ΣΕΙΣΜΟΣ, ας είμαστε προετοιμασμένοι

0
2505

Διαφήμιση

Μέσα από μία σωστή αντισεισμική εκπαίδευση μπορούμε να αναπτύξουμε μία αντισεισμική συνείδηση και να είμαστε σε θέση ανά πάσα στιγμή να αντιμετωπίσουμε αυτό το θηρίο φυσικό φαινόμενο που λέγεται σεισμός.

earthquake-SEISMOS-ekpaideysi-proetoimasmenoiΜαθαίνουμε λοιπόν τι κάνουμε ΠΡΙΝ, κατά τη ΔΙΑΡΚΕΙΑ και ΜΕΤΑ το σεισμό και διατηρώντας την ψυχραιμία μας την ώρα του σεισμού εφαρμόζουμε αυτά που έχουμε μάθει.

Για αυτήν μας την εκπαίδευση ψάξαμε και βρήκαμε στο διαδίκτυο διάφορους ιστοχώρους. Τις εντυπώσεις μας όμως έκλεψε ο ιστόχωρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), τον οποίο και σας προτείνουμε να επισκεφθείτε μαζί με τα παιδιά σας, http://www.oasp.gr
Πρόκειται για έναν ελληνικό διαδικτυακό τόπο με πλούσιο, ενημερωτικό, εκπαιδευτικό και πολύ χρήσιμο υλικό για τον σεισμό.

earthquake-SEISMOS-ekpaideysi-proetoimasmenoiΕνημερωτικά ο Ο.Α.Σ.Π. ιδρύθηκε το 1983. Είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και εποπτεύεται από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Ελλάδος. Συμβάλλει στην ανάπτυξη της αντισεισμικής συνείδησης του πληθυσμού διοργανώνοντας ενημερωτικές ομιλίες, συμμετέχοντας σε ασκήσεις ετοιμότητας σε χώρους εργασίας, υλοποιώντας ενημερωτικά προγράμματα για διάφορες ομάδες του πληθυσμού και διανέμοντας το κατάλληλο ενημερωτικό υλικό ανά ομάδα στόχο.

Στον ιστόχωρο του θα βρείτε οδηγίες αντισεισμικής προστασίας, θα μάθετε τι είναι σεισμός, μέγεθος, εστία, ένταση, επίκεντρο, ρήγμα, σεισμικά κύματα… έννοιες που ακούγονται συχνά και που επαναλαμβάνονται από όλους μας μετά από έναν μεγάλο σεισμό.

Επίσης θα βρείτε πληροφορίες για το τι πρέπει να γνωρίζεται για την κατασκευή ή την αγορά σπιτιού αφού η αντισεισμική προστασία πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά τη μελέτη και την κατασκευή του κι όχι μόνο.

earthquake-SEISMOS-ekpaideysi-proetoimasmenoi

Μία επίσκεψη θα σας πείσει.

Και επειδή και τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση σεισμού, ο Ο.Α.Σ.Π. φρόντισε και για αυτά δημιουργώντας τους μία ιστοσελίδα με παιχνίδια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με σκοπό να μάθουν γενικά για το σεισμό και πώς να προστατευθούν ΠΡΙΝ, κατά τη ΔΙΑΡΚΕΙΑ και ΜΕΤΑ τον σεισμό.

Διαφήμιση

Την ιστοσελίδα θα βρείτε στη διεύθυνση: http://kids.oasp.gr, κι είναι καλό τα παιδιά να την επισκεφθούν συνδυάζοντας παιχνίδι και γνώση.

earthquake-SEISMOS-paidia-ekpaideysi-proetoimasmenoi

Σύμφωνα με πληροφορίες του saferinternet.gr ο ιστοχώρος αυτός έλαβε το 3ο εθνικό βραβείο στον Διαγωνισμό «Best Children’s Online Content European Award 2011» που διοργανώνεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE και το Πρόγραμμα Πλαίσιο Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μη χάνετε λοιπόν χρόνο. Επισκεφθείτε τον ιστοχώρο και διαδώστε τον! Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα από το Saferinternet.gr στο facebook το οποίο μήνυμα ήταν και η αφορμή γι’ αυτό το άρθρο. Ένα άρθρο που εύχομαι να δώσει έναυσμα για το ξεκίνημα μιας καλής αντισεισμικής εκπαίδευσης γιατί… η γνώση είναι προστασία!

Μερικά αποσπάσματα από έντυπα του Ο.Α.Σ.Π. http://www.oasp.gr/entypa:

SEISMOS-paidia-ekpaideysi-proetoimasmenoi

και

SEISMOS-paidia-ekpaideysi-proetoimasmenoi

και

SEISMOS-paidia-ekpaideysi-proetoimasmenoi

και

SEISMOS-paidia-ekpaideysi-proetoimasmenoi

SEISMOS-paidia-ekpaideysi-proetoimasmenoi

Νανά Χρυσοστόμου Μιχαηλίδου (Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.)
Διαχειριστής KidsGo

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here