10 Χρήσιμες Συμβουλές Πυρασφάλειας για Γονείς και Παιδιά

0
6292

Διαφήμιση

Εσείς, που διαβάζετε το άρθρο αυτό, πότε ήταν η τελευταία φορά που έχετε υποδείξει στα παιδιά σας πως θα εκκενώσουν το σπίτι σε περίπτωση πυρκαγιάς;

Πολλές φορές, αρκετοί γονείς και κηδεμόνες αποφεύγουν να μιλήσουν για σοβαρά θέματα ασφάλειας και υγείας με τα παιδιά τους για διάφορους λόγους, με τον πρώτο λόγο να είναι πως δεν θέλουν να τα τρομάξουν. Στο σύντομο αυτό άρθρο, θα λάβετε μερικές εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλές που όχι μόνο δεν θα τρομάξουν τα παιδιά σας αλλά ίσως να το βρούνε και συναρπαστικό.

Όλα εξαρτώνται από το πως θα παρουσιάσετε τις πληροφορίες αυτές στα παιδιά. Πάνω απ’ όλα, διατηρείστε θετική συμπεριφορά, κατανόηση και υπομονή.

Οι γονείς ως πρότυπο

Ας το παραδεχτούμε – τα μικρά παιδιά μαθαίνουν πολύ περισσότερα, οτιδήποτε έχοντας τους γονείς ως πρότυπο. Έτσι, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα παιδιά να δουν ότι οι γονείς και οι κηδεμόνες τους λαμβάνουν τα θέματα πυρασφάλειας πολύ σοβαρά υπόψη.

Δείξτε στα παιδιά πόσο σοβαρά λαμβάνετε το θέμα πρόληψης πυρκαγιάς και τις πρακτικές έκτακτης ανάγκης. Τοποθετήστε αυτοκόλλητα με τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 σε κάθε τηλέφωνο στο σπίτι. Μπορείτε επίσης να κάνετε κάτι παρόμοιο με τα μαγνητάκια ψυγείου.

Διαφήμιση

Συμβουλέψτε τα παιδιά πως τηλεφωνούμε σε αυτόν τον αριθμό μόνο σε αληθινή έκτακτη ανάγκη. Καλό είναι να τους εξηγήσετε και το λόγο και να τους δώσετε παραδείγματα.

Αυτοσχεδιάστε! Εμπλέξετε τον αριθμό αυτό σε τραγουδάκια ή κατά τη διάρκεια διαβάσματος. Θυμηθείτε πως 1+1=2.

Οι κανόνες πυρασφάλειας στο σπίτι αρχίζουν από την κουζίνα. Βεβαιωθείτε πως κατά τη διαδικασία μαγειρέματος ή και ψησίματος φαγητού στην ύπαιθρο χρησιμοποιείτε τις σωστές μεθόδους διαχείρισης γυμνής φλόγας. Να θυμάστε – τα παιδιά θα πράξουν ό,τι δουν!

Μην παραβλέπετε και ούτε να υποτιμάτε τον κίνδυνο προξένησης μιας πυρκαγιάς από τη χρήση κεριών.

Συχνά, ο επικίνδυνος συνδυασμός φωτιάς και παιδιών έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση ατυχημάτων.

Διδάξτε τα παιδιά σας τι να κάνουν και πώς! Είναι δικιά σας ευθύνη!

Τα παιδιά, προσελκύονται ενστικτωδώς από τη ζεστασιά και το φως μιας λαμπερής φωτιάς. Χωρίς τη σωστή καθοδήγηση από τους γονείς η προσέλκυση αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία.

Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών χρειάζονται σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει και δεν πρέπει να πράξουν. Κατά κανόνα, η ανάπτυξη κάποιων απλών πρέπει και δεν πρέπει, είναι αρκετή έτσι ώστε τα νήπια να τα αποδεχτούν και να τα κατανοήσουν.

Παιδιά + Φωτιά = Κίνδυνος

Τα μεγαλύτερα παιδιά, συνήθως ανταποκρίνονται καλύτερα όταν καταλαβαίνουν το γιατί εφαρμόζονται ορισμένοι κανόνες πρόληψης πυρκαγιάς. Φροντίστε να τους εξηγήσετε.

