Φτιάχνουμε τον αγαπημένο μας αρκούδο Πάντινγκτον με τετράγωνα χαρτιά origami!

0
4044
craft-paddington bear-origami

Διαφήμιση

Το αρκουδάκι Πάντινγκτον γεννήθηκε πριν από 60 χρόνια… Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1956, ο Βρετανός συγγραφέας Michael Bond, αγοράζει ένα αρκουδάκι στη γυναίκα του. «Αγόρασα το μικρό αρκουδάκι γιατί το είδα μόνο του σε ένα ράφι ενός λονδρέζικου μαγαζιού και το λυπήθηκα. Το πήρα στο σπίτι σαν δώρο για τη γυναίκα μου Brenda και το ονόμασα Πάντινγκτον. Του έδωσα το όνομα της περιοχής όπου μέναμε, δίπλα στον σταθμό του Πάντινγκτον. Έγραψα κάποιες ιστορίες για μία αρκούδα, πιο πολύ για πλάκα! Μετά από δέκα ημέρες συνειδητοποίησα ότι είχα ένα έτοιμο βιβλίο στα χέρια μου. Δεν θα πω ότι το έγραψα απευθυνόμενος αποκλειστικά στα παιδιά, αλλά σκέφτηκα να γράψω κάτι που θα άρεσε να διαβάσω όταν ήμουν μικρός» είχε πει ο Bond για τον αρκούδο Πάντινγκτον, τον πρωταγωνιστή στα 20 μπεστ σέλερ βιβλία του, που αγαπήθηκε όσοι λίγοι ήρωες.

Έτσι λοιπόν, δημιουργήθηκε το βιβλίο «Ένα Αρκουδάκι που το Λένε Πάντινγκτον», μια τεράστια λογοτεχνική επιτυχία που έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα της παιδικής λογοτεχνίας στην Αγγλία και όχι μόνο. Τα βιβλία του Michael Bond με ήρωα τον αρκούδο Πάντινγκτον έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα.

Στη συνέχεια το 2015 η ιστορία του μικρού λούτρινου χαριτωμένου αρκούδου, συνώνυμο της βρετανικότητας, της καλοσύνης και της γλύκας, μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη με την ταινία Πάντινγκτον (Paddington), φθάνοντας σήμερα στη 2η του ταινία, Πάντινγκτον 2 – (Paddington 2).

Ο αγαπημένος αρκούδος Πάντινγκτον ακόμη και σήμερα, θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς παιδικούς ήρωες όλων των εποχών. Ο αρκούδος με το μπλε μάλλινο παλτό, το κόκκινο καπέλο και τις μπότες είναι πλέον παντού, σκορπίζοντας αγάπη και θετική ενέργεια σε μικρούς και μεγάλους!

Τι θα λέγατε να φτιάχναμε τον αρκούδο Πάντινγκτον με τετράγωνα χαρτιά origami;

Υπενθυμίζουμε πως το Οrigami (Oριγκάμι) είναι η τέχνη του διπλώματος του χαρτιού με γεωμετρικό τρόπο, ώστε το αποτέλεσμα να παρουσιάζει ένα αντικείμενο, ζώο, λουλούδι, στολίδι, σπίτι, κτλ. Οι Ιάπωνες ήταν οι πρώτοι που επινόησαν αυτή την καλλιτεχνική δημιουργία διπλώματος του χαρτιού περί το 1600 πχ, στην οποία δεν μπορείς να κόψεις ούτε να κολλήσεις οποιοδήποτε σημείο του χαρτιού, σε κανένα στάδιο της κατασκευής. Το origami γίνεται με το χαρτί ως μοναδικό υλικό, και τα χέρια ως μοναδικό εργαλείο! Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις «oru» που σημαίνει «δίπλωμα» και «kami» που σημαίνει «χαρτί», στη γιαπωνέζικη διάλεκτο. Η αντίστοιχη ελληνική λέξη για το origami είναι η «χαρτοδιπλωτική»!

