νιώσει συναισθηματικά όμορφα, να αισθανθεί ότι το αγαπάνε και ότι είναι μοναδικό και πολύτιμο. Η σταθερή αυτή συναισθηματική βάση το βοηθάει να δει τη ζωή του αισιόδοξα και να έχει κίνητρο να ενεργήσει αναλόγως θετικά.

Να κάθεστε σαν οικογένεια 2-3 φορές την εβδομάδα όλοι μαζί στο τραπέζι

Μεγαλώνοντας τα παιδιά έχουν διαφορετικά προγράμματα, διαφορετικά εξωσχολικά, άλλα ωράρια ο καθένας… Το ξέρω.

Αλλά επίσης ξέρω ότι είναι δυνατό να κανονίσεις να τρώτε όλοι μαζί οικογενειακώς κάποιες φορές την εβδομάδα. Μπορεί να μην είναι το μεσημεριανό ή το βραδινό φαγητό, αλλά το πρωινό! Δεν έχει σημασία η ώρα ή ο τύπος του γεύματος, αλλά η αίσθηση ότι «είμαστε όλοι μαζί και μοιραζόμαστε μια όμορφη στιγμή».

oikogeneiako-trapezi-enisxyei-paidia

Συμβουλή: εκείνη τη μέρα φρόντισε να έχεις το αγαπημένο φαγητό των παιδιών σου ή να έχεις παραγγείλει πίτσα ή σουβλάκια ώστε να μην τσακωθείτε για το φαγητό που δεν τους αρέσει και χάσετε την ευκαιρία του ποιοτικού χρόνου μαζί.

Έρευνες δείχνουν τα παιδιά με οικογένειες που τρώνε μαζί έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς, λιγότερο άγχος και καλύτερες σχολικές επιδόσεις.

Να συζητάς με το παιδί καθημερινά

Είτε είναι μικρό είτε στην εφηβεία, μια ωραία στιγμή για συζήτηση είναι η ώρα πριν τον ύπνο, που το παιδί είναι χαλαρό και ήρεμο.

Κάθισε κοντά του στο κρεβάτι και συζητήστε για κάτι, οτιδήποτε. Δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιο «βαρύ» ή σημαντικό θέμα. Το βασικό είναι η συναισθηματική σύνδεση που δημιουργείται εκείνη τη στιγμή και η αίσθηση ότι «η μαμά/ο μπαμπάς είναι εδώ για μένα και μπορώ να μιλήσω».

Να μιλάς θετικά για το σχολείο και τη μάθηση

Ξέχνα το κλασικό «διάβασες για το τεστ;» και «τι βαθμό πήρες;» και τα παρόμοια.

Επικεντρώσου σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό: να μάθει να αγαπάει το παιδί το σχολείο, τις γνώσεις και τη μάθηση. Ρώτησε το «τι καινούργιο έμαθες σήμερα;» δες αν μπορείς να το συσχετίσεις με την εμπειρία του παιδιού. Πες στο παιδί για κάτι καινούργιο που έμαθες εσύ, είτε ήταν μια νέα συνταγή ή μία διαφορετική διαδρομή για τη δουλειά σου.

Δημιούργησε καλή σχέση με τη δασκάλα του παιδιού σου

Ξέρω ότι είναι εύκολο να πέσεις στην παγίδα του να κατηγορείς τη δασκάλα για τις αδυναμίες ή τα λάθη της, αλλά αυτό δεν οδηγεί πουθενά!

Αντίθετα, κάνει το παιδί να έχει αρνητική στάση απέναντί της και στο σχολείο. Σεβάσου τη δασκάλα, προσπάθησε να δεις τα θετικά της, πήγαινε να της μιλήσεις, ή σωστότερα, να ακούσεις τι έχει να σου πει για το παιδί σου.

synantisi-goneis-sxoleio-daskalos-paidia

Κάθε μέρα να ρωτάς το παιδί τι εργασίες για το σπίτι έχει

Αλλά να μην του τις κάνεις εσύ!

Βοήθησε το παιδί σου να οργανώσει τη σκέψη και το χώρο μελέτης του.

Βοήθησέ το να δημιουργήσει μία καλή ρουτίνα μελέτης (π.χ., επιστρέφει από το σχολείο, τρώει κάτι, κάνει μικρό διάλειμμα και μετά κάνει τα μαθήματά του, ώστε να του μείνει χρόνος αργότερα για παιχνίδι ή δραστηριότητες).

Να δίνεις καθημερινά στο παιδί χρόνο για παιχνίδι και φυσική άσκηση

Πολλοί γονείς στην αγωνία τους να αποδώσει καλύτερα το παιδί τους στη μελέτη, να «μάθει» περισσότερα και να μη χάσει χρόνο, του στερούν την ευκαιρία για παιχνίδι και φυσική άσκηση ή άθληση.

Έτσι όμως πετυχαίνουν το αντίθετο!

Ξέρουμε τεκμηριωμένα από επιστημονικές έρευνες πόσο  σημαντικό είναι το παιχνίδι και η κίνηση για να γεμίσει ο οργανισμός ενέργεια και έτσι να επιστρέψει το παιδί στο γραφείο του να διαβάσει τα μαθήματά του αναζωογονημένο.

