Γιατί κάποιες αποτυχίες των γονιών μπορούν να θεωρηθούν νίκες

0
1635

Διαφήμιση

Όταν ορμάμε να σώσουμε τα παιδιά, τους κλέβουμε την ευκαιρία να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν τα αρνητικά πράγματα στη ζωή τους και ως ενήλικες

Όταν επιρρίπτετε ευθύνες σε ένα παιδί, το αναστατώνετε και μπορεί να νιώσει ενοχές. Αν όμως δεν ντροπιάσετε ένα παιδί, το να νιώθει υγιείς ενοχές μπορεί να αποτελέσει κίνητρο. Έτσι μαθαίνουν ότι υπάρχουν συνέπειες στις πράξεις τους. Πάμε να δούμε μερικά παραδείγματα που ίσως βλέπετε ως αποτυχίες, αλλά που τελικά βοηθούν και έχουν θετικά οφέλη.

1. Αφήνετε τα παιδιά να βιώνουν τις φυσιολογικές συνέπειες των πράξεών τους. Γιατί θεωρείται νίκη; Ίσως θέλετε να προστατεύετε πάντα τα παιδιά σας, αλλά με το να τα αφήνετε να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες, είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε σαν γονείς. Όταν ορμάμε να σώσουμε τα παιδιά, τους κλέβουμε την ευκαιρία να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν τα αρνητικά πράγματα στη ζωή τους και ως ενήλικες.

2. Δεν απαντάτε αμέσως στο παιδί όταν διακόπτει μία συζήτηση. Γιατί θεωρείται νίκη; Πολύ συχνά, το παιδί διακόπτει μία ενήλικη συζήτηση περιμένοντας ότι θα λάβει αυτόματα απάντηση. Υπενθυμίστε στο παιδί ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματά του είναι σημαντικά αλλά θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να τελειώσετε. Αυτό τους διδάσκει σεβασμό, καλούς τρόπους και μία υγιή δόση από τον πραγματικό κόσμο.

3. Αφήνετε το παιδί να επιλέξει όχι και τόσο καλούς φίλους. Γιατί θεωρείται νίκη; Δεν γίνεται να επιλέγετε για λογαριασμό του φίλους, ακόμα και αν δεν του βγαίνουν σε καλό στην πορεία. Μόνος του θα μάθει πώς να χειρίζεται τις αρνητικές συνέπειες και να αντιλαμβάνεται ποιοι είναι καλοί φίλοι και ποιοι όχι.

4. Αφήνετε το παιδί να παίζει ριψοκίνδυνα παιχνίδια. Γιατί θεωρείται νίκη; Μέσα σε λογικά πλαίσια, τα περισσότερα παιχνίδια, όπως το σκαρφάλωμα, το ποδήλατο και το ρόλερ σκέτινγκ ενέχουν κάποιο κίνδυνο. Έτσι όμως χτίζεται η αυτοπεποίθηση του παιδιού και δεν αγχώνεται για τα πάντα.

Διαφήμιση

5. Δεν αναγκάζετε το παιδί να κάνει τα μαθήματά του αμέσως μετά το σχολείο. Γιατί θεωρείται νίκη; Τα παιδιά έχουν περάσει αρκετές ώρες στο σχολείο και θα είναι πιο αποδοτικά στα μαθήματα αν κάνουν πρώτα κάτι που δεν σχετίζεται με το σχολείο. Επίσης, αν στο χρόνο που περνάτε μαζί, του μιλάτε συνεχώς για τα μαθήματα, δεν θα κάνει καλό στη συναισθηματική σας σχέση.

Πηγή: www.imommy.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here