Καλύτερη μαμά γίνεται; Γίνεται!

0
12277

Διαφήμιση

Απλές συμβουλές για να κάνεις το παιδί σου όσο πιο ευτυχισμένο γίνεται και τη δική σου ζωή ακόμα καλύτερη!

Καμιά φορά σε τρελαίνει η σκέψη πως ίσως δεν τα καταφέρνεις όχι να είσαι τέλεια μαμά, αλλά ούτε καν να περάσεις τις εξετάσεις σαν μια απλώς υποφερτή μαμά! Να όμως που υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές για να κάνεις το παιδί σου όσο πιο ευτυχισμένο γίνεται και τη δική σου ζωή ακόμα καλύτερη!

mom-kidΞεκίνα κάθε μέρα με ένα «σ’ αγαπώ»
Πολλές φορές πιστεύουμε πως με τις πράξεις μας δείχνουμε στο παιδί μας την αγάπη που του έχουμε, όμως όλα τα παιδιά θέλουν (και χρειάζονται) να ακούνε ότι τα αγαπάς.

mom-kidΓίνε το αγαπημένο παιχνίδι του παιδιού σου!
Αντί να προσφέρεις στο παιδί σου συνέχεια παιχνίδια, ψυχαγώγησε το η ίδια! Είσαι σε θέση να το κάνεις, από τη στιγμή που μπορείς να κινείσαι, να κάνεις θορύβους με το στόμα σου, να αλλάζεις σειρά στα καμώματα μαζί του και να απαντάς στα δικά του αστεία. Επιπλέον, σαν παιχνιδάκι μπορείς να είσαι (και είσαι) ζεστή, απαλή και ασφαλής!

mom-kidΠραγματοποίησε μια ευχή…
Αφιέρωσε μια-δυο ώρες κάθε βδομάδα για να κάνεις ακριβώς αυτό που θέλει το παιδί σου χωρίς διακοπές και αποσπάσεις, ακόμα κι αν σου ζητήσει να παίξετε ένα παιχνίδι που μισείς ή να φτιάξετε κάστρα που αμέσως μετά θα γκρεμίσει!

mom-kidΖήτα του συγγνώμη, αν τα κάνεις μούσκεμα!
Έτσι και κάνεις κάποιο λάθος απέναντι στο παιδί σου, είναι πολύ σημαντικό να γυρίσεις και να του πεις «συγγνώμη, τα θαλάσσωσα». Η παραδοχή του λάθους σου του δίνει το δικαίωμα να κάνει κι εκείνο λάθη.

Διαφήμιση

mom-kidΣκέψου από πριν για την ασφάλειά του.
Μάντεψε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του παιδιού σου και μετά προετοιμάσου ανάλογα. Αν το εννέα μηνών μωρό σου πρόκειται όπου να ‘ναι να περπατήσει ή να σταθεί όρθιο στα πόδια του, τότε ήρθε η στιγμή να βάλεις διαχωριστικό στις σκάλες, να καλύψεις τις μυτερές γωνίες των τραπεζιών και να έχεις πάντα τα χερούλια της κατσαρόλας στην κουζίνα στραμμένα προς τα μέσα.

mom-kidΚάνε τις οικογενειακές συνήθειες ιερές.
Μια φορά την εβδομάδα, κάνε μια δραστηριότητα μαζί με το παιδί σου (ακόμα καλύτερα αν είναι και ο μπαμπάς στην παρέα), όπως να διαβάζετε μαζί ένα βιβλίο δυνατά, να πηγαίνετε εκδρομή στο δάσος ή να παίρνετε το κυριακάτικο πρωινό στο ίδιο εστιατόριο. Μια τέτοια κίνηση αργότερα -ως παιδική ανάμνηση- θα εκτιμηθεί πολύ από το παιδί σας.

kalyteri-mama-ginetai-icon1

mom-kidΜη βιαστείς να το τιμωρήσεις.
Κάθε παιδί είναι σαν ένα φλιτζάνι που πρέπει να γεμίζει με αγάπη, προσοχή, αφοσίωση και σεβασμό. Μια δύσκολη μέρα, μια μεγάλη αναστάτωση ή μια σκληρή λέξη αδειάζει την κούπα. Αν λοιπόν το παιδί σου αρχίζει να φέρεται άσχημα, παρ’ το μια αγκαλιά, άκου τι θα σου πει και ξόδεψε χρόνο μαζί του. Θα γίνει πιο συνεργάσιμο και θα έρθετε πιο κοντά.

mom-kidΜην είσαι υπερπροστατευτική.
Δεν πρέπει να προσπαθείς να προστατεύεις το παιδί σου από όλες τις απογοητεύσεις, αποτυχίες ή καταστάσεις άγχους. Τα παιδιά χρειάζεται να μαθαίνουν κι εκείνα πώς να χειρίζονται τις δυσκολίες, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν όταν μεγαλώνοντας θα τις βρουν κάποια μέρα μπροστά τους.

mom-kidΔράσε τώρα, μίλα αργότερα.
Αν το παιδί σου συμπεριφερθεί άσχημα, αντίδρασε αμέσως, μίλησε του όμως για το περιστατικό αργότερα, όταν και οι δυο θα είσαστε ήρεμοι. Με χαμηλή φωνή και πάντα χωρίς επιθετικότητα ώστε να μπορέσει να καταλάβει τα λάθη του, τους κανόνες της ζωής αλλά και τις προσδοκίες σου.

mom-kidΜη βάζεις όρους στην αγάπη σου!
Πρέπει να δείχνεις στο παιδί σου πως το αγαπάς ακριβώς επειδή γεννήθηκε κι όχι επειδή παίζει πιάνο ή παίρνει άριστα στα μαθηματικά. Θυμήσου λοιπόν να του λες συνέχεια ότι το αγαπάς, όποιοι κι αν είναι οι βαθμοί του, κι ακόμα να του επαναλαμβάνεις πως η αγάπη που του έχεις κάθε μέρα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.

kalyteri-mama-ginetai-icon2

mom-kidΈλεγξε τον εαυτό σου.
Είσαι ο πρώτος και ο πιο δυνατός πνευματικός δάσκαλος του παιδιού σου, οπότε σιγουρέψου ότι του δίνεις το καλό παράδειγμα. Κάθε βράδυ λοιπόν, πριν κοιμηθείς, ρώτα τον εαυτό σου «Τι έμαθε το παιδί μου από εμένα σήμερα;»

mom-kidΜην τα βάζεις με τον μικρό εξερευνητή!
Σίγουρα δεν θέλεις το παιδί σου να κοπανάει κατσαρόλες ή να κάνει άλλα πράγματα που είναι εκνευριστικά και προκαλούν ακαταστασία. Πρέπει όμως να καταλάβεις πως είναι κι αυτός ένας τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν πράγματα.

mom-kidΆκου πριν δώσεις συμβουλές!
Οι πιο σημαντικές και καθοριστικές στιγμές στο μεγάλωμα του παιδιού σου είναι όταν το βλέπεις να ζει συναισθήματα όπως λύπη, φόβο, απογοήτευση ή ντροπή. Αφού βεβαιωθείς πώς νιώθει, βοήθησέ το να ονομάσει το συναίσθημά του. Μόνο τότε πρότεινε τρόπους για να λυθεί το πρόβλημα. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί σου θα σε εμπιστεύεται πιο συχνά.

mom-kidΜην είσαι σκλάβος του ρυθμού ανάπτυξης.
Δεν αναπτύσσονται όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο χρόνο. Γι’ αυτό μη γίνεσαι καταπιεστική προσπαθώντας σώνει και καλά να κάνεις το παιδί σου ν’ αρχίσει να μπουσουλάει ή να περπατάει ή να διαβάζει. Όλα αυτά θα τα κάνει από μόνο του όταν πραγματικά θα είναι έτοιμο.

mom-kidΟ αναγκαίος μεγάλος περιορισμός.
Βοήθησε το παιδί σου να αναπτύξει ένα δικό του εσωτερικό σύστημα επιβράβευσης, ώστε να δίνει το ίδιο συγχαρητήρια στον εαυτό του όταν πετυχαίνει κάτι δύσκολο και σημαντικό. Για να το πετύχεις αυτό, προσπάθησε να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο εκφραζόσουν μέχρι τώρα. Για παράδειγμα, αντί να λες «είμαι πραγματικά περήφανη για σένα», πες «πρέπει να είσαι πραγματικά περήφανος».

mom-kidΚάνε την ειλικρίνεια προτεραιότητα.
Μη λες ποτέ ψέματα μπροστά στο παιδί σου. Για παράδειγμα, αν πάρει κάποιος τηλέφωνο και ζητήσει τον μπαμπά του, μην απαντήσεις ότι ο άντρας σου λείπει από το σπίτι τη στιγμή που εκείνος κάθεται δίπλα σου στον καναπέ!

mom-kidΜοιράσου τις αγάπες σου.
Αν αγαπάς κάτι πολύ, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, από χόμπι, ποίημα, τραγούδι, μαγειρική συνταγή μέχρι μια παιδική σου ανάμνηση, μοιράσου το με το παιδί σου. Θα μείνει στη μνήμη του και στην πορεία θα εκτιμηθεί.

mom-kidΠάρε το μέρος του παιδιού σου.
Αν δεν ξέρεις τι έχει γίνει σε ένα περιστατικό, μην κάνεις το δικηγόρο του διαβόλου κρίνοντας το παιδί και αποδίδοντάς του ευθύνες. Για παράδειγμα, αν το παιδί λέει «μισώ τη δασκάλα γιατί σήμερα με κορόιδευε μπροστά στους φίλους μου», μην του απαντήσεις «Είμαι σίγουρη ότι κι εσύ θα της έδωσες έναν καλό λόγο».

Πηγή: www.happymom.gr
paidimag-happymom-logo

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here