Πως μπορούμε να διατηρήσουμε τα λουλούδια στο βάζο μας για περισσότερο καιρό;

0
7596

Διαφήμιση

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το κομμένο λουλούδι… τριαντάφυλλα, λίλιουμ, τουλίπες, σιμπίντιουμ, αμαρυλλίδες, φρέζιες, ανεμώνες και πόσα ακόμα καταπληκτικά και πανέμορφα λουλούδια στολίζουν τα βάζα πολλών σπιτιών καθημερινά. Το κλειδί για την επιτυχία στη φροντίδα των κομμένων λουλουδιών είναι να θυμάστε ότι όταν κοπούν συνεχίζουν να ζουν.

Τα κομμένα άνθη πίνουν νερό, τρώνε και αναπνέουν ακριβώς όπως έκαναν και πριν κοπούν. Με την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή μπορούμε να επιμηκύνουμε τη ζωή τους και την ομορφιά τους όσο περισσότερο γίνεται.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μόλις παραλάβατε μία ανθοδέσμη ή μόλις κόψατε από τον κήπο σας φρέσκα λουλούδια. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να προετοιμάσουμε το βάζο που θα τα φιλοξενήσει. Το πλένουμε πολύ καλά και στη συνέχεια το γεμίζουμε με φρέσκο νερό. Επειδή τα περισσότερα λουλούδια όπως και τα τριαντάφυλλα πίνουν νερό και από το πλάι γι’ αυτό γεμίστε το πάνω από τη μέση η ακόμα καλύτερα στα 2/3 του βάζου.

Το πόσο θα διαρκέσει ένα λουλούδι εξαρτάται από το νερό και από την ικανότητα του να πίνει ελεύθερα. Τα φυτά έχουν αγγεία σαν καλαμάκια που αντλούν το νερό επάνω στα φύλλα και τα άνθη. Για να ρέει ελεύθερα θα πρέπει αυτά τα αγγεία να μένουν ανοιχτά και καθαρά. Ο τύπος του νερού παίζει σημαντικό ρόλο. Προτιμήστε το χωρίς πολλά άλατα, φιλτραρισμένο και όσο το δυνατόν λιγότερο όξινο.

louloudia-sto-vazo

Πολύ σημαντικό είναι επίσης το νερό να είναι καθαρό και απαλλαγμένο από βακτήρια και μύκητες γιατί αυτά βρίσκουν το τέλειο περιβάλλον να τραφούν στο σημείο που έχουμε κόψει το λουλούδι. Από την πρώτη στιγμή που τοποθετείτε το βλαστό στο βάζο αρχίζουν να αναπτύσσονται τα βακτήρια. Μέσα σε 3 ώρες μπορεί να υπάρχουν ακόμα και 30 εκατομμύρια στο βάζο. Αυτά στη συνέχεια φράσουν τα αγγεία και έτσι το λουλούδι δεν μπορεί να αντλήσει το νερό.

Διαφήμιση

Γι’ αυτούς τους λόγους μια πολύ μικρή σταγονίτσα χλωρίνης στο νερό κάνει θαύματα. Προσέξτε να ρίξετε πολύ μικρή ποσότητα στο βάζο γιατί έστω και λίγο παραπάνω θα τα κάψει. Η χλωρίνη θα παίξει το ρόλο του καθαριστή. Ως γνωστό σκοτώνει μύκητες και βακτήρια με αποτέλεσμα να κρατάει το νερό καθαρό!

Πριν τα τοποθετήσετε στο βάζο με ένα κοφτερό μαχαίρι δημιουργήστε στα λουλούδια ένα καινούριο κόψιμο. Προσπαθήστε να κάνετε μία πλάγια μεγάλη τομή για να έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια να ρουφούν νερό. Κάντε ένα καλό πλύσιμο κάτω από τη βρύση να φύγουν τυχόν κομμάτια και ρίξτε τα στο νερό. Αφαιρέστε τα φύλλα που έρχονται σε επαφή γιατί μπορεί να αποτελέσουν εστία μόλυνσης. Βάλτε το βάζο σε ένα σημείο δροσερό μακριά από την απευθείας έκθεση στον ήλιο γιατί αυτό θα μειώσει την διάρκεια ζωής τους.

Να θυμάστε να αλλάζετε νερό κάθε 2-3 μέρες εφαρμόζοντας πάντα την ίδια τεχνική. Έτσι θα καταφέρετε να έχετε φρέσκα λουλούδια στο βάζο σας για πολλές μέρες!

Αν πρόκειται για τριαντάφυλλα κάθε τόσο να θυμάστε να καθαρίζετε τα πέταλα του για να δείχνει πιο όμορφο.

Πηγή: www.sotirisvrettos.gr

louloudiavrettos-logo

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here