Παιδιά που παίζουν μόνα

0
4336

Διαφήμιση

Τι πιο ωραίο για μία μητέρα και για έναν πατέρα από το να αφιερώνει ώρες ατέλειωτες στο παιχνίδι με τα παιδιά του;

Όλοι οι εργαζόμενοι γονείς δεν αισθάνονται τύψεις επειδή δεν χαίρονται όσο θέλουν το παιχνίδι με τα πιτσιρίκια;

Όλα αυτά είναι ωραία, αρκεί να μην το παρακάνετε! Έρευνα του ινστιτούτου ψυχολογίας του πανεπιστημίου Λονγκ Αϊλαντ των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι το παιδί είναι απαραίτητο να… απομονώνεται για κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα και να παίζει μόνο του. Όχι μόνο για να συνηθίσει πιο εύκολα την απουσία των γονιών του, αλλά και για να αφήσει περισσότερο ελεύθερη τη φαντασία του!

Όσο κι αν δείχνουμε ότι αγαπάμε το παιδί μας, η έρευνα υποστηρίζει ότι η παρουσία μας και μόνο το περιορίζει! Ειδικά αν έχουμε… ψύχωση με ορισμένα παιχνίδια κι έχουμε την τάση να το… διορθώνουμε συνέχεια (για παράδειγμα αν βάζουμε κάποια τουβλάκια με την «κανονική» τους σειρά). Το παιδί μπορεί να μην καταλαβαίνει απόλυτα αυτά που του λέμε, αλλά νιώθει ότι του κάνουμε υποδείξεις, οπότε αν μείνει μόνο του μπορεί να χρησιμοποιήσει τα παιχνίδια του όπως αυτό νομίζει σωστό. Αυτή είναι, βέβαια, και η ουσία του κάθε παιχνιδιού.

Αν έχετε τάσεις υπερπροστατευτισμού και δεν θέλετε να αφήσετε το παιδί μόνο του, δοκιμάστε πρώτα να απομακρυνθείτε από κοντά του και να το αφήσετε ελεύθερο να παίξει όπως θέλει, αλλά φροντίστε να είστε στο οπτικό του πεδίο κι εσείς να έχετε οπτική επαφή μαζί του όποτε το θελήσετε. Αν χρειαστεί την προσοχή σας, να είστε σίγουροι/ες ότι θα σας… καλέσει. Η έρευνα δείχνει ότι το παιδί χρειάζεται χρόνο παιχνιδιού και με τη μαμά, και με τους δύο γονείς, αλλά και μόνο του. Μην έχετε την αίσθηση ότι το εγκαταλείπετε αν το δείτε να απομονώνεται με τα παιχνίδια του. Μπορεί αυτές οι ώρες να το κάνουν το ίδιο ευτυχισμένο και με την δική σας παρουσία δίπλα του.

Διαφήμιση

Μην φοβάστε να φέρετε το ίδιο το παιδί σε επαφή με τα παιχνίδια του, αρκεί φυσικά αυτά να είναι κατάλληλα γι’ αυτό (π.χ. να μην είναι μικρά, ώστε να μην μπορεί να τα βάλει ολόκληρα στο στόμα του). Δεν έχει νόημα για το παιδί σας να του κουνάτε εσείς την κουδουνίστρα συνεχώς μπροστά του, αλλά να του δώσετε να καταλάβει πώς… λειτουργεί η κουδουνίστρα, για να παίξει και μόνο του.

Επίσης αν το παιδί σας κλαίει δεν είναι όλες τις φορές επειδή… απαιτεί την παρουσία σας κοντά του, αλλά διότι απλώς… βαρέθηκε το παιχνίδι που παίζει. Αν του αλλάξετε το παιχνίδι ή αν του δείξετε ένα ακόμα κόλπο για να παίξει διαφορετικά με το ίδιο παιχνίδι, τότε θα δείτε ότι θα απορροφηθεί απ’ αυτό και θα ξεχαστεί μέχρι να… βαρεθεί και πάλι.

Πηγή: www.flowmagazine.gr
flowmagazine site-logo

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here