Σπιτικό σκορδόψωμο

Διαφήμιση

Από Γαλάτεια Παμπορίδη (Γραφίστας, κουζινόβια και blogger)

Είναι εύκολο να το ετοιμάσετε και δεν θα μπορούσε να είναι νοστιμότερο. Μόλις το βγάλω από το φούρνο, έρχονται πολλά μικρά χεράκια και το κατασπαράζουν. Το ψήνετε σαν ένα μεγάλο ή πολλά μικρά μικρά. Εμένα μου αρέσει να το σερβίρω ολόκληρο και αφήνω τους καλεσμένους μου να κόβουν μόνοι τους από ένα κομμάτι. Μην τσιγκουνευτείτε τα σκόρδα, αυτά θα του δώσουν τη γεύση και το άρωμά του. Τολμήστε το, θα ξετρελαθείτε.

Υλικά για το ζυμάρι

  • 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο (σκληρό),
  • 3 κουταλάκια μαγιά ξηρή (11γρ.,1 φακελάκι),
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη,
  • 2 κουταλάκια αλάτι,
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο,
  • 3 φλ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Για το βούτυρο

  • 125γρ. βούτυρο ανάλατο (να είναι μαλακός),
  • 4 σκελίδες σκόρδα λιωμένα,
  • 1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο,
  • 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
  • λίγο πιπέρι καγιέν,
  • λίγο χοντρό, θαλασσινό αλάτι.

skordopsomo-galateia-pamporidi

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνετε πρώτα το ζυμάρι: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Προσθέτετε το αλάτι και ανακατεύετε ξανά. Κάνετε ένα βαθούλωμα στο κέντρο και προσθέτετε το νερό και το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε με κυκλικές κινήσεις, πρώτα με ένα ξύλινο κουτάλι και μετά με τα χέρια σας, ζυμώνοντας μέχρι να φτιάξετε μια μαλακή ζύμη. Προσθέτετε κι άλλο αλεύρι αν σας φαίνεται ότι η ζύμη είναι πολύ «βρεγμένη». Σχηματίζετε με τη ζύμη μια μπάλα και τη βάζετε σε ένα μπολ που έχετε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο. Τη σκεπάζετε με μια πετσέτα και την αφήνετε να φουσκώσει για 1 ½ – 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ενώ φουσκώνει η ζύμη, φτιάχνετε το σκορδοβούτυρο: Βάζετε το μαλακό βούτυρο σε ένα μπολ. Προσθέτετε τα σκόρδα, το μαϊντανό, το ξύσμα και το καγιέν. Ανακατεύετε με ένα πιρούνι να αναμιχθούν καλά όλα τα υλικά. Χωρίζετε το βούτυρο σε τρία ίσα μέρη. Με το 1/3 αλείφετε καλά τη βάση και τα τοιχώματα ενός ορθογώνιου ταψιού φούρνου (25 x 35εκ. περίπου). Αν δεν έχετε ορθογώνιο και έχετε στρογγυλό ή τετράγωνο πάλι γίνεται.

Όταν το ζυμάρι σας έχει φουσκώσει το βγάζετε από το μπολ και το βάζετε σε αλευρωμένο πάγκο κουζίνας. Φτιάχνετε, ένα ή δυο ρολά με τα χέρια σας, τα οποία κόβετε σε 12 κομμάτια το καθένα. Πρέπει να έχετε σύνολο 24 κομμάτια. Πλάθετε με αυτά τα κομμάτια 24 μπαλίτσες. Τις τοποθετείτε στο βουτυρωμένο ταψί τη μια δίπλα στην άλλη, δημιουργώντας 4 σειρές, από 6 μπαλίτσες στην κάθε σειρά. Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, αλείφετε καλά τις μπαλίτσες με το άλλο 1/3 βουτύρου (σε αυτό το στάδιο μπορείτε να τις βάλετε στο ψυγείο καλυμμένες με πλαστική μεμβράνη. Βεβαιωθείτε ότι είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν να τις ψήσετε και είχαν χρόνο να φουσκώσουν). Σκεπάστε με μια πετσέτα και αφήστε άλλη μια ώρα να φουσκώσουν.

Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Όταν περάσει η μια ώρα και οι μπαλίτσες έχουν φουσκώσει, βάζετε το ταψί στο φούρνο για 30 – 35 λεπτά, μέχρι το ψωμί να πάρει χρώμα και να ψηθεί.

