Οικογενειακό τραπέζι: Θέλετε πιο έξυπνα παιδιά; Φάτε μαζί τους!

0
3237

Διαφήμιση

Πότε είναι η τελευταία φορά που καθίσατε όλοι μαζί στο οικογενειακό τραπέζι; Εάν κάθεστε σπάνια στο τραπέζι ως οικογένεια, τώρα είναι η ώρα να το κάνετε πιο τακτικά.

Μελέτες δείχνουν ότι το οικογενειακό τραπέζι έχει οφέλη τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα των παιδιών. Το οικογενειακό γεύμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας. Σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά που τρώνε με την οικογένειά τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν ναρκωτικά, να πιούν αλκοόλ ή να καπνίσουν στην εφηβεία ενώ έχουν καλές επιδόσεις στα μαθήματά τους. Τα παιδιά και οι έφηβοι που μεγαλώνουν σε οικογένειες που τρώνε μαζί έχουν τη στήριξη της οικογένειας και λαμβάνουν το θετικό παράδειγμα των γονιών τους. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού, τα κίνητρα, την αφοσίωση στο σχολείο, τις αξίες και την επικοινωνία. Επιπλέον, στο οικογενειακό τραπέζι τα παιδιά:

  • Νιώθουν ασφάλεια: Βιώνουν την αίσθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας, νιώθουν ότι είναι ισότιμα μέλη της οικογένειας.
  • Μαθαίνουν να επικοινωνούν: Επικοινωνούν με τους γονείς, μοιράζονται τα νέα της ημέρας, ανταλλάσσουν εμπειρίες.
  • Ενισχύουν το λεξιλόγιό τους: Τους δίνεται η ευκαιρία μέσα από το διάλογο να βελτιώσουν το λεξιλόγιό τους και την ικανότητα της επικοινωνίας.
  • Γίνονται πιο υπεύθυνα: Μοιράζονται ευθύνες και αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους π.χ. βοηθούν στο πλύσιμο των πιάτων κλπ. Στα παιδιά αρέσει να βοηθούν στην κουζίνα. Αν είναι μεγάλα βάλτε τα να κόψουν τα λαχανικά, ή αν είναι μικρά δώστε τους να πλύνουν τις ντομάτες και να βοηθήσουν στο στρώσιμο του τραπεζιού.

  • Μαθαίνουν καλούς τρόπους: Στο τραπέζι διδάσκονται καλούς τρόπους και πώς να συμπεριφέρονται όταν τρώνε.
  • Δοκιμάζουν νέες γεύσεις: Το οικογενειακό τραπέζι είναι μια καλή ευκαιρία για τα παιδιά να δοκιμάσουν νέα φαγητά και να πάρουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το πιάτο τους.
  • Έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα: Οι οικογένειες που τρώνε μαζί τρώνε συνήθως πιο θρεπτικά, σπιτικά φαγητά και τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Οι κανόνες του οικογενειακού τραπεζιού

1 Βάλτε το στο πρόγραμμα
Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα για το οικογενειακό τραπέζι. Αν εργάζεστε και δεν μπορείτε να τρώτε κάθε μέρα μαζί, φροντίστε να τρώτε τα σαββατοκύριακα όλοι μαζί.

2 Μην τα κάνετε όλα μόνοι σας
Ενθαρρύνετε όλα τα μέλη της οικογένειας να συμμετέχουν στο στρώσιμο και στο μάζεμα του τραπεζιού.

Διαφήμιση

3 Κλείστε τα κινητά
Μην τρώτε με αναμμένη την τηλεόραση, απομακρύνετε τα κινητά και συγκεντρωθείτε στο οικογενειακό τραπέζι.

4 Μην τα πιέζετε
Μην πιέζετε τα παιδιά να φάνε όλο το φαγητό τους. Το φαγητό δεν είναι επιβράβευση ή τιμωρία.

5 Μιλήστε περί ανέμων και υδάτων
Μη μιλάτε μόνο για τα μαθήματα και το σχολείο, για να μη συνδέσουν την ώρα του φαγητού με ανάκριση. Μοιραστείτε αρχικά δικές σας πληροφορίες για να δώσετε έναυσμα και παράδειγμα στα παιδιά να συνεχίσουν. Μπορείτε για παράδειγμα να αναφέρετε κάτι που είδατε στο δρόμο και σας εντυπωσίασε ή κάτι που διαβάσατε. Ενθαρρύνετε το διάλογο με ανοιχτές ερωτήσεις , δηλαδή ερωτήσεις που δεν απαντώνται με ένα ναι ή ένα όχι. Για παράδειγμα αντί να πείτε «πήγες μπάσκετ;» προτιμήστε το «Τι αστεία είπατε σήμερα με τους φίλους σου στο μπάσκετ;».

6 Μην σηκώνεστε
Περιμένετε να τελειώσουν όλοι το φαγητό τους προτού σηκωθείτε.

7 Απολαύστε και ζήστε τη στιγμή
Αυτή είναι η στιγμή να απολαύσετε την οικογένειά σας, να μοιραστείτε αστεία και να δεθείτε ως οικογένεια, να ενισχύσετε τη θετική κοινωνική συμπεριφορά και την ευγένεια. Γι’ αυτό μην αργείτε! Στρώστε τραπέζι και φάτε όλοι μαζί!

Φίλια Μητρομάρα

Πηγή: isida.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here