Παιδί και κατοικίδιο: 5 λόγοι για να πεις ΝΑΙ!

0
1560
paidi-goneis-katoikidio-skylos

Διαφήμιση

Πόσα παιδάκια όταν βλέπουν ζώα, ενθουσιάζονται; Ποιο παιδί δεν απολαμβάνει την παρέα με ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι; Ακόμη και όταν αφήνετε τα μικρά σας στις πλατείες για να παίξουν ελεύθερα, εκείνα θα τρέξουν να πιάσουν τα περιστέρια που βρίσκονται τριγύρω!

Είναι γεγονός, πως όλα τα παιδιά από την φύση τους αγαπούν τα ζώα και απολαμβάνουν την συντροφιά μαζί τους. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα παιδάκια διαλέγουν για λούτρινα παιχνίδια ζωάκια!

paidi-loytrina-zoakia

Παρακάτω θα σας δώσω 5 πολύ καλούς λόγους για να μεγαλώσετε το παιδί σας με ένα κατοικίδιο.

Τα κατοικίδια και η γνωστική ανάπτυξη του παιδιού

Εκτός από συντροφικότητα, το κατοικίδιο θα προσφέρει ουσιαστική επικοινωνία στο παιδί σας. Και τι εννοώ; Παρόλο που η λεκτική επικοινωνία χαρακτηρίζεται ως η κορυφαία και πολυπλοκότερη μορφή επικοινωνίας, η μη λεκτική είναι εξίσου σημαντική. Βασική προϋπόθεση της, είναι να υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ πομπού (αποστολέα) και δέκτη (παραλήπτη), κάτι που επιτυγχάνεται επιτυχώς με ένα παιδί και ένα κατοικίδιο (κυρίως αν το κατοικίδιο είναι σκύλος). Τα παιδιά με αυτό τον τρόπο, μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται και να επικοινωνούν άμεσα, ενισχύοντας πολλές πτυχές της μετέπειτα κοινωνικής τους συμπεριφοράς.

Συνεχίζοντας με την κοινωνική ανάπτυξη…

Ακόμη και τα πιο “κλειστά” παιδιά, θα “ξεκλειδώσουν” μέσα από την καθημερινότητα με ένα ζωάκι δίπλα τους. Αφήστε τα παιδιά σας να βγάζουν βόλτα εκείνα, τα κατοικίδια σας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί η αυτοπεποίθησή τους! Θα γίνουν πόλος έλξης των άλλων παιδιών στην διάρκεια της βόλτας τους. Θα ξεκινήσει μία περίοδος κοινωνικοποίησης και αποδοχής για το μικρό σας. Θα είναι πολύ πιο εύκολο για εκείνο να επικοινωνήσει με τους άλλους ανθρώπους.

Η συναισθηματική τους ανάπτυξη θα είναι πιο ουσιαστική

Το ζωάκι θα προσφέρει απλόχερα αγάπη και φροντίδα (συναισθηματική) στο παιδί. Θα είναι πάντα δίπλα του να το στηρίζει και να του χαρίζει στιγμές ευτυχίας και γέλιου! Το μικρό σας θα λαμβάνει ένα αίσθημα ασφάλειας και υποστήριξης, ακόμη και όταν εσείς δεν είστε εκεί. Θα είναι δίπλα του στα όμορφα και τα άσχημα.

Διαφήμιση

* Έρευνα έχει δείξει ότι παιδιά που μεγαλώνουν με σκύλο, βλέπουν λιγότερο συχνά εφιάλτες. Και αυτό συμβαίνει γιατί νιώθουν ασφάλεια!

Ενισχύεται η αυτοεκτίμησή και ο αυτοσεβασμός των μικρών σας

Αφήστε χώρο και χρόνο στο παιδί σας, να αναλάβει κάποιες από τις ευθύνες που έχει η απόκτηση ενός κατοικίδιου. Έτσι, το παιδί θα κατανοήσει πως θα πρέπει να μάθει να είναι υπεύθυνο και να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ζώου. Θα γίνει φροντιστής, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό του.

paidi-goneis-katoikidio-skylos

Πολλά παιδιά, μεγαλώνοντας με ζωάκια τείνουν να βελτιώνουν τις σχολικές τους επιδόσεις και κατ’ επέκταση την αυτοπεποίθηση τους. Τα περισσότερα από τα παιδάκια έχουν την συνήθεια να διαβάζουν “δυνατά” στα κατοικίδια τους, χωρίς να έχουν το άγχος της κριτικής του ακροατή. Έτσι, συνεχίζουν ακάθεκτα την ανάγνωση και μάλιστα με ευχαρίστηση και αυτοπεποίθηση.

paidi-goneis-katoikidio-skylos

Παιδιά με αυτισμό και κατοικίδια

Τα κατοικίδια βοηθούν τα παιδιά με αυτισμό να εξοικειωθούν στην επαφή με άλλους ανθρώπους και στην άμεση επικοινωνία μαζί τους. Περνώντας χρόνο με τα ζώα, τα παιδιά μαθαίνουν να είναι πιο ήρεμα. Αυτή η μη λεκτική επικοινωνία που προαναφέραμε, μοιάζει να είναι το κλειδί στην πόρτα της πραγματικότητας γι’ αυτά τα παιδιά.

Σκεφτείτε λοιπόν, τα οφέλη απόκτησης ενός κατοικίδιου. Σκεφτείτε το καλά αν είστε έτοιμοι γι’ αυτό το βήμα. Όλα τα ζώα είναι άξια σεβασμού και προσοχής. Μέσα από αυτό, τα παιδιά θα μάθουν τις αξίες της ηθικής ευθύνης και της ενσυναίσθησης. Και σας ρωτώ, είναι τελικά προτιμότερο τα παιδιά να παίζουν με λούτρινα ζωάκια;

paidi-goneis-katoikidio-skylos

Καλή σας ανάγνωση!

Έλλη Χατζηπαζαρλή
Η Έλλη Χατζηπαζαρλή είναι ψυχολόγος, φοίτησε από το 2012-2014 στο UWE (University of the West of England) στο τμήμα Ψυχολογίας και εγκληματολογίας, και έπειτα συνέχισε τις σπουδές της στο UEL (UNIVERSITY OF EAST LONDON), από όπου και αποφοίτησε στο Τμήμα Ψυχολογίας – BSc (Hons) Psychology.

Πηγή: elliehatzipazarli.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΕίναι κακό να φιλάμε τα παιδιά μας στα χείλη;
Επόμενο άρθροΝέα σχολικά προγράμματα για εκτύπωση!
ParentsGo
Το ParentsGo είναι ένας χώρος για γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Στο ParentsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here