Οι αυταρχικοί γονείς… Το χειρότερο στυλ ανατροφής παιδιών.

0
5914

Διαφήμιση

Έρευνες σε κακοποιούς και εγκληματίες έχουν δείξει ότι όταν ήταν παιδιά μεγάλωσαν με ένα συγκεκριμένο στυλ ανατροφής! Οι γονείς τους ήταν αυταρχικοί.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα παιδιά που έχουν αυταρχικούς γονείς θα καταλήξουν εγκληματίες! Ωστόσο, υπάρχουν πολλά αρνητικά στοιχεία που συνδέονται με αυτό το στυλ ανατροφής. Οι αυταρχικοί γονείς έχουν την τάση να θέτουν τον πήχυ πολύ ψηλά, να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τα παιδιά τους, να τα πιέζουν και να τα τιμωρούν αυστηρά.

Οι αυταρχικοί γονείς δεν έχουν καθόλου υπομονή με τα λάθη των παιδιών τους ή την κακή συμπεριφορά. Δεν είναι διαλλακτικοί, δεν συζητούν για να βρουν μια λύση ή για να ακούσουν την άποψη του παιδιού τους και, ακόμα, δεν δέχονται να διαπραγματευτούν ή να δουν μια άλλη οπτική γωνία. Επίσης, οι αυταρχικοί γονείς είναι «κρύοι» και δεν προσφέρουν συναισθηματική σύνδεση και στήριξη στο παιδί τους.

Οι αυταρχικοί γονείς είναι απαιτητικοί, αλλά δεν ανταποκρίνονται στις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού τους.

Έχουν άπειρους κανόνες, για το κάθε τι, σημαντικό ή ασήμαντο και μανατζάρουν τη ζωή του παιδιού τους σε κάθε λεπτομέρεια. Επίσης, έχουν και ένα σετ από άγραφους κανόνες, που δεν τους έχουν θέσει ρητά, αλλά περιμένουν ότι το παιδί θα τους μαντέψει και θα τους τηρεί.

Δεν είναι ζεστοί και συναισθηματικά κοντά στο παιδί.

Οι γονείς που έχουν αυταρχικό στυλ ανατροφής είναι κρύοι και απόμακροι, δεν εκφράζουν την αγάπη και τη στοργή τους προς το παιδί. Δεν δείχνουν τρυφερότητα και συναισθηματισμό και σίγουρα δεν είναι «δεμένοι» συναισθηματικά με το παιδί τους. Δεν ενθαρρύνουν, δεν υποστηρίζουν και, σίγουρα, δεν επαινούν το παιδί τους. Θεωρούν ότι η πειθαρχία είναι το σημαντικό και δεν αφήνουν χρόνο για παιχνίδια και διασκέδαση.

Τιμωρούν με το παραμικρό και χωρίς εξήγηση.

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται την κακή συμπεριφορά ή ο τρόπος με τον οποίο θέλουν να διδάξουν τη σωστή συμπεριφορά είναι ένας: η τιμωρία. Μπορεί να δώσουν μια ξυλιά στον ποπό σε ένα μικρότερο παιδί ή ένα χαστούκι σε ένα μεγαλύτερο και περιμένουν μετά από αυτό απόλυτη υποταγή, να σταματήσει η κακή συμπεριφορά και να αντικατασταθεί από σωστή. Δεν ενισχύουν τις θετικές συμπεριφορές ούτε τις επιβραβεύουν.

Δεν δίνουν στο παιδί επιλογές.

Διαφήμιση

Το παιδί δεν μαθαίνει να εκφράζει τη γνώμη του ή να έχει άποψη για το τι θέλει ή τι πιστεύει. Πρέπει να συμμορφωθεί σε αυτό που λέει ο γονιός χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Δεν έχουν υπομονή με την κακή συμπεριφορά.

Πιστεύουν ότι το παιδί πρέπει να είναι 100% υπάκουο και προγραμματισμένο να φέρεται σωστά, σύμφωνα με τις δικές τους προδιαγραφές. Δεν ανέχονται την παραμικρή κακή συμπεριφορά και δεν καταλαβαίνουν σε καμία περίπτωση ότι «τα παιδιά είναι παιδιά» και κάνουν λάθη επειδή έτσι μαθαίνουν, όχι επειδή είναι ανυπάκουα.

Δεν εμπιστεύονται το παιδί τους.

