Όταν οι φίλοι έρχονται στο σπίτι μας με τα παιδιά τους

Διαφήμιση

Οι επισκέψεις συγγενών και φίλων σάς κάνουν να νιώθετε πολύ όμορφα, κυρίως όταν το παιδί σας περνάει καλά. Ωστόσο, μερικές φορές, η συμπεριφορά των άλλων παιδιών είναι ενοχλητική, δηλαδή αρχίζουν να τρέχουν μέσα στο σπίτι, να πηδούν πάνω στους καναπέδες, να εκσφενδονίζουν αντικείμενα, να παίζουν μπάλα στο δωμάτιο κ.λπ.

Στην αρχή, δεν λέτε κάτι. Περιμένετε τους γονείς τους να αντιδράσουν και να ελέγξουν τα παιδιά τους, όμως εκείνοι φαίνεται να έχουν «ξεχαστεί» και συζητούν μαζί σας διάφορα θέματα. Κάποιες φορές φωνάζουν «παιδιά, ησυχάστε», αλλά φυσικά τίποτε δεν αλλάζει. Συνεχίζεται η ίδια κατάσταση… Εσείς έχετε αρχίσει να εκνευρίζεστε, δεν ξέρετε όμως πώς να το χειριστείτε: Να μαλώσετε τα δικά σας παιδιά, που έχουν παρασυρθεί, ή τα παιδιά των φίλων σας, που θεωρείτε ότι είναι οι πρωτεργάτες, χωρίς να παρεξηγηθείτε;

Τελικά, θυμώνετε και μαλώνετε τα δικά σας παιδιά. Είναι, όμως, αυτό σωστό;

Όταν τα παιδιά των επισκεπτών σας συμπεριφέρονται με τρόπο που δεν εγκρίνετε, παρουσιάζονται προβλήματα και ταυτόχρονα επηρεάζεται η συμπεριφορά των δικών σας παιδιών. Είναι γεγονός ότι τα παιδιά ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών δεν κατανοούν απόλυτα ότι κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της κανόνες συμπεριφοράς. Συνεπώς, δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα στο πώς συμπεριφέρονται στο σπίτι τους ή στα σπίτια των άλλων.

friends-kids-our-home-icon1

Τι μπορείτε να κάνετε…

friends-kids-our-home-icon4 Είναι πιο απλό να πείτε στο μικρό επισκέπτη κάποιους βασικούς κανόνες του σπιτιού σας, από την πρώτη στιγμή. Αυτό μπορείτε να το κάνετε με φιλικό και γλυκό τρόπο, π.χ., «σε παρακαλώ, να φας τα μπισκοτάκια σου στην κουζίνα μόνο» ή «δεν θα παίξετε μπάλα μέσα στο σπίτι» κ.ά.
friends-kids-our-home-icon4 Εξηγείστε με διακριτικότητα στους φίλους σας ότι επιτρέπετε στα παιδιά να τρώνε μόνο στην κουζίνα ή να παίζουν μπάλα μόνο στην αυλή.
friends-kids-our-home-icon4 Συζητήστε μαζί τους πώς αντιμετωπίζουν οι ίδιοι παρόμοια συμπεριφορά των παιδιών στο σπίτι τους.
friends-kids-our-home-icon4 Η ειλικρίνεια, η καλή πρόθεση και η ηρεμία θα βοηθήσουν σημαντικά τα παιδιά να κατανοήσουν μερικά πράγματα.
friends-kids-our-home-icon4 Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι καλύτερα να τα επιβλέπετε τακτικά. Kάποιες φορές, ίσως χρειαστεί να τα παροτρύνετε σε μια δραστηριότητα, προκειμένου να αποφύγετε τις εντάσεις.

friends-kids-our-home-icon4 Όταν το παιδί επιμένει στην αρνητική συμπεριφορά του, παρά τις παραινέσεις σας, ίσως έχει κουραστεί ή εκνευριστεί.
friends-kids-our-home-icon4 Για να αποφύγετε τις παρεξηγήσεις με τους φίλους σας, πείτε τους πόση αξία δίνετε στη φιλία σας και πόσο δεν θέλετε να παρέμβουν σ’ αυτήν οι τυχόν δυσκολίες με τα παιδιά.

