Θυσιάζοντας την παιδικότητα των παιδιών μας στο βωμό του «χαριτωμένου», της επιτυχίας, της προβολής και της βιτρίνας.

0
13383

Διαφήμιση

Βρέφη ντυμένα σαν μπομπονιέρες. Αγοράκια ντυμένα σαν μικροί επιχειρηματίες, κοριτσάκια ντυμένα σαν σε επίσημο πάρτι.

Γονείς να φωνάζουν υστερικά, «πρόσεχε μην λερωθείς», «μην τρέχεις, θα ιδρώσεις», «θα σκίσεις τα ρούχα σου έτσι που κυλιέσαι», λες και τα μικρά παιδάκια έχουν επιλέξει μόνα τους τι να φορέσουν, η έχουν πει στους γονείς τους πως θα πάνε για να φάνε, να πιούν την μπυρίτσα με τους φίλους τους, καπνίζοντας πούρα και μιλώντας για το χρηματιστήριο, την διεθνή πολιτική, και την εξοικονόμηση καυσίμων σε λογική τιμή αγοράς που έχει το νέο αμάξι του συναδέλφου.

Παιδιά που θυσιάζονται στον βωμό του «χαριτωμένου» από την πρώτη ίσως μέρα της γέννησης τους. Από γονείς, είτε γιατί πιστεύουν πως μεγαλώνουν τον εαυτό τους με τρόπο που οι ίδιοι δεν μεγάλωσαν, από γονείς που επιθυμούν την αναγνώριση μέσω του παιδιού-προτύπου που έχουν αναθρέψει, γονείς που το όνομά τους στον κύκλο τους είναι πιο σημαντικό από την ευτυχία του παιδιού τους.

Και μετά στο σχολείο, στο βωμό και πάλι του «χαριτωμένου» με την συγκατάθεση, ή με την απαίτηση θα έλεγα καλύτερα των γονιών, να εκπαιδεύονται για να παρουσιάσουν το υπερθέαμα σε μια γιορτή, βασανίζοντας ουσιαστικά μικρά παιδάκια να ακολουθήσουν ρυθμό, βήμα, στίχο, σαν καλοκουρδισμένα ρομπότ σε βαθμό που ακόμα και οι ενήλικες δεν αντέχουν.

Και από την άλλη, να σου και οι διαμαρτυρίες και οι πορείες για την κακοποίηση των ζώων, αφού αυτό προστάζει η μόδα του σήμερα, η παρέα, η selfie για το facebook, αδιαφορώντας για την καθημερινή κακοποίηση που υποχρεώνουν οι ίδιοι τα παιδιά τους.

Κακοποίηση σωματική, με μια κορδέλα να σφίγγει το κεφάλι γιατί το παιδί είναι «χαριτωμένο», με τρύπες στα αυτιά για να μην λέει ο κόσμος πως μοιάζει με αγοράκι, ρούχα-μπομπονιέρες και ας είναι το πλέον άβολο για ένα παιδί.

Διαφήμιση

Και παράλληλα ξεκινάει και η συναισθηματική κακοποίηση…
«Μην λερωθείς»,
«Μην τρέχεις με αυτά τα παπούτσια»,
«Μην βγάλεις την κορδέλα σου»,
«Θα χαλάσεις το κτένισμά σου» και τόσα άλλα που λέγονται καθημερινά.

thysiazontas-tin-paidikotita-ton-paidion-mas-sto-vomo-tou-xaritomenou-tis-epityxias-tis-provolis-kai-tis-vitrinas-icon1

Θυσιάσαμε την παιδικότητα των παιδιών στο βωμό του «χαριτωμένου», της επιτυχίας, της προβολής και της βιτρίνας. Δημιουργούμε χαριτωμένα παιδιά, μα παράλληλα μελλοντικά δυστυχισμένους ενήλικες. Έχουμε ίσως ξεχάσει τι ζητούσαμε εμείς ως παιδιά, και ίσως έχουμε ξεχάσει πως και εμείς ήμασταν κάποτε παιδιά.

Και τα παιδιά δεν τα νοιάζει η βιτρίνα, εκτός αν ο γονιός τους νοιάζεται για αυτήν, τα παιδιά δεν τα νοιάζει να είναι χαριτωμένα, εκτός αν οι γονείς τους νοιάζονται για αυτό, τα παιδιά δεν νοιάζονται για το τι θα πει ο κόσμος, εκτός αν οι γονείς τους νοιάζονται για αυτό.

Το μόνο που πρέπει να νοιάζει τα παιδιά είναι η δική τους ευτυχία και όχι των γονιών τους. Και επειδή ως σημαντικοί άλλοι που είναι οι γονείς, τα παιδιά θέλουν να τους κάνουν να νιώθουν ευτυχισμένοι.

Οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους γονείς στο τι θα δείξουμε στα παιδιά μας, ποιανού είναι ποιο σημαντική η ευτυχία για αυτά. Η δικιά τους ή η δικά μας;

Ας μην φορτώνουμε τη δική μας ευτυχία στις μικρές πλάτες και στα μικρά χέρια των παιδιών μας. Το μόνο που χρειάζονται πραγματικά είναι η αποδοχή μας για αυτό που είναι, για αυτό που γεννήθηκαν να είναι.

Πάμπος Ευσταθίου
BSc (Hons) Psychology
Systemic/Family Psychotherapist (Trainee), Ακαδημίες Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου
Email: pamposef@gmail.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΉπιες διαταραχές ύπνου στην προσχολική ηλικία
Επόμενο άρθροΒελτιώστε τη συμπεριφορά του παιδιού σας χρησιμοποιώντας θετική διατύπωση
Πάμπος Ευσταθίου
Ο Πάμπος Ευσταθίου είναι απόφοιτος του Open University of London, όπου απέκτησε το πτυχίο BSc (Hons) in Psychology. Είναι μέλος του ΣΕΨ (Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων) ως Πτυχιούχος Ψυχολόγος. Το 2014 ξεκίνησε την εκπαίδευση στην Συστημική/Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική στο Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου του οποίου ως απόφοιτος, θα είναι αναγνωρισμένο μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA) και θα αποκτήσει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Ψυχοθεραπείας (ECP). Τη σεζόν 2015-2016 υπήρξε μέλος της προπονητικής ομάδας ανδρών της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου, και ταυτόχρονα μέλος της υποστηρικτικής ομάδας των ακαδημιών της, με τη συνεργασία σε επίπεδο ακαδημιών να επεκτείνεται και για την φετινή σεζόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here