Δεν θεωρούν ότι το παιδί τους είναι ικανό να πάρει μόνο του μια σωστή απόφαση ή να κάνει μία καλή επιλογή. Δεν του παρέχουν την ελευθερία, ήδη από μικρή ηλικία να δείξει ότι μπορεί να πάρει μια καλή απόφαση και να δείξει σωστή συμπεριφορά, για την ηλικία του. Οι αυταρχικοί γονείς στέκονται πάνω από το παιδί να το τσακώσουν τη στιγμή που θα κάνει λάθος και να το διορθώσουν.

Δεν διαπραγματεύονται.

Δεν πιστεύουν ότι οι άλλοι, ακόμα και αν είναι παιδιά, μπορεί να έχουν γνώμη και άποψη διαφορετική από τη δική τους σε μικρά ή μεγάλα ζητήματα. Θεωρούν ότι τα πάντα στη ζωή είναι άσπρο ή μαύρο και τα διαχειρίζονται ανάλογα. Δεν ρωτάνε ποτέ τη γνώμη του παιδιού τους ούτε του ζητάνε να «ψηφίσει» αν θέλει πίτσα ή σουβλάκια. Κάνουν αυτό που θέλουν οι ίδιοι.

Κάνουν το παιδί τους να ντραπεί και να αισθανθεί ενοχές για να φερθεί καλά.

Οι αυταρχικοί γονείς είναι ιδιαίτερα επικριτικοί και χρησιμοποιούν τις ενοχές και τη ντροπή για να αναγκάσουν το παιδί τους να φερθεί καλά. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από την τεχνική «φέρνω το παιδί στο φιλότιμο», η οποία στην ουσία «μιλάει» στην ψυχή του παιδιού, στο δυνατό και καλό του κομμάτι και το βοηθάει να έρθει στην επιφάνεια. Με τις ενοχές και τη ντροπή το παιδί καταρρακώνεται και δεν αποκτάει αυτοπεποίθηση και, συνήθως, ούτε καλή συμπεριφορά! «Καλά, δεν ντρέπεσαι; Βλάκας είσαι και έκανες πάλι το ίδιο;», ή «Πόσες φορές πρέπει να σου πω για τα χάλια σου! Δεν τα βλέπεις;» ή «Γιατί δεν μπορείς να κάνεις ούτε ένα πράγμα σωστά;» κοκ. είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Πολλοί γονείς μπορεί κάποια στιγμή να πουν κάτι τέτοιο στο παιδί τους πάνω στα νεύρα και την αγανάκτησή τους, αλλά είναι διαφορετικό να πει ο γονιός μια φορά μια άστοχη κουβέντα και εντελώς διαφορετικό να είναι ο μόνιμος τρόπος που μιλάει στο παιδί του. Οι ενοχές και η ντροπή δεν αποτελούν κίνητρο για καλή συμπεριφορά. Αντίθετα, κάνουν το παιδί να αντιδράσει και να κατεβάσει ρολά.

Τα αποτελέσματα του αυταρχικού στυλ ανατροφής παιδιών

Το στυλ ανατροφής παιδιών σχετίζεται όχι μόνο με τη συμπεριφορά, αλλά και με τις σχολικές επιδόσεις και τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Έτσι, τα παιδιά των αυταρχικών γονιών έχουν τις εξής συμπεριφορές:

  • Τείνουν να εξισώνουν την υποταγή, την πειθαρχία και την επιτυχία με την αγάπη
  • Μπορεί να έχουν κακή συμπεριφορά εκεί που τους «παίρνει», δηλαδή εκτός σπιτιού, πχ στο σχολείο
  • Είναι ιδιαίτερα ντροπαλά ή μαζεμένα στην κοινωνική τους ζωή
  • Γενικότερα δυσκολεύονται στην κοινωνική ζωή επειδή δεν έχουν μάθει να παίρνουν αποφάσεις και να έχουν το θάρρος της γνώμης
  • Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση
  • Υποτάσσονται εύκολα στους άλλους και τις επιθυμίες τους
  • Συχνά έχουν κατάθλιψη και άγχος
  • Δυσκολεύονται με τον αυτοέλεγχο (π.χ., τρώνε, πίνουν, ή καπνίζουν υπερβολικά ως ενήλικες) επειδή από νωρίς δεν έμαθαν να ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά μίας κατάστασης και να παίρνουν αυτόνομα αποφάσεις.

Δρ Λίζα Βάρβογλη
Ph.D., Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια – Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων

Πηγή: https://varvogli.gr
liza varvogli

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής-Επισιτισμού
Επόμενο άρθροΈνα «ευχαριστώ» στους φίλους που μας πρόδωσαν
ParentsGo
Το ParentsGo είναι ένας χώρος για γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Στο ParentsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here