5 + 1 τρόποι για να μαθαίνουμε ορθογραφία… παίζοντας!

0
3640
drastiriotites-orthografia

Διαφήμιση

Η μάθηση της ορθογραφίας συχνά αποτελεί πονοκέφαλο όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς που πολλές φορές δεν ξέρουν πώς να τα βοηθήσουν!

Πάντα όμως υπάρχουν τρόποι να κάνουμε την ορθογραφία… διασκέδαση!

Παρακάτω σας προτείνουμε μερικούς:

1. Σταυρόλεξο

Φτιάξτε ένα σταυρόλεξο με τις λέξεις της ορθογραφίας του παιδιού σας και βοηθήστε το να παίξει μαζί σας συνδυάζοντας τις λέξεις με τους ορισμούς. Κάνοντας ένα παζλ από τις λέξεις της ορθογραφίας του είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το βοηθήσετε να συνδέσει τις λέξεις με τους ορισμούς.

2. Δημιουργήστε παζλ ορθογραφίας

Ένας εύκολος τρόπος για να δημιουργήσετε ορθογραφικά παζλ για το παιδί σας είναι να γράψετε διάφορες λέξεις σε τετράγωνα χαρτάκια και να τις κόψετε σε ασυνήθιστα σχήματα. Έπειτα ζητάτε από το παιδί να συνδέσει τα κομμάτια για να σχηματίσει σωστά την κάθε λέξη.

3. Παίξτε με το παιδί σας κρεμάλα

Το αγαπημένο παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων είναι πάντα επίκαιρο! Μπορείτε λοιπόν να παίξετε με το παιδί σας κρεμάλα. Βάζετε μερικά γράμματα από τις λέξεις που θέλετε να μάθει –για να το βοηθήσετε- και στη συνέχεια το αφήνετε να μαντεύει τα υπόλοιπα. Εννοείται πως κάθε φορά που το παιδί βρίσκει και γράφει τη λέξη σωστά… το επιβραβεύετε!

4. Βρες πώς γράφεται

Επινοήστε ένα δικό σας παιχνίδι! Μία φορά την εβδομάδα επιλέξτε κάποιες λέξεις που θέλετε να μάθει την ορθογραφία τους και πείτε του ότι κάθε δέκα σωστές λέξεις θα κερδίζει και κάτι… μικρό αλλά πολύ ικανοποιητικό (τον αριθμό λέξεων θα τον κρίνετε εσείς ανάλογα με την ηλικία αλλά και την ικανότητα του παιδιού). Το έπαθλο θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα ένα παγωτό, ένα φιλί, μια βόλτα. Η αξία των δώρων μπορεί να είναι μικρή αλλά η τόνωση της αυτοπεποίθησης του παιδιού σας σίγουρα θα είναι μεγάλη.

drastiriotites-orthografia-paidia-goneis

5. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι εκτός από το μολύβι και το χαρτί!

Υπάρχουν πολλά παιδιά που βρίσκουν πολύ πιο διασκεδαστικό να γράφουν σε πίνακα με κιμωλία ή με μαρκαδόρο, σε computer, με έντονους μαρκαδόρους ή glitter. Ανακαλύψτε τι αρέσει περισσότερο στο δικό σας παιδί και κάντε του την ορθογραφία πιο διασκεδαστική.

Διαφήμιση

drastiriotites-orthografia-paidia-goneis

6. Δημιουργία λέξεων με μαγνητάκια

Στην αγορά μπορείτε να βρείτε πολλών ειδών έτοιμα γράμματα με μαγνήτη που κολλάνε σε πίνακα αλλά και άλλα που βοηθάνε να σχηματίζει τις λέξεις το παιδί χωρίς να παραπονιέται πως κουράζεται το χέρι του να γράφει!

Πηγή: www.logoxora.gr

Διαβάστε επίσης: Η κυρία Σιντορέ και η μουσική ορθογραφία. Βιβλίο με CD για να μάθουν τα παιδιά ορθογραφία τραγουδώντας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here