Υπάρχουν παιδιά που γεννιούνται ευτυχισμένα;

0
1394

Διαφήμιση

Αρκετοί γονείς διαπιστώνουν μια πολύ χαρακτηριστική διαφορά ανάμεσα στα παιδιά τους. Το ένα τους παιδί είναι από την πρώτη μέρα της ζωής του «εύκολο» παιδί και μονίμως χαμογελαστό, ενώ το άλλο τους παιδί έχει μεταπτώσεις στη διάρκεια της μέρας ή γκρινιάζει με το παραμικρό. Ακόμη οι αντιδράσεις τους τυχαίνει να είναι διαφορετικές. Όταν πέφτει κάτω το χαρούμενο παιδί, ξανασηκώνεται και δεν τρέχει τίποτα ενώ όταν πέφτει κάτω το άλλο, το κλάμα του μπορεί να ταράξει ολόκληρη συνοικία. Τι συμβαίνει με αυτά τα παιδιά; Γεννιούνται ευτυχισμένα από μόνα τους;

Αρκετοί ειδικοί και γονείς δεν θα μπορούσαν παρά να απαντήσουν πως «ναι, κάποια παιδιά γεννιούνται ευτυχισμένα»… Και είναι σημαντικό για τους γονείς να μπορέσουν να διακρίνουν την ψυχική ιδιοσυγκρασία του παιδιού τους, προκειμένου να το βοηθήσουν να γίνει ένας «σωστός» ενήλικας.

Παρά το γεγονός ότι η ευτυχία είναι «διάθεση» και όχι κάποιο εγγενές χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του ανθρώπου, υπάρχουν παιδιά που ως τα πρώτα 5 έτη της ζωής τους θα δείξουν ότι είναι ευτυχισμένα από τη φύση τους. Το βασικό συναισθηματικό και κοινωνικό τους στυλ είναι εκείνο του ευτυχισμένου ανθρώπου που δεν γκρινιάζει εύκολα, δεν το βάζει κάτω, ξεπερνά πιο εύκολα τις δυσκολίες.

Οι ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι και για αυτήν την σπάνια κατηγορία παιδιών χρειάζεται κάποιο μέτρο και φυσικά προσοχή. Γιατί είναι άλλο πράγμα να έχει κανείς θετικό πρόσημο ως προσωπικότητα ή στάση ζωής και εντελώς άλλο αυτό το τόσο σπάνιο χαρακτηριστικό σταδιακά να οδηγήσει στην επιπολαιότητα και στο «όλα καλά» άσχετα με το τι γίνεται γύρω.

Οι γονείς όταν αντιλαμβάνονται ότι μεγαλώνουν ένα τόσο σπάνιο παιδί θα πρέπει να φροντίσουν ώστε πολύ απλά «να μην ξεφύγει»… Θα πρέπει να εκπαιδεύσουν το παιδί τους να φιλτράρει τα πράγματα και να μπορεί να τα αξιολογήσει ώστε να μην είναι ένα παιδί και αργότερα ένας ενήλικας που τα παίρνει όλα αψήφιστα και συμπεριφέρεται με τρόπο που δείχνει στους άλλους ότι δεν συμπάσχει με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Να μην μετατραπεί δηλαδή σε ένα «αναίσθητο» άτομο, οχυρωμένο μέσα στην έτσι κι αλλιώς δική του ευτυχία.

Διαφήμιση

Πηγή: www.mommy.gr
mommy site-logo

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΟι ελλείψεις της Ελληνικής οικογένειας
Επόμενο άρθροΤο αίσθημα της ενοχής στο γονιό
ParentsGo
Το ParentsGo είναι ένας χώρος για γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Στο ParentsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here