Πώς οι ταινίες «Ενκάντο» και «Πάντα στο Κόκκινο» μπορούν να βοηθήσουν τις οικογένειες να παλέψουν με το θυμό και τη λύπη

Διαφήμιση

Oι ταινίες αυτές ενδομύχως καταλαβαίνουν τη σημασία της συναισθηματικής έκφρασης και αποδοχής και στη σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους.

Στην ταινία «Πάντα στο Κόκκινο» (2022), ένα νεαρό δεκατριάχρονο κορίτσι, η Μeilin, “Mei” Lee, μετατρέπεται σε ένα κόκκινο πάντα όποτε βιώνει έντονα συναισθήματα: όταν είναι θυμωμένη, όταν είναι λυπημένη και όταν είναι ενθουσιασμένη.

Αρχίζει να πιστεύει ότι τα έντονα συναισθήματα είναι κάτι ντροπιαστικό και προσπαθεί να καταπιέσει τον αληθινό της εαυτό.

Στην ταινία «Ενκάντο» (2021), τα μέλη της αποτελούμενης από πολλές γενεές οικογένειας Madrigal κρατάνε μυστικά τα συναισθήματά τους ο ένας από τον άλλο, προκαλώντας την κατάρρευση του σπιτικού τους.

Όπως στα «Μυαλά που Κουβαλάς» (2015) και στο «Ψυχρά κι Ανάποδα» (2013) που προηγήθηκαν των παραπάνω ταινιών, ο παραδοσιακός «κακός» όπως αυτός συνήθως εμφανίζεται στα κινούμενα σχέδια χάνεται, και «κακός» γίνονται τα συναισθήματα των χαρακτήρων της ταινίας.

Μόνο όταν οι χαρακτήρες μαθαίνουν να αποδέχονται όλα τα συναισθήματά τους – και συνειδητοποιούν ότι δεν είναι οι κακοί στις ιστορίες μας – μπορούν να γίνουν οι πραγματικοί τους, γνήσιοι εαυτοί.

Τα συναισθήματα είναι σημαντικά

Η έννοια του εαυτού έχει να κάνει με την αντίληψη που έχει το άτομο για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τον σκοπό του και τις πεποιθήσεις που ορίζουν την ταυτότητά του.

Η ανάπτυξη μιας αίσθησης του εαυτού είναι απαραίτητη όχι μόνο για το αναπτυσσόμενο παιδί, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Μια ισχυρή θετική αίσθηση του εαυτού είναι αναπόσπαστο κομμάτι για να ζήσουμε με ευημερία.

Ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της αίσθησης του εαυτού και του να ζει κανείς αυθεντικά είναι η ικανότητα να νιώθουμε και να εκφράζουμε όλα τα συναισθήματά μας. Κι όμως πολλοί γονείς, όπως η μητέρα της Mei, η Ming, στο «Πάντα στο Κόκκινο», παλεύουν να ζήσουν αυθεντικά, συχνά με το να φοράνε ένα γενναίο προσωπείο και με το να κρύβουν την εσωτερική τους αναστάτωση.

Η καταπίεση των φόβων μας και των αμφιβολιών μας σχετικά με τον εαυτό μας, μας τοποθετούν σε μια θέση μεγαλύτερου κινδύνου για χρόνιες ασθένειες ή κατάθλιψη, ενώ το να ανοιγόμαστε είναι καλό για το σώμα, το μυαλό και την ψυχή.
Όταν οι γονείς δεν δείχνουν συναισθηματική έκφραση και δεν δίνουν φωνή στα συναισθήματα τους, τα παιδιά μαθαίνουν να καταπιέζουν τη δυστυχία τους. Αυτό περιορίζει την ικανότητά τους για ανάπτυξη και σχηματισμό ασφαλών και υγιών δεσμών.

Η αυτοσυμπόνια περιλαμβάνει το να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου και να αναγνωρίζεις ότι τα ελαττώματα είναι κάτι κοινό σε όλους μας. Στο «Eνκάντο», οι αδελφές Mirabel, Isabela και Luisa, όλες πιστεύουν ότι πρέπει να καταπιέσουν τα συναισθήματά τους, και κατακρίνουν τους εαυτούς τους για το ότι βιώνουν έστω και κάποια δύσκολα συναισθήματα.

Η αυτοσυμπόνια μπορεί να μας θωρακίσει απέναντι στα αρνητικά συναισθήματα όταν φανταζόμαστε αγχωτικά κοινωνικά γεγονότα. Έχει πολύ μεγαλύτερη προσαρμοστική επίδραση από ό,τι η αυτοεκτίμηση, και μπορεί να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε τον ρόλο μας σε δύσκολα γεγονότα χωρίς να κατακυριευόμαστε από αρνητικά συναισθήματα.

