Τι είναι ο μινιμαλισμός; Πώς μπορεί να μας φανεί χρήσιμος στην καθημερινότητά μας με τα παιδιά;

Διαφήμιση

Μινιμαλισμός ή αλλιώς η τέχνη του ελαχίστου, είναι ένα καλλιτεχνικό ρεύμα του 1960 που αναπτύχθηκε κυρίως στη γλυπτική και τη ζωγραφική. Με τον όρο του μινιμαλισμού, περιγράφουμε κάτι που είναι λιτό και απλό. Στις μέρες μας το ρεύμα αυτό το συναντάμε στη διακόσμιση του σπιτιού αλλά πλέον είναι και ένας τρόπος σκέψης και ζωής πέρα από τα υλικά πράγματα.

Ο μινιμαλισμός μάς λέει ότι πρέπει να πετάμε οτιδήποτε περιττό έχουμε στο σπίτι μας, και να κρατάμε μόνο τα απαραίτητα. Όχι πολλά πράγματα πάνω στο τραπέζι, το κάθε αντικείμενο τακτοποιείται στη θέση του και γενικώς όχι πολλά πράγματα! Τα χρώματα  του μινιμαλισμού είναι ΚΥΡΙΩΣ το άσπρο αλλά και το γκρι. Χρώματα που μας προκαλούν ηρεμία και την αίσθηση της καθαρότητας.

Ας δούμε όμως και τα οφέλη του μινιμαλισμού στη ζωή μας.

  • Περισσότερο χώρο στο σπίτι και λιγότερα πράγματα για καθάρισμα, άρα περισσότερος ελεύθερος χρόνος.
  • Μείωση του άγχους αφού με το που μπεις στο σπίτι ξέρεις που βρίσκεται το κάθετι και δεν ψάχνεις για τα κλειδιά σου που είναι κάτω από μια στοίβα ρούχων έξω από την ντουλάπα, την ώρα που έχεις αργήσει για τη δουλεία ήδη 10 λεπτά.
  • Περισσότερη καθημερινή ηρεμία.
  • Ικανότητα να βλέπουμε πέρα από τα υλικά πράγματα και αφού έχουμε ξεκαθαρίσει ποια είναι τα σημαντικά για μας, με τον ίδιο τρόπο ξεκαθαρίζουμε και τι είναι σημαντικό γενικά στη ζωή μας!

Βλέπουμε λοιπόν πως ο μινιμαλισμός δεν σταματάει στα υλικά πράγματα. Έρχεται για να μας δείξει πως από τα πράγματα που αγοράζουμε στο σούπερ μάρκετ, ή τα ψώνια μας για ρούχα, γίνονται η αιτία για να μην είμαστε ευχαριστημένοι με τίποτα, να γινόμαστε υπεκαταναλωτές μιας υπερκαταναλωτικής κοινωνίας. Στο μινιμαλισμό το να ζούμε με λιγότερα, σημαίνει περισσότερη ψυχική υγεία!

Πώς είναι λοιπόν δυνατό, η υιοθέτηση αυτού του τρόπου ζωής να μη βοηθήσει μια μαμά και έναν μπαμπά με ένα, δύο ή και περισσότερα παιδιά; Όταν έχεις παιδιά αυτό αυτόματα σημαίνει ότι έχεις και παραπάνω πράγματα μέσα στο σπίτι σου. Επίσης σημαίνει πως έχει σίγουρα πράγματα τα οποία το παιδί σου δεν χρησιμοποίησε ποτέ και ούτε πρόκειται, από παιχνίδια που έφεραν οι νονοί του μέχρι παλιές του πιπίλες. Και γιατί λοιπόν τα κρατάτε;;; Άλλες έρευνες λένε ότι οι λόγοι που οι άνθρωποι κρατούν στη ζωή τους τόσα άχρηστα αντικείμενα, είναι ψυχολογικοί. Λόγοι όπως ότι αδυνατούν να συνδεθούν συναισθηματικά με κάποιον άνθρωπο και έτσι δένονται με τα αντικείμενα, ή πως δεν είναι πραγματικά ευτυχισμένοι με τη ζωή τους και προσπαθούν να τη γεμίσουν με υλικά πράγματα για να ευτυχίσουν.

