Όταν ο μπαμπάς υπονομεύει τους κανόνες της μαμάς

Διαφήμιση

Της Βασιλικής Παπαδημητρίου Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας Msc Ιατρικής στην Διαχείριση Κρίσεων Υγείας Υπαρξιακή-Συστημική Ψυχοθεραπεία

«Ο έφηβος γιος μας δεν ακούει τίποτα. Δε διαβάζει, δεν υπακούει στην ώρα που του λέμε να γυρίσει, κάνει παρέες με τις οποίες δε συμφωνούμε, δημιουργεί μικροεντάσεις στο σχολείο, κοντεύει να μείνει κιόλας από απουσίες». Δεν είναι σπάνιο οι γονείς να απευθύνονται σε ειδικό προκειμένου να πάρουν κάποια κατεύθυνση σε σχέση με τη συμπεριφορά του παιδιού τους.

Πώς οι αταξίες, η ανυπακοή σε κανόνες, η «αυθάδεια» συνδέεται με τη σχέση του ζευγαριού;

Οι κανόνες όσο αυστηροί και άκαμπτοι κι αν είναι δημιουργούν λιγότερα προβλήματα στο παιδί, αρκεί να είναι σύμφωνοι και οι δύο γονείς σε αυτούς.

Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν ο ένας είναι πιο αυστηρός, άκαμπτος, απόλυτος και ο άλλος πιο χαλαρός, υποχωρητικός, ελαστικός. Αυτό καταρχήν φέρνει εντάσεις μεταξύ του ζευγαριού-κάτι το οποίο το παιδί εισπράττει θέτοντας τον εαυτό του στο κέντρο του οικογενειακού συστήματος και κατά δεύτερον, αφού δεν υπάρχει απόλυτη ομοφωνία, διαλέγει αυτό που το συμφέρει (το ίδιο θα κάναμε όλοι!). Αν υποθέσουμε ότι η μαμά είναι πιο αυστηρή και κατηγορεί το μπαμπά για έλλειψη οριοθέτησης, εκείνη θα κάνει κήρυγμα για διάβασμα ή ο,τιδήποτε άλλο και ο μπαμπάς θα λέει «παιδί είναι»!

Τι σημαίνουν όλ’ αυτά; Είναι ο μπαμπάς που είναι ανεύθυνος ή που δε μπορεί να επιβληθεί ή κάτι άλλο τον ωθεί να υπονομεύσει τα όρια που θέτει η μαμά; Η μαμά ζητά διάβασμα και κανόνες γιατί; Γιατί να πιστέψει ο έφηβος ότι η προτροπή της είναι για καλό, όταν η ίδια παρόλο που έχει μια καλή επαγγελματική ταυτότητα, μια δουλειά που θεωρητικά την ικανοποιεί και ήταν αυτό που ήθελε να κάνει, εκφράζει συνεχώς κούραση για όσα έχει να κάνει; Κούραση για τη δουλειά, για τις δουλειές του σπιτιού, για τα ψώνια, για τα ωράρια, είναι κουρασμένη να βγει έξω με τον άντρα της αφού είναι ψόφια από τις δουλειές, δε βγαίνει με φίλες ή δεν κάνει τραπέζια στο σπίτι γιατί είναι κούραση. Ήδη ο έφηβος γιος δε βλέπει το λόγο να διαλέξει αυτό το δρόμο. Δεν εμπνέεται.

Από την πλευρά του πατέρα είναι όντως ανευθυνότητα και ελαστικότητα να αφήνει το γιο του να κάνει και ό,τι του γουστάρει λίγο; Εκείνος που ακολούθησε κάποιους κανόνες, που σπούδασε, δουλεύει, έχει παιδιά, σκυλιά, γατιά ζώντας μέσα σε κανόνες είναι κερδισμένος ή αισθάνεται και χαμένος, ριγμένος, στερημένος; Διέπεται από κανόνες αλλά δεν εισπράττει καμία χαρά. Δε χαίρεται τη γυναίκα του, στερείται κοινωνικής ζωής γιατί εκείνη δε βγαίνει λόγω κούρασης και δεν κάνει τραπέζια. Οπότε, όταν θα πάει να βάλει τον κανόνα θα είναι πειστικός στο γιο του; Μήπως μέσα του υποβόσκει η σκέψη «και γω που ακολούθησα κανόνες τι κατάλαβα;».

Από τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι περισσότερη είναι η δουλειά που έχει να γίνει με το ζευγάρι που έχει ξεχάσει να ζει και πώς να είναι ωραίο πρότυπο για το γιο, παρά με τον ίδιο και πώς να τον πείσουμε να ακολουθεί τους κανόνες. Όταν η χαρά λείπει από το σπίτι, όταν δε μπαίνουν άλλοι άνθρωποι και κυριαρχεί η κούραση, η χαρά θα αναζητείται πάντα εκτός σπιτιού και όχι πάντα με τους καλύτερους όρους.

Σημ: Εξυπακούεται ότι οι ρόλοι του αυστηρού και του χαλαρού γονέα μπορεί να αντιστρέφονται ως προς το φύλο.

Bιογραφικό Βασιλικής Παπαδημητρίου

Η Bασιλική Παπαδημητρίου  γεννήθηκε στις Σέρρες και μεγάλωσε στη Λάρισα. Απέκτησε πτυχίο Ψυχολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, στην Διεθνή Ιατρική & Διαχείριση Κρίσεων Υγείας. Ολοκλήρωσε την πρακτική άσκηση του μεταπτυχιακού της στους Γιατρούς του Κόσμου, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και την ΜΚΟ PRAKSIS. Έχει εξειδικευτεί στην Υπαρξιακή-Συστημική Ψυχοθεραπεία και την Θεραπεία Οικογένειας στο εκπαιδευτικό ινστιτούτο ΑΝΤΙΣΤΙΞΗ, όπου και συνεχίζει την προσωπική της θεραπεία (θεραπεία ομαδικού τύπου με βάση την υπαρξιακή-συστημική προσέγγιση) από το 2009 έως σήμερα. Επιπλέον, εχει εξειδικευτεί στην τραυματοθεραπεία με τη μέθοδο EMDR στο Ινστιτούτο Τραυματοθεραπείας Αθηνών.

Διεύθυνση Γραφείου: Γερακίου 33, N. Aττικής Σεπόλια, Tηλ. 2105143940, email: [email protected]

Πηγή: psychopedia.gr
psychopedia logo

ParentsGo

Το ParentsGo είναι ένας χώρος για γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Στο ParentsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.

Διαφήμιση

Κοινοποίηση

Το ParentsGo είναι ένας χώρος για γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Στο ParentsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε μας

Βρείτε μας στα παρακάτω social media και μείνετε ενημερωμένοι!

Δημοφιλή άρθρα

Πρόσφατα άρθρα

Scroll to Top