Η σημασία του να ζητάς συγγνώμη από τα παιδιά

0
307

Διαφήμιση

Η συγγνώμη σε ένα παιδί, είναι μια υπεύθυνη κίνηση. Ως πατέρας, μητέρα ή δάσκαλος, αν πάει κάτι στραβά με ένα παιδί, πρέπει να είστε σε θέση να του ζητήσετε συγγνώμη. Γίνετε εσείς το παράδειγμα και διδάξτε στα παιδιά πώς όλοι κάνουν λάθη. 

Είναι σημαντικό να ζητάμε συγγνώμη από τα παιδιά. Ωστόσο, πολλοί γονείς πιστεύουν ότι η απολογία στα παιδιά τους, είναι σημάδι αδυναμίας. Όχι, όταν κάνεις λάθος, δεν τα κάνει να σκεφτούν κάτι λιγότερο για σένα. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να τους διδάξετε την ανευθυνότητα, κάτι που όλοι μας πρέπει να σκεφτούμε.
Κάτι που κάθε γονέας ή δάσκαλος προσπαθεί να κάνει, είναι να διδάξει στα παιδιά τη σημασία του να ζητάνε συγγνώμη όταν κάνουν κάτι λάθος, λένε ψέματα ή όταν είναι παρορμητικά και καταλήγουν να κάνουν κάτι ασεβές ή επικίνδυνο. Η γνώση της απολογίας είναι πολύ σημαντική στη ζωή.
Η εκπαίδευση των παιδιών, στο να λένε συγνώμη από μικρή ηλικία, τα διευκολύνει να αισθάνονται ενσυναίσθηση. Τα βοηθά να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις τους και να είναι σε θέση να ελέγξουν τον εαυτό τους. Τέτοιου είδους συμπεριφορά, μερικές φορές, δεν είναι τόσο απλό να μαθευτεί. Άλλωστε, πολλές φορές οι ενήλικες δεν πράττουν αυτά που κηρύττουν.
Στους ενήλικες δεν αρέσει να ζητούν συγγνώμη γιατί τους κάνει να αισθάνονται ντροπιασμένοι, δείχνοντας στα παιδιά ότι οι «μεγάλοι» δεν κάνουν λάθη. Παρ’ ολ’ αυτά, πρέπει να μάθετε κάτι σημαντικό: μαθαίνοντας να απολογείστε και να το κάνετε στην πράξη, μπορεί να βελτιώσει τη σχέση με τα παιδιά σας και να διευκολύνετε την εκμάθηση των αξιών.

Η σημασία της απολογίας στα παιδιά

Για να κατανοήσετε τη σημασία της απολογίας στα παιδιά, σκεφτείτε μια στιγμή που κάποιος σας πλήγωσε, σας πρόσβαλε ή σας είπε ψέματα και δεν σας ζήτησε ποτέ συγγνώμη. Αυτό είναι κάτι που πονάει και αφήνει μια πληγή που ο χρόνος δεν θα σβήσει ποτέ.
Τώρα, σκεφτείτε πώς νιώθει ένα παιδί όταν το πληγώνει ένας γονιός, ένας δάσκαλος ή κάποιος άλλος που αγαπάει. Αν ένα παιδί δεν ακούσει ποτέ μια συγγνώμη, θα μάθει τα εξής:
 • Μίας μορφής εξουσία, σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να ζητήσεις συγγνώμη ποτέ.
 • Οι άνθρωποι μπορούν να πληγώσουν όποιον αγαπούν χωρίς να υποστούν καμία συνέπεια. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη λοιπόν, να απολογείσαι σε κάποιον που πλήγωσες.

Τι μαθαίνει ένα παιδί όταν του ζητάς συγγνώμη;

Η σημασία της απολογίας στα παιδιά κρύβεται στη εκπαίδευσή τους ώστε να είναι πιο συνεργάσιμα, να σέβονται και να γνωρίζουν πώς να συνυπάρχουν με τους άλλους. Με αυτόν τον τρόπο, θα μάθουν:
 • Πώς όλοι κάνουν λάθη. Το επόμενο βήμα είναι να αναγνωρίσουν τι έκαναν λάθος και να το διορθώσουν.
 • Αν και όλοι αισθάνονται αμήχανα όταν ζητούν συγγνώμη, η ίδια η πράξη είναι μια πράξη ευθύνης που θα τους κάνει να νιώσουν καλά αργότερα.
 • Όταν ζητήσουν συγγνώμη από κάποιον, θα νιώσουν καλύτερα.

Πότε πρέπει οι γονείς να ζητήσουν συγγνώμη από τα παιδιά τους;

 • Όταν δεν κρατούν τις υποσχέσεις τους.
 • Όταν τους φωνάζουν. Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο. Μερικές φορές, όταν είναι στρεσαρισμένοι, μπορεί να χάσουν την ψυχραιμία τους και να υψώσουν τη φωνή τους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουν και να απολογηθούν όταν συμβεί.
 • Όταν ξεχνούν κάτι που ανυπομονούσαν τα παιδιά να κάνουν μαζί.
 • Αν συμβεί κάτι που τους αποτρέπει να περάσουν χρόνο μαζί τους.
 • Ζητήστε συγγνώμη όταν κάνετε κάποιο λάθος και επίσης κάθε φορά που τα παιδιά νιώθουν προσβεβλημένα.

Πώς να απολογηθείς σε ένα παιδί;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να απολογείστε σε ένα παιδί σωστά και αποτελεσματικά. Δε φτάνει να ζητάτε συγγνώμη, αλλά πρέπει να το κάνετε και σωστά.
 • Ένα παιδί μπορεί να νιώσει άσχημα για κάτι που πιστεύετε πως δεν έχει καμία αξία. Μην υπονομεύετε τα συναισθήματά του. Αναγνωρίστε όταν το έχετε αδικήσει και ζητείστε μια ειλικρινή συγγνώμη.
 • Όταν απολογείσαι σε ένα παιδί, εξηγήστε του γιατί το κάνετε: Σου ζητώ συγγνώμη, γιατί σου είπα ότι θα πηγαίναμε σινεμά και δεν πήγαμε. Η μαμά σου έπρεπε να δουλέψει σε άλλη βάρδια. Ήθελα να κρατήσω την υπόσχεσή μου, αλλά δεν μπορούσα. Με συγχωρείς.
 • Μόλις νιώσετε ότι κάνατε κάτι λάθος, μην περιμένετε πολύ για να απολογηθείτε. Μην αφήνετε τα παιδιά απογοητευμένα για πολύ ώρα.
 • Τέλος, υποσχεθείτε τους ότι δεν θα ξανασυμβεί. Λέγοντάς τους ότι θα προσπαθήσετε πιο πολύ την επόμενη φορά και δείχνοντας ότι νοιάζεστε για εκείνα, θα τους εμπνεύσετε να κάνουν το ίδιο και να μάθουν από εσάς.
Εν ολίγοις, όταν είμαστε σε θέση να δώσουμε το παράδειγμα και να διδάξουμε σωστά τα παιδιά την αξία της συγχώρεσης, τότε βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για μια πιο ανθρώπινη και αξιοσέβαστη κοινωνία.
Πηγή: exploringyourmind.com
Απόδοση: Σοφία Πολυχρονάκη – Φοιτήτρια Ψυχολογίας
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Εμείς το διαβάσαμε εδώ.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here