Αλεξάνδρα Καππάτου
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος
www.akappatou.gr

alexandra kappatou-site-logo

Αλεξάνδρα Καππάτου

Η Αλεξάνδρα Καππάτου σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Jules Verne στην Αμιένη της Γαλλίας. Από το 1986 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αθήνα ως ψυχολόγος παιδοψυχολόγος ιδιωτικά. Το 1987 δημιούργησε το Ψυχοδιαγνωστικό και Συμβουλευτικό Κέντρο με σκοπό την ανάδειξη, πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Έχει συνεργαστεί με σχολεία όλων των βαθμίδων ως εισηγήτρια σεμιναρίων για θέματα ψυχολογίας των παιδιών σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Έχει δώσει περίπου 400 διαλέξεις σε επιστημονικούς συλλόγους, φιλανθρωπικά σωματεία και οργανισμούς σε όλη την χώρα. Επίσης έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια τουλάχιστον σε 100 επιστημονικές ημερίδες. Περίπου 1500 άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτες εφημερίδες και περιοδικά . Από το 1989 μέσα από την πλούσια αρθρογραφία της και τις πολυάριθμες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές της παρεμβάσεις ασχολήθηκε αποκλειστικά με την ανάδειξη των προβλημάτων ψυχικής υγείας παιδιών – εφήβων και τις σχέσεις γονιών – παιδιών. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Γνωρίστε το παιδί σας" (1999), "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" (2003), "Εφηβεία" (2007) και "Παίρνω ΔΙΑΖΥΓΙΟ τι θα πω στο παιδί μου;" (2011), από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί. Επίσης έχει επιμεληθεί το βιβλίο "Μεγαλώνω και ρωτάω για το σεξ" από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί (1998). Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" (2/2013 ) από τις εκδόσεις Μίνωα και επανεκδόθηκε το "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" (2/2013) αναθεωρημένο και εμπλουτισμένο με νέα θέματα από τις εκδόσεις Μίνωας.

Διαφήμιση

Κοινοποίηση

Η Αλεξάνδρα Καππάτου σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Jules Verne στην Αμιένη της Γαλλίας. Από το 1986 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αθήνα ως ψυχολόγος παιδοψυχολόγος ιδιωτικά. Το 1987 δημιούργησε το Ψυχοδιαγνωστικό και Συμβουλευτικό Κέντρο με σκοπό την ανάδειξη, πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Έχει συνεργαστεί με σχολεία όλων των βαθμίδων ως εισηγήτρια σεμιναρίων για θέματα ψυχολογίας των παιδιών σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Έχει δώσει περίπου 400 διαλέξεις σε επιστημονικούς συλλόγους, φιλανθρωπικά σωματεία και οργανισμούς σε όλη την χώρα. Επίσης έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια τουλάχιστον σε 100 επιστημονικές ημερίδες. Περίπου 1500 άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτες εφημερίδες και περιοδικά . Από το 1989 μέσα από την πλούσια αρθρογραφία της και τις πολυάριθμες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές της παρεμβάσεις ασχολήθηκε αποκλειστικά με την ανάδειξη των προβλημάτων ψυχικής υγείας παιδιών – εφήβων και τις σχέσεις γονιών – παιδιών. Είναι συγγραφέας των βιβλίων “Γνωρίστε το παιδί σας” (1999), “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά” (2003), “Εφηβεία” (2007) και “Παίρνω ΔΙΑΖΥΓΙΟ τι θα πω στο παιδί μου;” (2011), από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί. Επίσης έχει επιμεληθεί το βιβλίο “Μεγαλώνω και ρωτάω για το σεξ” από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί (1998). Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο “Οι γονείς κάνουν τη διαφορά” (2/2013 ) από τις εκδόσεις Μίνωα και επανεκδόθηκε το “Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά” (2/2013) αναθεωρημένο και εμπλουτισμένο με νέα θέματα από τις εκδόσεις Μίνωας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε μας

Βρείτε μας στα παρακάτω social media και μείνετε ενημερωμένοι!

Δημοφιλή άρθρα

Πρόσφατα άρθρα

Scroll to Top