Σουπερμάρκετ με βιβλιοθήκη!

0
1088

Διαφήμιση

Σωτήρης Στεφανόπουλος

Καλά διαβάσατε. Σε συνοικιακό σουπερμάρκετ της Θήβας λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη. Μαζί με τα διάφορα προϊόντα συνυπάρχουν και τα βιβλία. Ένας ιδιαίτερος χώρος με καλαίσθητα ράφια και όμορφο φωτισμό φιλοξενεί βιβλία για μικρούς και μεγάλους.

Απ’ ό,τι φαίνεται, η λογοτεχνία, η ιστορία, η πολιτική, η φιλοσοφία συνυπάρχουν μια χαρά με όλα τα άλλα προς πώληση αγαθά.

Με τη διαφορά ότι αυτά δεν πωλούνται. Είναι προσφορά πελατών του καταστήματος, αλλά και άλλων που ανταποκρίθηκαν σ’ αυτή την πρωτοβουλία.

Μόλις μπεις στο σουπερμάρκετ, πρώτη θέση, τα ράφια με τα βιβλία. Σε ξαφνιάζουν ευχάριστα και σε καλούν να τα πλησιάσεις, να τα αγγίξεις, να τα ξεφυλλίσεις.

Φεύγουν κι έρχονται, μπαίνουν σε σπίτια που ούτε τα περίμεναν. Οι ένοικοί τους τα μεταφέρουν στην αγκαλιά τους -δείγμα αγάπης-, τα κρατούν στα χέρια τους, τα περιεργάζονται κι ύστερα τα διαβάζουν. Σ’ αυτά τα σπίτια δεν είχε μπει βιβλίο. Και τώρα οι παράξενοι αυτοί «επισκέπτες» τούς έχουν αλλάξει τη ζωή. Υπάρχουν μέρες που τα ράφια αδειάζουν, αλλά ευτυχώς γεμίζουν γρήγορα. Επιστρέφουν αυτά που έφυγαν, αλλά έρχονται και καινούργια.

Διαφήμιση

Ο εμπνευστής του εγχειρήματος Νίκος Μάμαλης εξηγεί πώς πήρε την πρωτοβουλία:

«Πάντοτε αγαπούσα τα βιβλία και στενοχωριόμουν που δεν είχα στο κατάστημά μου. Μ’ αυτά μεγάλωσα και πλούτισα τον εσωτερικό μου κόσμο. Είπα λοιπόν γιατί να μη γευτούν τέτοια εμπειρία και άλλοι; Ήθελα οι άνθρωποι να γευτούν την ομορφιά της τέχνης και του λόγου, να γίνουν λίγο πιο ευαίσθητοι, λίγο πιο σκεπτόμενοι, καλύτεροι πολίτες, που να τους ενδιαφέρει το κοινό καλό

Και πώς συγκέντρωσε τόσα βιβλία; «Απευθύνθηκα σε μερικούς κι αυτοί σε άλλους. Ούτε κι εγώ το περίμενα. Το βιβλίο είναι μεταδοτικό!» λέει και γελά. Ο κόσμος διαλέγει ο ίδιος τα βιβλία, αλλά και ο κύριος Μάμαλης είναι πρόθυμος να προτείνει τίτλους, αν του ζητηθεί βοήθεια. Και όλα αυτά γίνονται ταυτόχρονα με τις άλλες δουλειές. Η εξυπηρέτηση των πελατών δεν σταματά, ούτε η προσφορά των βιβλίων. Είδα ο ίδιος με έκπληξη πελάτες να περιμένουν υπομονετικά προκειμένου να δοθεί ένα βιβλίο.

Κι όταν φτάνει πελάτης στο ταμείο, ο κύριος Μάμαλης δίνει μαζί με την απόδειξη τη φωτοτυπία από ένα ποίημα, ένα άρθρο από εφημερίδα που βρήκε ενδιαφέρον, σελίδες του Ευαγγελίου σε μετάφραση. Κάθε μέρα και κάτι διαφορετικό.

Του αφήσαμε μια τσάντα με βιβλία, προσφορά σ’ αυτή την προσπάθεια. «Να το πεις και σε άλλους», μας είπε.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΓια εκείνους τους καθηγητές που είδαν το επάγγελμά τους, ως λειτούργημα
Επόμενο άρθροΟι κίνδυνοι του διαδικτύου
ParentsGo
Το ParentsGo είναι ένας χώρος για γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Στο ParentsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here