Η πυρασφάλεια, είναι ένα θέμα που ίσως χρειαστεί να εξηγηθεί περισσότερες από μία φορές καθώς μεγαλώνουν και επέρχεται αλλαγή συμπεριφοράς.

Βεβαιωθείτε πως οι κανονισμοί που έχετε θέσει ακολουθούνται και προσαρμόζονται αναλόγως. Για παράδειγμα εάν θα αλλάξετε διαρρύθμιση στο σπίτι σας ή καλωσορίσετε ένα νέο μέλος στην οικογένεια το σχέδιο εκκένωσης πρέπει να προσαρμοστεί βάση των καινούργιων δεδομένων.

10 Κανόνες Πυρασφάλειας για Παιδιά

Γονείς και άτομα που προσέχουν μικρά παιδιά, πρέπει να ακολουθήσουν τις πιο κάτω συμβουλές και οδηγίες για να είναι σε θέση να προστατεύσουν κατάλληλα τα παιδιά κάτω από την επίβλεψη τους.

1. Εγκαταστήστε ανιχνευτές καπνού (πυρανιχνευτές)

Η πρώτη από τις συμβουλές μας για την ασφάλεια των παιδιών σε θέματα πυρκαγιάς είναι για την ανίχνευση. Οι πυρανιχνευτές μπορούν – και το πετυχαίνουν – να σώσουν ζωές. Ως γονείς, βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει πυρανιχνευτές τουλάχιστον σε κάθε όροφο.

Τα πιο σημαντικά δωμάτια είναι τα υπνοδωμάτια του σπιτιού σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δείξει στα παιδιά σας την τοποθεσία όλων των ανιχνευτών καπνού καθώς και πώς λειτουργούν.

2. Εξέταση λειτουργικότητας των πυρανιχνευτών

Θα πρέπει να εξετάζετε τους ανιχνευτές καπνού τουλάχιστον κάθε μήνα. Είναι σημαντικό το κάθε μέλος στην οικογένειά σας να είναι εξοικειωμένο με τον ήχο που εκπέμπουν οι συσκευές. Πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν πως ο ήχος αυτός σημαίνει κίνδυνο. Διδάξτε τα πώς να εκκενώσουν το σπίτι γρήγορα και με ασφάλεια.

3. Αλλαγή μπαταριών στους πυρανιχνευτές

Όταν αλλάζετε την ώρα στα ρολόγια σας τις θερινές/χειμερινές ώρες (ή τα Χριστούγεννα) μπορεί αυτή να είναι μια κατάλληλη υπενθύμιση για να αλλάξετε όλες τις μπαταρίες των πυρανιχνευτών σας.

Με το να αλλάξετε τις μπαταρίες των πυρανιχνευτών διασφαλίζετε πως θα παραμείνει «ξύπνιος» να σας προσέχει ενώ εσείς και η οικογένειά σας κοιμάστε.

4. Κανόνες γυμνής φλόγας: Σπίρτα, αναπτήρες, πυροτεχνήματα

Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να παίζουν με σπινθήρες, πυροτεχνήματα, σπίρτα, αναπτήρες ή αναμμένα κεριά. Διδάξτε τα να μην αφήνουν τα παιχνίδια τους κοντά σε θερμάστρες ή πάνω από αυτές.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας ειδοποιούν άμεσα εάν εντοπίσουν σπίρτα ή αναπτήρες στο έδαφος ή σε άλλο προσιτό για αυτά σημείο. Εάν διαθέτετε τζάκι ή θερμάστρες παραγωγής φλόγας (π.χ. θερμάστρες υγραερίου – πετρελαίου) φροντίστε να τοποθετείτε κατάλληλα για την περίπτωση προστατευτικά έτσι ώστε να τα προφυλάξετε.

5. Μην κρύβεστε – Πηγαίνετε έξω!

Οι πυρκαγιές είναι ιδιαίτερα τρομακτικές για τα παιδιά. