Λόγια που πληγώνουν!

0
10963

Διαφήμιση

Υπάρχουν λόγια που μπορεί να πληγώσουν ανεπανόρθωτα ένα παιδί;

Πολλές φορές τα λόγια μας μπορούν να περιορίσουν τη δημιουργικότητα του παιδιού, να επηρεάσουν την αυτοπεποίθησή του, να το πληγώσουν.
Τέτοιες εκφράσεις μπορεί να είναι οι:
  • παρεμβατικές, όπως για παράδειγμα «μη λερωθείς!» ή «φτιάξε κόκκινη τη σκεπή του σπιτιού στη ζωγραφιά σου»,
  • κριτικές ή ακόμα χειρότερα συγκριτικές, όπως για παράδειγμα «δεν μπορείς να είσαι καλό παιδί μια φορά;» ή «γιατί δεν μ’ ακούς όπως η αδερφή σου;»,
  • απειλητικές όπως «αν δεν έρθεις θα φύγω μόνη μου» ή «αν το ξανακάνεις αυτό θα δεις…» και
  • εκβιαστικές, όπως «δώσε ένα φιλάκι στη μαμά γιατί θα κλαίει».

Οι λέξεις που λέμε στα παιδιά μας μπορούν να το πληγώσουν πολύ. Μπορεί εσείς μετά από λίγο να τις ξεχνάτε, το παιδί όμως που τις εισπράττει τις κρατάει μέσα του.

Αν θέλετε να γίνει το παιδί σας δημιουργικό και να αναπτύξει τη φαντασία του, να ευχαριστηθεί το παιχνίδι ή τη βόλτα του, μην παρεμβαίνετε σε αυτά. Ας χρησιμοποιήσει ό,τι χρώμα ή ό,τι σχήμα θέλει. Κι αν δεν θέλετε με τίποτα να λερώσει κάποιο ρούχο, μην του το φορέσετε όταν είναι ώρα για παιχνίδι. Ακόμα όμως και να λερωθεί δεν χάλασε ο κόσμος!

Η κριτική και ακόμα χειρότερα η σύγκριση, έχουν καταστροφικά αποτελέσματα! Μειώνουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού και μπορεί να προκαλέσουν έντονο ανταγωνισμό με το παιδί το οποίο το συγκρίνετε. Προσπαθήστε επίσης να μην το χαρακτηρίζετε. Τα παιδιά έχουν την τάση να προσαρμόζονται στις ετικέτες και έτσι διατηρούν μια συμπεριφορά και δεν την αλλάζουν.

Οι συχνές απειλές, είτε δεν έχουν αποτέλεσμα λόγω του ότι λέγονται συχνά αλλά μετά δεν πραγματοποιούνται, είτε δημιουργούν στο παιδί έντονο άγχος για αυτό που το απειλεί.

Τέλος, αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε εκβιασμούς για να κερδίσετε τρυφερότητα. Το παιδί θα αγκαλιάσει και θα φιλήσει όταν εκείνο θα το επιθυμεί και όχι από φόβο μήπως σας στεναχωρήσει ή μήπως το μαλώσετε. Αν εσείς έχετε τόση ανάγκη από την τρυφερότητά του, δώστε του εσείς μια αγκαλιά ή ένα φιλί. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να του μάθετε πως εκφράζουμε την αγάπη μας, αλλά και πόσο πολύ εσείς το αγαπάτε…

Μαρία Ποθητού
Σύμβουλος Γονέων & Ανάπτυξης Παιδιού (BSc Psychology), Υπεύθυνη Επιστημονικού Ιστότοπου Χαμογελάκια.

Διαφήμιση

Πηγή: www.xamogelakia.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here