Ας αναφέρουμε λοιπόν εδώ την παρεξηγήσιμη νοοτροπία που έχουν πολλοί γονείς, πως όσο πιο πολλά έχει το παιδί, τόσο περισσότερο θα απασχοληθεί! ΛΑΘΟΣ! Το παιδί είναι ένας μικρός ανθρωπάκος. Το μόνο που καταφέρνουμε όταν το έχουμε σε ένα περιβάλλον με πολλά πράγματα είναι να το ‘μπερδεύουμε’, να το ‘ζαλίζουμε’, να μην μπορεί τελικά να συγκεντρωθεί πουθενά, ούτε να διαλέξει κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι να παίξει, μέσα στα 100 παιχνίδια που υπάρχουν στο δωμάτιο. Η λεγόμενη υπερπληροφόρηση, γίνεται σε ένα μικρό παιδί όταν ο εγκέφαλος του καταγράφει συνεχώς πληροφορίες που δεν μπορεί να τις επεξεργαστεί στο ρυθμό του, αφού οι πληροφορίες αυτές είναι παραπάνω από ό,τι χρειάζεται! Άρα κάνουμε κακό και στο παιδί!

Τι χρειάζεται ένα παιδί; Ένα παιδί χρειάζεται ξεκάθαρα αντικείμενα απέναντι του, με ξεκάθαρο σχήμα και χρώμα. Ας θέσουμε ένα παράδειγμα. Του αγοράζετε τα πρώτα του τουβλάκια και τα τουβλάκια αυτά έχουν πάνω τους αριθμούς, ζωγραφιές,γράμματα… Δεν χρειάζεται τίποτα από αυτά. Χρειάζεται απλά ξύλινα τουβλάκια χωρίς περιττά περίτεχνα πράγματα επάνω τους.

Μέσα σε όλα αυτά λοιπόν το παιδί μαθαίνει να παίζει, μαθαίνει να διαλέγει κάτι όταν βαριέται και να ευχαριστιέται με αυτό που διάλεξε, δεν έχει τόσες πολλές ‘εικόνες’ απέναντί του και έτσι είναι πιο χαλαρό και ήρεμο, μαθαίνει να εκτιμάει τα λίγα και απλά πράγματα και φυσικά καλλιεργείται πάρα πολύ η αισθητική του που θα αναπτυχθεί πλήρως μέχρι να ενηλικιωθεί. Για να μην αναφέρουμε τη δική σας ηρεμία, την τάξη μέσα στο σπίτι και τα λιγότερα πράγματα για μάζεμα κάθε μέρα!

Πηγαίντε λοιπόν σπίτι σας, πάρτε δύο μεγάλες σακούλες σκουπιδιών και βάλτε στη μία πράγματα περιττά ή χαλασμένα και στην άλλη ρούχα και πράγματα που θέλετε να δωρίσετε κάπου! Το σπίτι σας θα αναπνεύσει, θα υπάρχει περισσότερος καθαρός αέρας και φυσικά θα καθαρίζετε λιγότερο! Ναι!!! Περισσότερος χρόνος για ξάπλα, βόλτες στη φύση και ανθρώπινη επαφή!!

“Less is more” (ουκ εν τω πολλώ το ευ)

Μαριαλένα Νιάκαρη
Τhe Secret of happiness from a Barefoot teacher

ParentsGo

Το ParentsGo είναι ένας χώρος για γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Στο ParentsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.

Διαφήμιση

Κοινοποίηση

Το ParentsGo είναι ένας χώρος για γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Στο ParentsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε μας

Βρείτε μας στα παρακάτω social media και μείνετε ενημερωμένοι!

Δημοφιλή άρθρα

Πρόσφατα άρθρα

Scroll to Top