Η ψυχολογική πίεση κάνει κακό!

0
2884

Διαφήμιση

Από την Μαρία Βόλλη

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι το να είσαι γονιός απαιτεί εντατική και αγχώδη προσπάθεια, την οποία δύσκολα μπορείτε να διαθέσετε στο τέλος μιας ιδιαίτερα κουραστικής ημέρας. Μην ξεσπάτε όμως τα νεύρα σας πάνω στα παιδιά και μάθετε να τα αγαπάτε γι’ αυτό που είναι!

Πόσο μεγάλη είναι η ανταμοιβή, όταν μοιράζεστε μοναδικές στιγμές ευχαρίστησης; Έχοντας ζήσει τέτοιες στιγμές κατά τη διάρκεια των γιορτών ή των διακοπών, που έχετε πολύτιμο χρόνο για εσάς και την οικογένειά σας, σίγουρα θέλετε να τις διατηρήσετε και στην καθημερινότητα!

Τολμήστε το με μικρά βήματα:

Μη μεταφέρετε στα παιδιά σας τους φόβους, τις συγκρούσεις, τις ενοχές και τους καταναγκασμούς σας.

Μην έχετε συνεχώς άγχος για το αν είστε αρκετά καλή μητέρα και επιτρέψτε στον εαυτό σας να κάνει λάθη για τα οποία μπορεί να ζητήσει συγγνώμη.

Διαφήμιση

Να είστε συνεπείς σε ό,τι υπόσχεστε.

Ακολουθείστε την εποχή σας και μην κάνετε ό,τι έκαναν οι δικοί σας γονείς πριν από 25 ή 30 χρόνια. Τα πράγματα αλλάζουν!

Σταματήστε να λέτε “είσαι μικρός/ή, δεν καταλαβαίνεις!”. Εξηγείστε στα παιδιά με απλό τρόπο το γιατί και το πώς, και θα μείνετε έκπληκτες από τη δύναμή τους.

Αφήστε τα να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και μην τα κάνετε να ντρέπονται για τις σκέψεις τους.

Μην τους προβάλλετε ανταγωνιστικά πρότυπα, αλλά ενημερώστε τα ότι πρόκειται να αντιμετωπίσουν ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον μεγαλώνοντας.

Μην υπονομεύετε τις ικανότητές τους, επειδή φαντάζεστε το μέλλον τους διαφορετικά! Πρέπει να ζήσουν τη δική τους ζωή και όχι τη δική σας!

Μην εστιάζεστε στις ανεπάρκειες και στα ελαττώματά τους και μη γίνεστε ειδήμονες της ατέλειας.

Μην τα διατάζετε και μην τους επιβάλλετε πράγματα που αρέσουν σ’ εσάς. Η σχέση σας με τα παιδιά σας είναι όπως κάθε άλλη σχέση και οφείλετε να την σέβεστε.

Το παιδί έχει ανάγκη την πειθαρχία. Όμως μην είστε καταπιεστική. Βάλτε τα όρια με γλυκό τρόπο.

Σκεφτείτε, ότι αν σας είπαν ψέματα, μπορεί να το έκαναν για να ταυτιστούν με το πρότυπο που επιθυμείτε εσείς. Απεγκλωβίστε τα λοιπόν από τις δικές σας ανάγκες. Μην αντιμετωπίζετε το ψέμα με τιμωρία. Διαβεβαιώστε το παιδί σας, ότι θα του προσφέρετε την ασφάλεια και την τρυφερότητα που ζητά.

Μη ξεχνάτε να επαναλαμβάνετε, ότι η αγάπη σας δεν εξαρτάται από τους βαθμούς που θα φέρουν από το σχολείο.

Μην υποτιμάτε τις αγωνίες των παιδιών σας, γιατί τότε θα τους μεταφέρετε το μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεστε για τις υποθέσεις τους.

Αφήστε τα να σας ενθουσιάσουν. Μόνο έτσι θα παραμείνετε “ζωντανές”.

Πηγή: www.yeskid.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here