Χριστούγεννα: Πώς να μείνουν αξέχαστα στα παιδιά σας!

0
8360
axexasta xristougenna-sta paidia

Διαφήμιση

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μαγική για όλα τα παιδάκια. Όλοι οι δρόμοι είναι στολισμένοι από φωτάκια, χριστουγεννιάτικα δέντρα και σε κάθε σπίτι δεν λείπουν τα δώρα και τα γλυκά. Η ατμόσφαιρα που επικρατεί είναι γιορτινή και αναμφισβήτητα είναι οι πιο αγαπημένες ημέρες όλων των παιδιών.

xristoygenna-pos-na-meinoun-aksexasta-sta-paidia-sas-icon6

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, εξηγεί ότι οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στο να μείνουν αξέχαστα τα Χριστούγεννα στις ζωές των παιδιών και παρακάτω παραθέτει ξεχωριστές ιδέες και τρόπους για να το επιτύχουν.

xristoygenna-pos-na-meinoun-aksexasta-sta-paidia-sas-icon5Διοργανώστε βραδιά παιχνιδιών
Μέσα στις γιορτές διοργανώστε μία οικογενειακή μάζωξη καλώντας κοντινούς σας φίλους με τα παιδιά τους και αφιερώστε την στο παιχνίδι! Μαζευτείτε γύρω από το τζάκι, αν υπάρχει, ή καθίστε κάτω στο χαλί και παίξτε παιχνίδια όπως η παντομίμα, επιτραπέζια κλπ. Ενσωματώστε χριστουγεννιάτικες παραλλαγές, π.χ. στην παντομίμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τίτλους από χριστουγεννιάτικες ταινίες, βιβλία κλπ.

xristoygenna-pos-na-meinoun-aksexasta-sta-paidia-sas-icon3

xristoygenna-pos-na-meinoun-aksexasta-sta-paidia-sas-icon5Φτιάξτε Χριστουγεννιάτικες κατασκευές
Δημιουργήστε μαζί με το παιδί σας το στολίδι που θα μπει στην κορυφή του δέντρου! Καθιερώστε το σαν έθιμο να φτιάχνει κάθε χρόνο το αστέρι ή το αγγελάκι που θα βάλετε στην κορυφή. Αγοράστε όλα τα απαραίτητα υλικά και φτιάξτε στολίδια και χριστουγεννιάτικες κάρτες. Γράψτε μέσα ευχές για τα αγαπημένα σας πρόσωπα και βάλτε τες κάτω από το δέντρο.

Διαφήμιση

xristoygenna-pos-na-meinoun-aksexasta-sta-paidia-sas-icon2

xristoygenna-pos-na-meinoun-aksexasta-sta-paidia-sas-icon5Διατηρήστε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη
Ενισχύστε την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη και να δημιουργήσετε μία παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα στο σπίτι. Είναι σημαντικό να διατηρείτε ζωντανή την παιδικότητα και την φαντασία του μικρού παιδιού. Με αυτό τον τρόπο ενισχύετε την ψυχοσύνθεση του και προσφέρετε μία ευρύτητα στο αναπάντεχο και το καλοπροαίρετο, με τελετουργίες όπως: Ζητήστε από το παιδί να τοποθετήσει ένα μπολ με μπισκοτάκια και ένα ποτήρι γάλα, την παραμονή των Χριστουγέννων και ότι τα αφήνετε για να τα βρει ο Άγιος Βασίλης, όταν θα φέρει το δώρο του. Με αυτό τον τρόπο συμμετέχει το ίδιο μέσα στον μύθο. Μπορείτε να σηκωθείτε την επόμενη ημέρα νωρίς και να αδειάσετε το περιεχόμενο.

xristoygenna-pos-na-meinoun-aksexasta-sta-paidia-sas-icon5Μάθετε τραγουδάκια
Μάθετε στο παιδί σας Χριστουγεννιάτικα τραγουδάκια και ζητήστε του να τα τραγουδήσει όταν θα έχετε μαζευτεί όλη η οικογένεια. Επιβραβεύστε και ενθουσιαστείτε με τις μουσικές του ικανότητες!

xristoygenna-pos-na-meinoun-aksexasta-sta-paidia-sas-icon5Δωρίστε ρούχα και φαγητά
Μιλήστε στο παιδί σας για το πνεύμα των Χριστουγέννων και για την αλληλεγγύη. Παράλληλα με το εορταστικό πνεύμα μπορούμε να μιλήσουμε στο παιδί και για δύσκολες καταστάσεις που υπάρχουν στη ζωή όπως τα παιδιά που δεν έχουν παιχνίδια, ρούχα κλπ. Φτιάξτε μαζί με το παιδί σας κουλουράκια ή διαλέξτε κάποια ρούχα που δεν του κάνουν και δώστε τα σε μία οικογένεια που έχει ανάγκη.

xristoygenna-pos-na-meinoun-aksexasta-sta-paidia-sas-icon1

Άρθρο του κ. Στέλιου Μαντούδη, Αναπτυξιακού Εργοθεραπευτή
Επιστημονικά Υπεύθυνος των Αναπτυξιακών Κέντρων Mandou

mandou-logo-stelios mantoudis

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here