«Ήσουν καλό παιδί φέτος; Ο Άγιος Βασίλης όλα τα βλέπει…» μια ερώτηση που όλα τα παιδιά φοβούνται.

0
2435

Διαφήμιση

Πώς αισθάνεται άραγε ένα παιδάκι όταν κάθε ένας θεωρεί απαραίτητο να ρωτάει για την συμπεριφορά του απροκάλυπτα και να κρίνει αν είναι άξιο να δεχτεί δώρο από τον Άγιο Βασίλη; Τα περισσότερα παιδιά δέχονται απειλές συχνά-πυκνά ότι αν δεν είναι αρκετά καλά τότε δεν θα πάρουν δώρο, κι έτσι εκείνα νιώθουν ότι το πιο σημαντικό είναι να είναι πειθαρχημένα και υπάκουα. Αν το σκεφτούμε όμως βαθύτερα, τους δείχνουμε με αυτόν τον τρόπο τον σεβασμό που τους αξίζει;

Η χρήση των χαρακτηρισμών καλό/κακό παιδί είναι επικίνδυνη γιατί όταν τους βάζουμε ετικέτες τείνουν να κολλάνε. Καταλήγουν λοιπόν τα παιδιά να ταλανίζονται από σκέψεις τύπου «είμαι αρκετά καλός/ή για τον Άγιο Βασίλη ή είμαι αρκετά καλός/ή για τους γονείς μου;» και ως ενήλικες καταλήγουν να παλεύουν για μια ιδεατή τελειότητα που τους προσθέτει περιττό άγχος.

Όπως φαντάζομαι εγώ τον Άγιο Βασίλη πάντως δεν περιμένει κάθε παιδί στη γωνία να κάνει κάτι «κακό», ούτε κρατάει λίστα με τα άτακτα και τα «καλά» παιδιά. Άλλωστε αυτό είναι το νόημα των Χριστουγέννων;

Ένα παιδάκι όλο αγωνία με ρώτησε τις προάλλες «Κα. Κρίστη ξέρεις κάτι… δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης… έτσι δεν είναι;». Αλήθεια, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, υπάρχει όμως στην φαντασία μας και το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων υπάρχει μέσα σε όλους μας. Κάθε παιδί που ανακαλύπτει την αλήθεια μπορεί να επιλέξει να αναλάβει το ρόλο του Άγιου Βασίλη και να διατηρήσει το πνεύμα των Χριστουγέννων ζωντανό για τους άλλους. Για παράδειγμα, μπορεί να σκεφτεί κάποιον (φίλο, συγγενή, γείτονα κλπ) που χρειάζεται κάτι (όχι απαραίτητα υλικό αγαθό) και η μυστική του αποστολή να είναι να προσφέρει χωρίς να αποκαλυφτεί, γιατί αξία έχει να προσφέρεις χωρίς να περιμένεις κάτι πίσω ως αντάλλαγμα.

Έτσι μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά ότι Άγιος Βασίλης = αγάπη, μαγεία, ελπίδα, προσφορά και ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε μέλη της ομάδας του. Σαν άλλα ξωτικά κι εμείς μπορούμε να συμβάλλουμε στο έργο του και να σκορπίσουμε στους γύρω μας χαρά και ζεστασιά.

Διαφήμιση

Ας σκεφτούμε λοιπόν τί είναι σημαντικό αυτή την εποχή και πού χρειάζεται να εστιάσουμε, σίγουρα όχι στον εκφοβισμό των παιδιών αν ήταν καλά ή κακά. Ο Άγιος Βασίλης είναι ένα σύμβολο γενναιοδωρίας και καλό είναι να μας υπενθυμίζει τις αξίες που πρεσβεύουμε και τί θέλουμε να μεταδώσουμε στα μικρά παιδιά. Κατανοούμε δηλαδή σταδιακά ότι μεγαλώνουμε όταν ερχόμαστε σε επαφή με τον Άγιο Βασίλη μέσα μας και όταν συνεχίζουμε να σκορπάμε την μαγεία που πρεσβεύει. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να διατηρήσουν την μαγεία αυτή για πάντα.

Πηγή: www.kristipoppi.com

kristipoppi-logo

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΤι θα φάμε σήμερα μανούλα;
Επόμενο άρθροΗ απίστευτη ομορφιά του να είσαι γυναίκα άνω των 40!
ParentsGo
Το ParentsGo είναι ένας χώρος για γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Στο ParentsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here