5 απλοί τρόποι για να βοηθήσετε ένα παιδί του Δημοτικού να κατανοήσει ένα κείμενο

0
7710
paidia goneis-katanoisi keimenou

Διαφήμιση

Ένα συχνό παράπονο που κάνουν τα παιδιά στους γονείς είναι ότι ενώ έχουν μελετήσει, όταν έρθει η στιγμή να γράψουν διαγώνισμα ή να εξεταστούν προφορικά στο μάθημα, έχουν ξεχάσει όσα διάβασαν. Η δυσκολία αυτή πιθανόν να οφείλεται στο ότι το διάβασμα τους δεν ήταν μεθοδικό και δεν ακολούθησαν συγκεκριμένες τεχνικές και στρατηγικές.

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, παραθέτει στους γονείς 5 απλούς τρόπους για να βοηθήσουν το παιδί τους να κατανοεί όσα διαβάζει και να μπορούν να τα θυμούνται:

katanoisi keimenou-paidia goneisΒοηθήστε το να αντιμετωπίσει τις δύσκολες λέξεις
Κατά τη διάρκεια του διαβάσματος, το παιδί συναντάει πολλές άγνωστες λέξεις. Ζητήστε του να τις σημειώσει και εξηγήστε του τι σημαίνουν. Έπειτα ζητήστε του να ξαναδιαβάσει, από την αρχή, την πρόταση με την άγνωστη λέξη και να συνεχίσει την ανάγνωση του.

katanoisi keimenou-paidia goneisΖητήστε του να διαβάζει αργά και δυνατά
Όταν διαβάζουμε αργά και δυνατά κατανοούμε καλύτερα το κείμενο. Ζητήστε του να διαβάζει δυνατά τα κομμάτια τα οποία δυσκολεύεται να αφομοιώσει.

katanoisi keimenou-paidia goneisΥπογραμμίζετε με χρωματιστούς μαρκαδόρους
Αγοράστε χρωματιστούς μαρκαδόρους, εκτυπώστε ένα κεφάλαιο από το βιβλίο και βάλτε το παιδί να υπογραμμίζει τις λέξεις που δυσκολεύεται να κατανοήσει. Χρησιμοποιείστε διαφορετικά χρώματα για να γίνει πιο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό για το παιδί.

katanoisi keimenou-paidia goneisΖητήστε του να σας γράψει σε ένα φύλλο χαρτί
Μόλις το παιδί σας ολοκληρώσει τη μελέτη του, δώστε του ένα φύλλο χαρτί και ζητήστε του να σας γράψει όσα διάβασε, περιληπτικά. Μόλις το κάνει αφήστε το να ξεκουραστεί. Επαναλάβετε κάθε φορά που τελειώνει ένα κεφάλαιο/ενότητα.

Διαφήμιση

katanoisi keimenou-paidia goneisΣυχνές επαναλήψεις
Η επανάληψη είναι η μήτηρ της μαθήσεως! Παρόλο που μπορεί το παιδί σας να έχει αφομοιώσει σωστά όσα έχει διαβάσει έως τώρα, είναι καλό να του ζητάτε να κάνει συχνές επαναλήψεις.

Η συμβουλή του Ειδικού:
Αξιοποιήστε τις ώρες της ημέρας όπου το παιδί σας αποδίδει καλύτερα και βοηθήστε το στο διάβασμα του. Τα παιδιά που έχουν δυσκολία στην κατανόηση κειμένου χρειάζονται πολύ χρόνο για να επεξεργαστούν την σχολική ύλη. Εάν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας καθυστερεί υπερβολικά να κατανοήσει ένα κείμενο, αυτό πιθανόν να είναι ένα σύμπτωμα μαθησιακών δυσκολιών ή δυσλεξίας και απευθυνθείτε σε ένα Αναπτυξιακό Κέντρο για αξιολόγηση ή συμβουλευτική οργάνωσης διαβάσματος.

Πηγή: www.mandou.gr
mandou-logo-stelios mantoudis

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here