Βοήθησε το παιδί σου να αναπτύξει καλές κοινωνικές δεξιότητες

Ξεκίνησε εσύ να φέρεσαι σωστά στους γύρω σου!

Να θυμάσαι να χαιρετάς τους υπαλλήλους, να λες «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» μέσα και έξω από το σπίτι, να κρατάς την πόρτα για να περάσει και το άτομο πίσω σου, να λες πόσο εκτιμάς την καλή/σωστή συμπεριφορά κάποιου που σε εξυπηρέτησε, κοκ.

Να θυμάσαι να καλείς συγγενείς και φίλους, καθώς και φίλους των παιδιών, γιατί από μόνη της η θεωρία δεν αρκεί: το παιδί πρέπει να μάθει κοινωνικές δεξιότητες και στην πράξη.

Ακόμα και στην εφηβεία μπορείς να ξεκινάς εσύ, ο γονιός, να δείχνεις σεβασμό στο παιδί σου, να του μιλάς ευγενικά και να του θυμίζεις να φέρεται και αυτό ανάλογα.

Δίδαξε στο παιδί σου να είναι σκεπτόμενο άτομο

Ξεκίνησε με απλά πράγματα, σχολιάζοντας ένα βιβλίο που διάβασε ή την επικαιρότητα ή τη συμπεριφορά του πρωταγωνιστή σε μία ταινία, ή, ακόμα καλύτερα, τα μηνύματα από διαφημίσεις, και ζήτησε τη γνώμη του παιδιού.

Άκουσε προσεκτικά!

Ακόμα και αν κάνει λάθος ή εσύ το βλέπεις διαφορετικά, συζητήστε το. Με εφήβους ζήτησε να ακούσεις τα επιχειρήματά του, στη συνέχεια πες κι εσύ τα δικά σου.

Να θυμάσαι δε χρειάζεται να βγει κάποιος «νικητής» στη συζήτηση, αλλά να ανταλλάξετε απόψεις και να καλλιεργήσεις στο παιδί ότι η γνώμη του μετράει και ότι μπορεί να σκεφτεί ανεξάρτητα και να μην «καταπίνει αμάσητο» ό,τι του προσφέρουν.

Να ρωτάς το παιδί σου καθημερινά για το πώς ήταν η μέρα του

Δε χρειάζεται να του κάνεις ανάκριση!

Να αποφύγεις τις ερωτήσεις τύπου «πέρασες καλά;», «έμαθες κάτι;», δηλαδή ερωτήσεις που παίρνουν το «όχι» για απάντηση εύκολα.

Καλύτερα να κάνεις ερωτήσεις ανοιχτού τύπου «τι ήταν κάτι αστείο που έγινε σήμερα στο σχολείο;», «με ποιον έπαιξες;», «πήρες κάτι από την καντίνα;» που βάζουν το παιδί να σκεφτεί για τη μέρα του.

Αν το παιδί είχε κακή μέρα στο σχολείο να το ακούσεις με προσοχή και να μην προσπαθήσεις να μειώσεις τη σημασία ή να ακυρώσεις το πώς αισθάνεται λέγοντας πχ., «να μη στεναχωριέσαι για τέτοιες χαζομάρες».

Ρώτησε το παιδί τι θα μπορούσε να έχει κάνει το ίδιο διαφορετικά και σκεφτείτε μαζί λύσεις και χειρισμούς για το μέλλον.

Να φροντίζεις να τρώει το παιδί υγιεινά και να κοιμάται αρκετές ώρες

Αυτό δε σημαίνει ότι το παιδί δε θα φάει το γλυκό του ή άλλα πράγματα που επιθυμεί. Θα πρέπει να μάθει από μικρή ηλικία να τρώει λίγη σαλάτα με κάθε γεύμα. Αν το παιδί αρνείται, δώσε του άλλες επιλογές, όπως στικ από καρότο ή σκέτα μαρουλόφυλλα.

Μην κάνεις εκπτώσεις στον ύπνο και εξήγησε στο παιδί πόσο σημαντικό είναι για τον εγκέφαλό του, τη σωματική αλλά και την ψυχική του υγεία να κοιμάται 8-10 ώρες κάθε βράδυ.

Πιθανότατα κάνεις ήδη πολλά από αυτά τα πράγματα στην καθημερινότητά σου. Συνέχισε τα, γιατί, πέρα από το διάβασμα, αποτελούν τα θεμέλια της σχολικής επιτυχίας!

Δρ Λίζα Βάρβογλη
Ph.D., Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια – Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων

Πηγή: varvogli.gr
liza varvogli

ParentsGo

Το ParentsGo είναι ένας χώρος για γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Στο ParentsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.

Διαφήμιση

Κοινοποίηση

Το ParentsGo είναι ένας χώρος για γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Στο ParentsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε μας

Βρείτε μας στα παρακάτω social media και μείνετε ενημερωμένοι!

Δημοφιλή άρθρα

Πρόσφατα άρθρα

Scroll to Top