Τι συμβουλή θα έδινες στον εαυτό σου εάν γύριζες το χρόνο πίσω;

0
2037

Διαφήμιση

Πολλές φορές σκεφτόμαστε ποια πράγματα θα θέλαμε να διορθώσουμε στο παρελθόν μας. Μεταξύ σοβαρού και αστείου ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα ερώτημα: «Εάν μπορούσαμε να κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο και να δώσουμε μια συμβουλή στον εαυτό μας, ποια θα ήταν αυτή;»

Κάποιοι ερευνητές πήραν πιο σοβαρά το ερώτημα αυτό και αποφάσισαν να το μελετήσουν.

Τι συμβουλές θα δίναμε οι περισσότεροι στον νεότερο εαυτό μας;
Τις έχουμε ακολουθήσει οι περισσότεροι;
Συνεχίζουμε να τις ακολουθούμε; Είναι πετυχημένες συμβουλές ή όχι;

Για να απαντήσουν σε αυτό, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Clemson (Νότια Καρολίνα, ΗΠΑ) συνέλλεξαν και ανέλυσαν χιλιάδες απαντήσεις στο ερώτημα αυτό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην πλειοψηφία τους, οι συμμετέχοντες θα συμβούλευαν τον εαυτό τους σχετικά με τις σχέσεις τους με τους άλλους (π.χ. διέκοψε τη σχέση σου με τον τάδε, χώρισε τη γυναίκα σου, κράτα πιο κοντά τον τάδε), την εργασία και την εκπαίδευσή τους (π.χ. μην αφήσεις αυτή την ευκαιρία, τόλμησε να κάνεις αυτή την αλλαγή στην καριέρα σου) αλλά και την ατομική τους ψυχολογία (π.χ. πίστεψε στον εαυτό σου, μάθε τι αξίζεις).

Επιπλέον, η ίδια έρευνα έδειξε ότι όταν οι υποψήφιοι είχαν όντως ακολουθήσει τις συμβουλές που θα έδιναν στον νεαρό εαυτό τους (περίπου το 50% το είχε κάνει), τότε πίστευαν ότι ο νεαρός εαυτός τους θα ενέκρινε και θα θαύμαζε τα όσα έχουν κάνει στη ζωή τους, εν αντιθέσει με όσους είχαν ακολουθήσει άλλη πορεία.

Διαφήμιση

Οι περισσότερες συμβουλές αφορούσαν συγκεκριμένα γεγονότα στη ζωή των συμμετεχόντων, τα οποία αφορούσαν κυρίως την εφηβική και την νεαρή ηλικία, ενώ εστίαζαν κυρίως στο να ωθήσουν τον νεαρό εαυτό τους να ακολουθήσει τα δικά του όνειρα και επιθυμίες και να μην συμβιβαστεί με αυτά που οι άλλοι και η κοινωνία θεωρούν σημαντικά.

Φαίνεται πως, βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, μια σημαντική προτροπή που θα είχε νόημα για τον καθένα μας είναι να κάνουμε τώρα όλα όσα θα συμβουλεύαμε στον παρελθοντικό εαυτό μας. Παρόλο που η παρελθοντολογία μπορεί να μην έχει νόημα από μόνη της, αποκτά αξία μέσα στα πλαίσια του αυτοστοχασμού και μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τις πραγματικές αξίες και προτεραιότητες στη ζωή μας.

Δημήτρης Αγοραστός – Ψυχολόγος

Πηγή: https://psychologein.dagorastos.net
site-logo

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here