Τα δυνατά συναισθήματα μπορούν να θεωρηθούν ως ένα είδος αδυναμίας, κι όμως το να συνδεθούμε με αυτά με περιέργεια και αυτοσυμπόνοια αντί για κριτική διάθεση ίσως να είναι το κλειδί της εύρεσης της ταυτότητάς μας.

Η έκφραση των συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει στην αυτογνωσία

Αυτές οι ταινίες ενδομύχως καταλαβαίνουν τη σημασία του να εκφράζουμε και να γινόμαστε φίλοι με τα συναισθήματά μας, και πώς αυτό οδηγεί σε μια σύνδεση με τους άλλους. Η θετική κοινωνική διασύνδεση παράγει την ορμόνη της αγάπης, την ωκυτοκίνη, απελευθερώνοντας ντοπαμίνη και μειώνοντας το άγχος.

Καθώς η Mei στο «Πάντα Στο Κόκκινο» συνδέεται με τους φίλους της και μοιράζεται τον πραγματικό της εαυτό, τα συναισθήματά της γίνονται λιγότερο αποπνικτικά.

Όταν η οικογένεια Madrigal στο «Ενκάντο» μαθαίνει ότι τους επιτρέπεται να εκφράσουν τους φόβους τους μεταξύ τους, η μαγεία μέσα στην οικογένεια μεγαλώνει.

Αυτές οι ταινίες παρέχουν ευκαιρίες στους γονείς και τα παιδιά να μιλήσουν για το πώς προσεγγίζουμε τα συναισθήματά μας, και στους γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κινηθούν με στοργικό τρόπο προς τις δυσκολίες τους – και όχι μακριά από αυτές.

Τα «Μυαλά που Κουβαλάς» μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε ότι όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και δεν πρέπει να τα φοβόμαστε. Οι προσωποποιημένοι χαρακτήρες της Χαράς, της Λύπης, του Φόβου, του Θυμού και της Αηδίας μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να καλοδέχονται άβολα συναισθήματα.

Όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν τα συναισθήματα για να τα καθοδηγήσουν στο πώς αισθάνονται, αυτό τους δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθούν.

Γονική μέριμνα με αγάπη

«H γονική μέριμνα από την ανάποδη» είναι μια ψυχολογική έννοια που σημαίνει ότι οι γονείς είναι αναγκαίο να φροντίσουν πρώτα τον δικό τους συναισθηματικό κόσμο προκειμένου να φροντίσουν τον συναισθηματικό κόσμο του παιδιού τους.

Όταν οι γονείς κατανοήσουν βαθύτερα τους εαυτούς τους, θα μπορέσουν να σχηματίσουν ισχυρότερους δεσμούς με τα παιδιά τους. Είναι βοηθητικό επίσης όταν οι γονείς καταλαβαίνουν τις αναπτυξιακές αλλαγές στον εγκέφαλο των παιδιών, πώς τα συναισθήματα αλλάζουν και μετατρέπονται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία σας ως γονέα.

Κατανοώντας αυτά μπορεί να σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε παιδιά που ανθίζουν σαν τα λουλούδια. Το να βοηθήσουμε τα παιδιά να ονοματίσουν τα συναισθήματά τους, τα βοηθά να δαμάσουν το συναίσθημά τους.

Το να ενθαρρύνουμε τα παιδιά δεν είναι πάντα εύκολο για τους γονείς, ειδικά αν οι ίδιοι δεν μεγάλωσαν με το να τους ενθαρρύνουν. Το να συμπεριφερόμαστε στα παιδιά μας με μια άνευ όρων θετική εκτίμηση σημαίνει ότι δίνουμε στα παιδιά μας (και στον εαυτό μας) ολοκληρωμένη αποδοχή και αγάπη. Αυτό θα ετοιμάσει τα παιδιά για την επιτυχία.

Αυτές οι πρόσφατες ταινίες μπορούν να είναι το τέλειο σημείο έναρξης για μια συζήτηση σχετικά με εκείνα τα συχνά ακατάστατα κομμάτια για τα οποία δεν μιλάμε βοηθώντας το παιδί σας να φοβάται λιγότερο και να αναπτυχθεί περισσότερο.

Δείτε τα τρέιλερ των ταινιών:

«Ενκάντο»

«Πάντα στο Κόκκινο»

και

Πηγή: medicalxpress.com
Απόδοση: Παναγιώτα Νταλιακούρα, απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Εμείς το διαβάσαμε εδώ.
 width=

ParentsGo

Το ParentsGo είναι ένας χώρος για γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Στο ParentsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.

Διαφήμιση

Κοινοποίηση

Το ParentsGo είναι ένας χώρος για γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Στο ParentsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε μας

Βρείτε μας στα παρακάτω social media και μείνετε ενημερωμένοι!

Δημοφιλή άρθρα

Πρόσφατα άρθρα

Scroll to Top