Ο τσακωμός στο ζευγάρι με θεατές τα παιδιά

0
8647
Tsakomos zeygarioy mprosta sta paidia

Διαφήμιση

Όσο αγαπημένο κι αν είναι ένα ζευγάρι, αργά ή γρήγορα λόγω των διαφορετικών απόψεων, των δύσκολων καταστάσεων, της κούρασης, της φθοράς της καθημερινότητας, θα έρθει κάποια στιγμή σε διαφωνία και σε σύγκρουση.

Η αντιπαράθεση δεν πρέπει απαραίτητα να αποφεύγεται. Καλό είναι όλες οι διαφωνίες να συζητιούνται και να λύνονται ώστε να παραμένει το ζευγάρι ευτυχισμένο. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να τηρούνται κάποιοι απαραίτητοι κανόνες ώστε να αποφευχθεί η οριστική ρήξη.

Τι συμβαίνει όμως όταν υπάρχουν τα παιδιά στη μέση;
Τα παιδιά βιώνουν τον τσακωμό τον γονιών τους ως ένα τραυματικό γεγονός, και μπορεί να αρχίσουν να βιώνουν άγχος, ανασφάλεια ή ακόμα και ενοχές.

Tsakomos zeygarioy mprosta sta paidia

Πώς μπορείτε να τα προστατεύσετε;

Αρχικά πρέπει να λάβετε υπόψη σας τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένας τσακωμός στη ψυχική υγεία του παιδιού σας, και καθώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα πάντα, το καλύτερο θα ήταν να αποφύγετε μία σύγκρουση με το σύντροφο σας εν παρουσία τους.

Διαφήμιση

Εάν μία συζήτηση σάς αναστατώνει και σας προκαλεί θυμό και ένταση, ζητήστε από τον σύντροφο σας να συνεχίσετε αργότερα τη συζήτηση και πάρτε λίγο χρόνο για να ηρεμήσετε. Περιμένετε ως ότου τα παιδιά να μην είναι παρόντα για να συνεχίσετε τη συζήτηση σας.

Γενικά, προτιμήστε να μην συζητάτε μπροστά στα παιδιά θέματα που είτε δεν τα αφορούν είτε είναι ακατάλληλα για την ηλικία τους. Κρατήστε τυχόν διαφωνίες ή παράπονα που έχετε μεταξύ σας, για σας και αφήστε τα παιδιά έξω από αυτές τις συζητήσεις.

Να έχετε υπόψη σας ότι λειτουργείτε σαν πρότυπα για τα παιδιά. Τις δικές σας συμπεριφορές μιμούνται και από σας μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται τις διάφορες καταστάσεις. Οπότε, σε περίπτωση που δεν μπορέσετε να αποφύγετε τον καβγά, φροντίστε να διατηρήσετε το σεβασμό μεταξύ σας και να αποφύγετε βαριά λόγια, επιθετικές κινήσεις, κατηγορίες ή χαρακτηρισμούς. Να θυμάστε ότι μπορεί εσείς να τα ξεχάσατε όλα μόλις συμφιλιωθείτε αλλά για ένα παιδί είναι τρομακτικό να βλέπει και να ακούει να ανταλλάσσουν αυτά τα λόγια οι γονείς του, και παραμένουν χαραγμένα στο μυαλό του.

Επίσης, σε περίπτωση που δεν καταφέρετε να αποφύγετε τη σύγκρουση μπροστά στα παιδιά, φροντίστε μόλις τα βρείτε να απολογηθείτε ο ένας στον άλλον, να αγκαλιαστείτε και να φιληθείτε μπροστά τους. Με αυτό τον τρόπο διδάσκετε στα παιδιά πως ακόμα και να συγκρουστούν δύο άνθρωποι που αγαπιούνται πραγματικά, η διαφωνία μπορεί να επιλυθεί, και έτσι θα καταλαγιάσουν τυχόν αρνητικά συναισθήματα, φόβοι και ανησυχίες που δημιουργήθηκαν στο παιδί κατά η διάρκεια του καβγά.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές τα παιδιά θα μάθουν να επιλύνουν τις διαφωνίες τους με σεβασμό και να διαχειρίζονται το θυμό τους. Επίσης, τα διδάσκετε ότι η διαφωνία είναι μια υγιής έκφραση μίας υγιούς σχέσης.

Σοφία Κότσαπα
BSc Ψυχολογία
MSc Ψυχική Υγεία Παιδιού, Εφήβου Οικογένειας
MSc Κλινική Ψυχολογία

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΑκόμα και τα μεγαλύτερα παιδιά είναι καλό να χρησιμοποιούν τα δάχτυλά τους στα μαθηματικά
Επόμενο άρθροΝα έχεις περισσότερη αυτοπεποίθηση! Μακάρι να ήταν τόσο απλό…
Σοφία Κότσαπα
Η Σοφία Κότσαπα είναι εγγεγραμμένη στο Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων ως Κλινική Ψυχολόγος. Ολοκλήρωσε τις πτυχιακές σπουδές της στη Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκεί είχε την ευκαιρία να εργαστεί ως μέρος της πρακτικής της άσκηση σε διάφορα Κέντρα Πρόληψης και προαγωγής της Ψυχικής Υγείας, με παιδιά και οικογένειες που ζητούσαν ψυχολογική στήριξη. Συνέχισε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ψυχική Υγεία Παιδιού, Εφήβου και Οικογένειας στο Λονδίνο. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές της, είχε την ευκαιρία να εργαστεί με ενήλικες με μαθησιακές δυσκολίες, σωματικές αναπηρίες, χρόνιες ανάγκες ψυχικής υγείας, αισθητηριακές και επικοινωνιακές δυσλειτουργίες με σύνθετες ανάγκες, βίαιη και ακραία συμπεριφορά. Στη συνέχεια, εργάστηκε σε σχολείο όπου παρείχε εξειδικευμένη υποστήριξη σε παιδιά με συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα, καθώς και με αυτισμό. Στη συνέχεια, συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Κλινική Ψυχολογία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της παρείχε ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά, εφήβους, ενηλίκους και σε ζευγάρια. Επίσης, δούλεψε με άτομα με εξαρτήσεις στο πλαίσιο στης θεραπευτικής Κοινότητας Αγίας Σκέπης παρέχοντας ατομικές και ομαδικές ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες και ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες. Επιπλέον, εργάσθηκε στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας όπου παρείχε ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες, ψυχομετρικές αξιολογήσεις, συμβουλευτική και ψυχοεκπαίδευση σε ασθενείς με σοβαρή ψυχοπαθολογία, πρωτοπαθείς ή ουσιοπαγώμενες ψυχώσεις και σοβαρές διαταραχές της διάθεσης, καθώς και στα μέλη της οικογένειας τους. Παράλληλα εργαζόταν σε ένα δημοτικό σχολείο παρέχοντας στήριξη σε μαθητές με ΔΕΠΥ, αυτιστικά χαρακτηριστικά, συναισθηματικά προβλήματα, προβλήματα συμπεριφοράς και προσαρμογής. Στο παρόν στάδιο, η Σοφία Κότσαπα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα παρέχοντας ψυχοθεραπευτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και ζευγάρια, καθώς και ψυχομετρικές αξιολογήσεις σε παιδιά και ενήλικους. Παράλληλα εργάζεται στο Medical School of St Georges University – Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως Problem Based Learning Tutor.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here