Η ανατροφή των παιδιών μπορεί να είναι απο τη μια πλευρά μια ικανοποιητική και γεμάτη ευχάριστες στιγμές διαδικασία και από την άλλη μια επίπονη και δύσκολη δοκιμασία. Σχεδόν όλοι οι γονείς που ερωτούνται τι θα ήθελαν για το παιδί τους απαντούν «θέλω να είναι ευτυχισμένο». Οι γονεϊκές επιλογές στην ανατροφή των παιδιών, σε συνδυασμό με την αγάπη και την υποστήριξη αποτελούν κρίσιμα συστατικά για τη μελλοντική τους εξέλιξη.
Η Θετική Διαπαιδαγώγιση δεν αποφέρει οφέλη μόνο απέναντι στο παιδί αλλά έχει επίσης οφέλη για τις σχέσεις με άλλους σημαντικούς ενήλικες στη ζωή του παιδιού, και για σας ως γονέα. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν περνούν σε καινούρια αναπτυξιακά στάδια με διαφορετικές απαιτήσεις. Οι θετικοί γονείς αναγνωρίζουν αυτά τα στάδια και προσπαθούν να ανταποκριθούν αναλόγως, εστιάζοντας στις συμπεριφορές που το παιδί εμφανίζει και ενισχύοντας το αίσθημα της ασφάλειας για αγάπη και σταθερότητα σχέσεων ανεξάρτητα από τις δυσμενείς περιστάσεις που ενδεχομένως κάποια στιγμή θα εμφανιστούν. Οι θετικοί γονείς προσπαθούν να ανακαλύψουν ποιές ανάγκες δεν ικανοποιούνται σε ένα παιδί που παρουσιάζει ανυπακοή. Ουσιαστικά δεν υπάρχουν ανυπάκουα παιδιά αλλά γονείς που δεν προσπαθούν να κατανοήσουν τις ανάγκες, που δεν καλύπτονται στο παιδί και αντιδρά με αρνητικές συμπεριφορές. Η επικοινωνία, με ενεργητική ακρόαση και ενσυναίσθηση αποτελεί το κλειδί αυτών των ζητημάτων.
Η Θετική Διαπαιδαγώγηση βοηθά το παιδί να αναπτύξει ένα δικό του εσωτερικό μοντέλο αυτοπειθαρχίας και συμπόνοιας για τους άλλους. Η διαπαιδαγώγηση που είναι ενσυναισθητική, με αγάπη και σεβασμό, ενδυναμώνει τη σύνδεση μεταξύ γονέα και παιδιού.
Τα όρια
Αρχικά θα πρέπει να διασαφηνίσουμε οτι τα όρια δεν σημαίνουν τιμωρία. Τα όρια εξασφαλίζουν το συναίσθημα της ασφάλειας μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης. Αυτό το πλαίσιο βοηθά το άτομο να ξέρει μέχρι που μπορεί να φτάσει. Τα όρια-πλαίσιο αρχίζουν και δομούνται από τη στιγμή της γέννησης, ουσιαστικά όμως τα όρια χτίζονται από την ηλικία των 3 ετών και μετά όπου το παιδί έχει την απαραίτητη γνωστική ωριμότητα που θα του επιτρέψει να τα αφομοιώσει.
Η οριοθέτηση πρέπει να γίνεται σε περιόδους ηρεμίας όπου υπαρχει χρονος και καταλληλος τόπος. Όταν αποφασίσουμε να θέσουμε κανόνες θα πρέπει να μιλάμε έχοντας το παιδί δίπλα μας και ερχόμενος στο ίδιο ύψος με αυτό. Για να ενισχύσουμε θεμιτές συμπεριφορές στο παιδί αντί να το επιβραβεύουμε μόνο με τη λέξη «Μπράβο», πιο ουσιώδες είναι να αξιοποιούμε τον περιγραφικό έπαινο π.χ. «μου άρεσε που μάζεψες τα πραγματά σου όταν ολοκλήρωσες το παιχνίδι σου». Με αυτό τον τρόπο το παιδί εμπεδώνει και επαναλαμβάνει αυτή τη συμπεριφορά.
Εξίσου σημαντικό είναι να αφιερώνουμε στο παιδί ποιοτικό χρόνο μέσα στην ημέρα κυρίως με την επιλογή δραστηριοτήτων από το ίδιο το παιδί. Επιτρέποντας στο παιδί να παίρνει πρωτοβουλίες του μεταφέρεται η ευθύνη και μπορεί πιο πρακτικά να δει τις συνέπειες των πράξεων του.
Η οριοθέτηση της συμπεριφοράς είναι αυτό που βοηθά το παιδί να κατανοήσει τους κανόνες και τις προσδοκίες των γονιών του. Τα όρια που τίθενται στη συμπεριφορά καθορίζουν την ισορροπία της δύναμης και της εξουσίας στις οικογενειακές σχέσεις και συνιστούν ένα ουσιώδες στοιχείο στην ανατροφή των παιδιών.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε οτι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές που να ισχύουν για όλα τα παιδιά και όλες τις οικογένειες. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες αρχές που είναι καλό να γνωρίζουμε:
-
Οι κανόνες πρέπει να είναι λογικοί, κατανοητοί και δίκαιοι για να τους αποδεχτεί το παιδί. Το να λέμε σε ένα παιδί «θα το κάνεις επειδή το λέω εγώ» είναι ένας κανόνας μη λογικός, μη κατανοητός και άδικος. Χρειάζεται περιγραφική αποσαφήνιση, ώστε να μπορέσει το παιδί να κατανοήσει.
-
Η οριοθέτηση θα πρέπει να έχει συνέπεια. Πρώτα εμείς ως γονείς θα πρέπει να είμαστε συνεπείς σε σχέση με αυτά που ζητάμε απο το παιδί να κάνει. Π.χ. αν ζητάω από το παιδί μου να είναι τυπικό στην ώρα του στο σχολείο ενώ εγώ συστηματικά καθυστερώ στη δουλειά μου, καταφέρνω με αυτό τον τρόπο να του μεταφέρω ένα ασαφές διπλό μήνυμα. Όταν οι γονείς θέτουν σταθερά όρια, τα παιδιά μεγαλώνουν έχοντας καλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, σε αντίθεση με τα παιδιά στα οποία επιτρέπεται να συμπεριφέρονται όπως τους αρέσει. Ο γονέας αποτελεί το κύριο πρότυπο μίμησης του παιδιού.
-
Οι γονείς θα πρέπει να έχουν κοινή γραμμή κι αν διαφωνούν σε κάποιο ζήτημα καλό είναι να το συζητούν μεταξύ τους όταν το παιδί δεν είναι μπροστά.
[…] σημαίνει θετική διαπαιδαγώγηση και πώς θα την […]