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και όσο είναι ζεστό, με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής αλείφετε το υπόλοιπο 1/3 από το σκόρδο-βούτυρο στο ψωμί και πασπαλίζετε με θαλασσινό αλάτι. Σερβίρετε αμέσως από το ταψί ή αν θέλετε βγάζετε σε πιατέλα.

skordopsomo-galateia-pamporidi-garlicbread

Σημείωση: Δεν είναι ανάγκη να φτιάξετε 24 κομμάτια. Αν έχετε πιο πολλούς καλεσμένους μπορείτε να φτιάξετε 30 ή ακόμα 35. Βέβαια, θα σας βγουν πιο μικρά κομμάτια οπόταν λιγοστέψετε λίγο το χρόνο ψησίματος, 5 λεπτά περίπου.
Αν σας περισσέψει (που δεν το νομίζω), κόψετε το μικρά κυβάκια και φτιάξτε κρουτόν για τις σαλάτες σας, ψήνοντάς τα στο φούρνο σε 160°C για μισή ώρα περίπου μέχρι να γίνουν τραγανά.

Πηγή: cuisinovia.com

cuisinovia-logo

Γαλάτεια Παμπορίδη

Η φωτεινή κουζίνα του σπιτιού της είναι το βασίλειο της. Έχοντας σύμμαχο φρέσκες πρώτες ύλες, της αρέσει να φτιάχνει ζυμαρικά, να πειραματίζεται με καρυκεύματα, να δοκιμάζει μαρινάδες, να δημιουργεί μια συνταγή ξανά και ξανά μέχρι να πετύχει το αποτέλεσμα που να την ικανοποιεί. Μετά τις σπουδές της στην Αγγλία ως γραφίστρια, επέστρεψε στην Κύπρο όπου εργάστηκε ως Art Director στο «Φιλελεύθερο», σχεδιάζοντας πριν 20 χρόνια το «Όμικρον» και αργότερα το «Υστερόγραφο». Με τη γέννηση των δίδυμων γιων της, τα τελευταία 8 χρόνια, αποφάσισε να μείνει στο σπίτι και να αφοσιωθεί πλήρως στην οικογένειά της. Παρακολούθησε μαγειρικά courses στο Λονδίνο, ενώ σήμερα της αρέσει να μαγειρεύει για τους φίλους της, να φτιάχνει κέικ και να διαβάζει τα βιβλία συνταγών της τεράστιας βιβλιοθήκης της. Το Cloud 9 Cakes, η δυο χρονών εταιρία της, κατέληξε σήμερα να φτιάχνει τις πιο περιζήτητες τρισδιάστατες τούρτες της Κύπρου που ξεχωρίζουν για τη λεπτομέρεια και τα ευφάνταστα σχέδια τους, αλλά και για την υπέροχη γεύση τους. Τον τελευταίο χρόνο, μοιράζεται τις γνώσεις και τις δοκιμασμένες λαχταριστές συνταγές της μέσα από τη στήλη «Kitchen Fanatics» που φιλοξενείτε στο περιοδικό «Taste», το οποίο κυκλοφορεί μια φορά τον μήνα με τον κυριακάτικο «Φιλελεύθερο».

Διαφήμιση

Κοινοποίηση

Η φωτεινή κουζίνα του σπιτιού της είναι το βασίλειο της. Έχοντας σύμμαχο φρέσκες πρώτες ύλες, της αρέσει να φτιάχνει ζυμαρικά, να πειραματίζεται με καρυκεύματα, να δοκιμάζει μαρινάδες, να δημιουργεί μια συνταγή ξανά και ξανά μέχρι να πετύχει το αποτέλεσμα που να την ικανοποιεί. Μετά τις σπουδές της στην Αγγλία ως γραφίστρια, επέστρεψε στην Κύπρο όπου εργάστηκε ως Art Director στο «Φιλελεύθερο», σχεδιάζοντας πριν 20 χρόνια το «Όμικρον» και αργότερα το «Υστερόγραφο». Με τη γέννηση των δίδυμων γιων της, τα τελευταία 8 χρόνια, αποφάσισε να μείνει στο σπίτι και να αφοσιωθεί πλήρως στην οικογένειά της. Παρακολούθησε μαγειρικά courses στο Λονδίνο, ενώ σήμερα της αρέσει να μαγειρεύει για τους φίλους της, να φτιάχνει κέικ και να διαβάζει τα βιβλία συνταγών της τεράστιας βιβλιοθήκης της. Το Cloud 9 Cakes, η δυο χρονών εταιρία της, κατέληξε σήμερα να φτιάχνει τις πιο περιζήτητες τρισδιάστατες τούρτες της Κύπρου που ξεχωρίζουν για τη λεπτομέρεια και τα ευφάνταστα σχέδια τους, αλλά και για την υπέροχη γεύση τους. Τον τελευταίο χρόνο, μοιράζεται τις γνώσεις και τις δοκιμασμένες λαχταριστές συνταγές της μέσα από τη στήλη «Kitchen Fanatics» που φιλοξενείτε στο περιοδικό «Taste», το οποίο κυκλοφορεί μια φορά τον μήνα με τον κυριακάτικο «Φιλελεύθερο».

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε μας

Βρείτε μας στα παρακάτω social media και μείνετε ενημερωμένοι!

Δημοφιλή άρθρα

Πρόσφατα άρθρα

Scroll to Top