Γονέα, θέλεις να αποκτήσει το παιδί σου αυτοπεποίθηση; Τότε…

0
68144

Διαφήμιση

gonea-lookΝα είσαι άμεσα διαθέσιμος, πράγμα που προσφέρει στο παιδί την αίσθηση ασφάλειας.

gonea-lookΒελτίωσε τη δική σου αυτοπεποίθηση (ένας γονιός που στερείται αυτοπεποίθηση σαν άτομο είναι πολύ δύσκολο να την καλλιεργήσει στο παιδί του).
*Η γονική φροντίδα έχει θεραπευτικό χαρακτήρα – βοηθά το γονιό να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.

gonea-lookΓίνε θετικός καθρέφτης. Η εικόνα του παιδιού για τον εαυτό του διαμορφώνεται κυρίως από αυτό που διαισθάνεται πως οι άλλοι -πρώτιστα οι γονείς του- πιστεύουν για αυτό.

gonea-lookΝα παίζεις με το παιδί σου. Με το να του αφιερώνεις χρόνο για παιχνίδι, του περνάς το μήνυμα πως αξίζει να του αφιερώνεις χρόνο, πως το θεωρείς πολύτιμο.

gonea-theleis-to-paidi-sou-na-exei-aftopepoithisi-icon2

gonea-lookΝα απευθύνεσαι στο παιδί σου με το όνομα του. Το όνομα του είναι ταυτισμένο με τον εαυτό του και την προσωπικότητα του. Όταν αναφέρεις το όνομα του σε συζητήσεις με τρίτους, του στέλνεις μηνύματα για το τι νιώθεις για αυτό και πόση αξία έχει για σένα.

Διαφήμιση

gonea-lookΝα επαινείς το παιδί όταν τα καταφέρνει σε μικρές υπευθυνότητες (π.χ. τακτοποίηση παιχνιδιών, βοήθεια να στρώσετε μαζί το κρεβατάκι του). Αυτό θα ενθαρρύνει το παιδί να δοκιμάσει μελλοντικά μεγαλύτερες υπευθυνότητες.

gonea-lookΠροετοίμασε το παιδί για επιτυχίες. Βοήθησε το να αναπτύξει ταλέντα & δεξιότητες. Ενθάρρυνε το παιδί να δοκιμάζει ξανά και ξανά μια εργασία. «Η αγάπη σας είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν επηρεάζεται από τις αποτυχίες του».

gonea-lookΕνθάρρυνε το παιδί να εκφράζει τα συναισθήματα του. Το δικό σου καλό παράδειγμα θα βοηθήσει πολύ. Άνετη έκφραση συναισθημάτων δεν σημαίνει ελευθερία για συγκρούσεις.

gonea-lookΑνάθεσε αρμοδιότητες στο παιδί σου. Το κάνει να αισθάνεται χρήσιμο και σημαντικό και βέβαια αποκτά χρήσιμες δεξιότητες για το μέλλον.

gonea-theleis-to-paidi-sou-na-exei-aftopepoithisi-icon3

gonea-lookΕπιβάλλεται η καλή επικοινωνία με τους δασκάλους και με το παιδί. Το παιδί σε χρειάζεται πολύ και πρέπει να είσαι δίπλα του.

gonea-lookΑπόφυγε να δίνεις ετικέτες στο παιδί π.χ. το παιδί είναι άτακτο, ιδιότροπο. Με αυτό τον τρόπο το παιδί αποδέχεται την ετικέτα που του δίνεις. Αν θέλετε να δώσετε ετικέτες στο παιδί, δώστε του ετικέτες που να εκφράζουν σωστά την προσωπικότητα του.

Μαρία Μακρυγιώργη, Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος

maria-makrigiorgi-sidera-logo

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΔΕΠΥ: Παιδοψυχίατρο ή ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή; Ποιόν διαλέγω και πότε;
Επόμενο άρθροΓονείς και εκπαιδευτικοί: μαθαίνουμε για την Ψυχική Ανθεκτικότητα και μεγαλώνουμε ψυχικά ανθεκτικά παιδιά!
Μαρία Μακρυγιώργη
Η Μαρία Μακρυγιώργη αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου το 2013 και στη συνέχεια ολοκλήρωσε την 3η εκπαίδευση της στη Σχολική Ψυχολογία. Υπηρέτησε ως Ειδικευόμενη Εκπαιδευτική Ψυχολόγος στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στα πλαίσια της πρακτικής της άσκησης. Ασχολείται με ψυχομετρικές αξιολογήσεις παιδιών και εφήβων, τη συμβουλευτική γονέων και παιδιών με διάφορες δυσκολίες όπως μαθησιακές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές. Απευθύνεται σε παιδιά, έφηβους και νεαρούς ενήλικες για θέματα που αφορούν αγχώδης διαταραχές, διασπαστική συμπεριφορά, ΔΕΠΥ, αυτισμό, επιλεκτική αλαλία, μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολίες προσαρμογή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here