Μεγαλώνοντας συναισθηματικά υγιή αγόρια

0
4569

Διαφήμιση

Πολλά αγόρια καθώς μεγαλώνουν και γίνονται άντρες μαθαίνουν πώς να είναι ανεξάρτητοι, σκληροί, αυταρχικοί, να μην είναι συναισθηματικά ευάλωτοι και να απορρίπτουν τα «γυναικεία» συναισθήματα. Τα τελευταία χρόνια όμως όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι όλες αυτές οι «απαγορεύσεις» που επιβάλλονται στα αγόρια από την νηπιακή ακόμη ηλικία μπορούν να προκαλέσουν αργότερα προβλήματα στη συμπεριφορά των παιδιών ή ακόμα και στις σχολικές τους επιδόσεις. Για παράδειγμα, η συναισθηματική ανωριμότητα που μπορεί να χαρακτηρίζει τα μικρά αγόρια, μπορεί να επηρεάσει μελλοντικά τις ακαδημαϊκές τους ικανότητες.

goneis-paidia-synaisthimatika ygii agoria

Περιμένουμε συνήθως από τα αγόρια να ανεξαρτητοποιηθούν από πολύ μικρά και διακόπτουμε απότομα τον τρυφερό δεσμό που χτίζεται ανάμεσα στο παιδί και τους γονείς/φροντιστές του. Πολλά αγόρια μέχρι να πάνε σχολείο έχουν αρχίσει ήδη να κρύβουν ό,τι αισθάνονται και να ντρέπονται όταν νιώθουν, π.χ. φόβο, λύπη ή μοναξιά. Έτσι σταδιακά αποκόπτουν ένα κομμάτι του εαυτού τους.

Πώς μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση;

Εσωτερικός διάλογος. Καλό είναι οι γονείς να αναλογιστούν και οι ίδιοι τί απαιτήσεις έχουν, τί επιρροές έχουν δεχτεί και πώς έχουν διαμορφώσει την εικόνα ενός «αληθινού» αγοριού/άντρα. Η επικοινωνία των συναισθημάτων είναι βασικό συστατικό στη σύνδεση μεταξύ των γονιών και των παιδιών.

Να σκέφτεστε τα μηνύματα που στέλνετε. Το κλάμα είναι μια φυσιολογική συναισθηματική αντίδραση. Όταν ωθούμε τα αγόρια να σταματήσουν να κλαίνε, τους παροτρύνουμε να χάσουν την επαφή με όσα αισθάνονται και μπορεί αυτό να έχει μακρόχρονες συνέπειες στην ψυχική τους υγεία και στις σχέσεις τους. Αν για παράδειγμα, το αγοράκι σας πέσει και αρχίσει να κλαίει αντί να πούμε «έλα, δεν έγινε τίποτα, σήκω» μπορούμε να του επιτρέψουμε να νιώσει ό,τι αισθάνεται και να δείξουμε ενσυναίσθηση λέγοντας «ωχ!πόνεσε; Φοβήθηκες και το “μπαμ” σε έκανε να κλάψεις;». Με αυτόν τον τρόπο επικυρώνουμε το συναίσθημα που ένιωσε το παιδί και ενισχύουμε την επικοινωνία συναισθημάτων. Αναγνωρίζουμε δηλαδή την εμπειρία του παιδιού και το βοηθάμε να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Διαφήμιση

Εικόνες συναισθημάτων. Οι εικόνες που απεικονίζουν φατσούλες να εκφράζουν διαφορετικά συναισθήματα είναι πολύ χρήσιμες για όλα τα παιδιά.

Προσφέρουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για συναισθηματική έκφραση. Καλό είναι να μην κάνουμε τα παιδιά να αισθάνονται ντροπή για ό,τι αισθάνονται. Τα παιδιά χρειάζονται να νιώθουν ότι μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα στο σπίτι τους.

goneis-paidia-synaisthimatika ygii agoria

Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση. Καλό είναι και οι γονείς να εκφράζουν τα συναισθήματα τους ώστε να αποτελέσουν πρότυπο για τα παιδιά.

Αποφύγετε την ανάκριση. Καμιά φορά τα αγόρια τείνουν να χρειάζονται περισσότερο χρόνο να ανταποκριθούν σε ερωτήσεις και αισθάνονται άβολα αν αρχίσετε τις ερωτήσεις. Αν είστε κοντά τους και τους δώσετε χρόνο θα μιλήσουν μόνοι τους όταν θα το έχουν ανάγκη.

Αποφύγετε να ασκείτε κριτική στον μπαμπά μπροστά στο γιο σας. Καλό είναι να μην υποτιμάτε τον πατέρα των παιδιών σας, γιατί τα αγόρια τους βλέπουν ως πρότυπα. Κατά συνέπεια, σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να αναπτύξουν αρνητική εικόνα εαυτού και να αρχίσουν να αντιγράφουν τα αρνητικά χαρακτηριστικά που σχολιάσατε.

Μαθαίνουμε στα αγόρια να θέτουν όρια. Το να είναι ένα αγόρι συναισθηματικά υγιές δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να αφήνει τους άλλους να τον ποδοπατούν. Μαθαίνουμε στα αγόρια να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και να μην δέχονται συμπεριφορές που δείχνουν έλλειψη σεβασμού.

Πηγή: www.kristipoppi.com

kristipoppi-logo

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΔιαγωγή κοσμία
Επόμενο άρθροH Μαίρη Πόπινς επιστρέφει (Mary Poppins Returns)
ParentsGo
Το ParentsGo είναι ένας χώρος για γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Στο ParentsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here