Οι παρεμβατικοί γονείς δημιουργούν αγχώδη παιδιά, σύμφωνα με έρευνα

0
5502

Διαφήμιση

Όσοι έχουν ελεγκτικούς γονείς είναι πιο αγχωμένοι σε σχέση με τη συναισθηματική ενηλικίωσή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα. Με βάση αυτή την έρευνα, παιδιά 16-22 ετών (το ηλικιακό target group είναι γνωστό και ως γενιά Ζ) εμφανίζουν διπλάσιο άγχος και ανησυχία από ότι οι υπόλοιποι συνομήλικοί τους.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι γονείς τους είναι πολύ περισσότερο παρεμβατικοί από όσο πρέπει.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μισισιπί ανέλυσαν 335 μαθητές όσον αφορά στη σχέση με τους γονείς. Το χρονικό πλαίσιο της έρευνας δεν ήταν τυχαίο καθώς συνέβη ενώ είχαν μόλις φύγει από το σπίτι τους για τις πανεπιστημιακές σπουδές τους.

Το πόρισμα της έρευνας ήταν ότι εκείνοι που πίστευαν ότι τους είχε δοθεί λιγότερη ανεξαρτησία από τους γονείς τους, είχαν περισσότερο άγχος για τη ζωή τους με ανησυχίες που περιλάμβαναν ζητήματα του εργασιακού τομέα, τα οικονομικά καθώς και κοινωνική αποδοχή.

Έτσι σύμφωνα με τους ερευνητές οι ελεγκτικοί γονείς στερούν από τα παιδιά τους σημαντικές δεξιότητες που χρειάζονται στην ενήλικη ζωή τους.

Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Κάρι Σμιθ, υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό για τους γονείς να καταλάβουν ότι η σχέση τους με τα παιδιά παραμένει σημαντική και αφότου φύγουν για σπουδές και ότι η υπερβολική ανάμιξη στη ζωή των παιδιών σχετίζεται με αρνητικά αποτελέσματα, σε αντίθεση με την αυτονομία και τη στήριξη που λαμβάνουν τα παιδιά μέσα από αυτήν.

Μάλιστα, εμφανίστηκαν αρκετά πιο αισιόδοξοι όσοι είχαν γονείς που τους παρείχαν περισσότερη ανεξαρτησία ενώ όσο πιο συχνά τους επέτρεπαν να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις, τόσο πιο ελεύθεροι και σίγουροι ένιωθαν για τον εαυτό τους. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Κοινωνικής Ψυχολογίας, ανακάλυψε ότι τα παιδιά των παρεμβατικών γονέων είχαν περισσότερες πιθανότητες να νιώσουν ενοχές αν τους ξεπερνούσαν σε ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Διαφήμιση

Όταν οι γονείς ανακατεύονται πολύ στη ζωή των παιδιών τους, αυτό έχει αρνητικά ψυχολογικά αποτελέσματα για εκείνα, μεταξύ αυτών η αυξημένη κατάθλιψη, το άγχος και η μειωμένη αυτοεκτίμηση και αποτελεσματικότητα.

Πηγή: enallaktikidrasi.com
enallaktikidrasi site-logo

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here