Γιατί αξίζει να προσποιείστε ότι καταλαβαίνετε τι λέει το μωρό σας;

0
1777

Διαφήμιση

Είναι πιθανό οι καινούριοι γονείς να μην γνωρίζουν τον κατάλληλο τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αποκρίνονται στους ακατάληπτους ήχους που βγάζει το μωρό τους, μια νέα μελέτη όμως έχει να προτείνει μια αποτελεσματική λύση: προσποιηθείτε ότι καταλαβαίνετε τι λέει το παιδί σας.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απόκριση σε ένα παιδί που δεν μπορεί ακόμα να σχηματίσει ολόκληρες λέξεις ή φράσεις είναι ένας δραστικός τρόπος να αναπτύξει χρήσιμες επικοινωνιακές δεξιότητες αργότερα. Έτσι λοιπόν, αν μιλάτε με το παιδί σας σαν να έχετε μια κανονική συνομιλία, αυτό θα έχει περισσότερες πιθανότητες να επικοινωνεί αποτελεσματικά όταν πλέον θα έχει αποκτήσει την ικανότητα να χρησιμοποιεί τη γλώσσα.

Πώς κατέληξαν οι επιστήμονες σε αυτό το συμπέρασμα; Το αμερικανικό περιοδικό «The Atlantic» μας δίνει λεπτομέρειες:

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Αϊόβα και της Ιντιάνα παρατήρησαν ξεχωριστά για 6 μήνες μια μικρή ομάδα από μητέρες που έπαιζαν αυθόρμητα με τα βρέφη τους. Η παρατήρηση ξεκίνησε όταν τα βρέφη είχαν ηλικία 8 μηνών και οι ερευνητές κωδικοποίησαν την απόκριση των μητέρων τους σε 2 κατηγορίες. Στη μία κατηγορία οι μητέρες είχαν συμπεριφορά «ανακατεύθυνσης», δηλαδή έστρεφαν την προσοχή των μωρών αλλού, πχ δείχνοντάς τους ένα παιχνίδι ή κάτι μέσα στο δωμάτιο, ενώ στην άλλη κατηγορία η απόκριση ήταν πιο «ευαίσθητη» και οι μητέρες είτε απαντούσαν κανονικά είτε μιμούνταν τους ήχους που έβγαζαν τα μωρά.

Ένα μήνα μετά την τελευταία συνεδρία, οι μητέρες συμμετείχαν σε μια αξιολόγηση της προόδου που είχαν σημειώσει τα παιδιά τους ως προς την ομιλία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βρέφη των οποίων οι μητέρες είχαν δείξει «ευαίσθητη» απόκριση παρουσίαζαν αυξημένη προφορά συμφώνων και φωνηέντων, πράγμα που σημαίνει ότι η ήχοι που παρήγαγαν έμοιαζαν περισσότερο με πραγματικές συλλαβές, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη δημιουργία πραγματικών λέξεων.

Αυτά τα μωρά είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να απευθύνουν τους ήχους στη μητέρα τους, δείχνοντας έτσι ότι ήθελαν να τους «μιλήσουν» κι όχι απλώς να «φλυαρήσουν».

Διαφήμιση

Έτσι, αν θέλετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες πιο γρήγορα, καλό είναι να «μιλάτε» μαζί τους, όχι απλώς να τους «απαντάτε».

Πηγή: enallaktikidrasi.com
enallaktikidrasi site-logo

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθρο10 τύποι μαμάδων & οι ατάκες τους
Επόμενο άρθροΠαιδιά που παίζουν μόνα
ParentsGo
Το ParentsGo είναι ένας χώρος για γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Στο ParentsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here