Διαφήμιση

Το origami μπορεί να βοηθήσει κάποιον να εξασκήσει τα χέρια του, το μυαλό του, αλλά και την ταχύτητα, την ακρίβεια, τη δυνατότητα αποτύπωσης και βέβαια την υπομονή.

Τι χαρτί θα χρειαστώ; Ένα οποιοδήποτε τετράγωνο κομμάτι χαρτί αρκεί. Υπάρχουν βέβαια και εξειδικευμένα τετράγωνα χαρτιά για origami, χαρτιά με διάφορα σχέδια από τη μια πλευρά τους και χρώμα από την άλλη, γεγονός που διευκολύνει την κατασκευή μας, αλλά με δυσκολία μπορούμε να τα βρούμε σε Ελλάδα και Κύπρο. Εναλλακτικά εμείς χρησιμοποιούμε ένα κλασικό τετράγωνο φύλλο χαρτί σε όποιο χρώμα μας αρέσει! Βέβαια για τον αρκούδο μας Πάντινγκτον θα χρησιμοποιήσουμε χαρτί σε καφετί χρώμα!!!

Πάμε, λοιπόν, να δούμε βήμα-βήμα την κατασκευή μας…

Υλικά:
Για να φτιάξουμε τον αρκούδο μας χρησιμοποιούμε φύλλο χαρτί Α4 που σίγουρα υπάρχει σε κάθε σπίτι, κατά προτίμηση λεπτό, βάρους 80g καθότι το χαρτονάκι θα μας δυσκολέψει στις τσακίσεις. Το Α4 είναι η συνηθισμένη κόλλα που χρησιμοποιούμε στον εκτυπωτή ή στο φωτοτυπικό. Το Α4 χαρτί έχει 21 εκατοστά (cm) πλάτος και 29,7 εκατοστά (cm) ύψος.

Για να προκύψει το τετράγωνο χαρτί origami διπλώνουμε το χαρτί Α4 και κόβουμε το περιττό χαρτί έτσι ώστε να πάρουμε ένα κομμάτι τετράγωνο χαρτί.

Τώρα μπορούμε να χρωματίσουμε και τις δύο (2) πλευρές του τετράγωνου χαρτιού μας με ένα χρώμα καφετί, ώστε να μοιάζει με το χαρτί που βλέπουμε στη πιο κάτω εικόνα:

Εκτέλεση:
Διπλώνουμε το τετράγωνο χαρτί στη μέση και συνεχίζουμε με τις τσακίσεις που βλέπουμε στις πιο κάτω εικόνες:

Βήμα 1ο:

Βήμα 2ο:

Βήμα 3ο:

Βήμα 4ο:

Βήμα 5ο:

Βήμα 6ο:

Βήμα 7ο:

Βήμα 8ο:

Βήμα 9ο:

Βήμα 10ο:

Βήμα 11ο:

Βήμα 12ο:
Στη συνέχεια με ένα μαύρο μαρκαδοράκι ή ένα μολύβι σχηματίζουμε δύο στρογγυλά ματάκια και μία μυτούλα:

Και ο αρκούδος μας Πάντινγκτον σχεδόν είναι έτοιμος… του λείπει το κόκκινο καπέλο!!!

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε όλα τα πιο πάνω βήματα κατασκευής αλλά και πως φτιάχνουμε το κόκκινο καπέλο:

Την ωραία αυτή κατασκευή βρήκαμε στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο site allfortheboys.com
Επίσης το βίντεο βρήκαμε στο site www.redtedart.com

Από το KidsGo με αγάπη καλές δημιουργίες και καλή διασκέδαση!!!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΦτιάχνουμε μικρά χαριτωμένα φορέματα με τετράγωνα χαρτιά origami!
Επόμενο άρθροΟ ρόλος του παππού και της γιαγιάς
ParentsGo
Το ParentsGo είναι ένας χώρος για γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Στο ParentsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here