Η μία και μοναδική φράση που σταματά τα ξεσπάσματα των παιδιών

0
15943

Διαφήμιση

Πώς γίνεται τα μικρά παιδιά τη μία στιγμή να είναι χαρούμενα και να παίζουν ανέμελα, και την επόμενη να ουρλιάζουν και να χτυπιούνται στα πατώματα;

Κι όμως, όχι μόνο γίνεται, αλλά αποτελεί και φυσιολογική φάση της ανάπτυξής τους. Λέγεται temper tantrum, συνήθως εξαλείφεται μέχρι τα 4 χρόνια, και το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το διαχειριστούμε με ψυχραιμία και υπομονή.

Είτε επειδή χάλασε το παιχνίδι τους, είτε επειδή δεν του δίνετε άλλη σοκολάτα, την επόμενη φορά που το παιδί σας θα βρεθεί σε κατάσταση παροξυσμού, πάρτε μια βαθιά ανάσα και -αντί να το μαλώσετε- ρωτήστε με τον πιο ήρεμο και καλοκάγαθο τρόπο:

«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, ένα μικρό πρόβλημα ή ένα μεσαίο πρόβλημα;»

Ας υποθέσουμε ότι το παιδί σας αρχίζει να δυσφορεί επειδή ένας φίλος του δεν μοιράζεται μαζί του το παιχνίδι του. Μην περιμένετε να αρχίσει τα κλάματα και τις φωνές. Αντίθετα, ρωτήστε το: «Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, ένα μικρό πρόβλημα ή ένα μεσαίο πρόβλημα;», και μόλις απαντήσει, προτείνετε να σκεφτείτε μαζί μια λύση γι’ αυτό, όποιο κι αν είναι το μέγεθος του προβλήματος. Μπορεί να παίξει με ένα άλλο παιχνίδι; Μπορεί να καλέσει τον φίλο να παίξουν μαζί; Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές.

Οι παιδοψυχολόγοι εξηγούν, ότι υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που αυτή η τόσο απλή φράση μπορεί να ηρεμεί τα παιδιά:

1. Το παιδί βλέπει ότι αποδεχόμαστε και σεβόμαστε τα συναισθήματά του.

2. Η ερώτηση το κάνει να σταματά, να σκέφτεται και να εκτιμά την κατάσταση.

3. Κάνοντας αυτή την ερώτηση, οι γονείς καλούν το παιδί να προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα μόνο του.

Διαφήμιση

Έτσι, με την ερώτηση αυτή και μιλώντας μετά ήρεμα για μερικά λεπτά, όχι μόνο εσείς θα διατηρήσετε την ψυχική σας ηρεμία, αλλά θα ενισχύσετε και την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας.

Πηγή: brightside.me

Εμείς το διαβάσαμε εδώ.
mama365-site-logo

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΕμείς οι γονείς αντί να διδάξουμε… φωνάζουμε…
Επόμενο άρθροΠώς να βοηθήσουμε ένα παιδί να αποκτήσει αυτοπεποίθηση
ParentsGo
Το ParentsGo είναι ένας χώρος για γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Στο ParentsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here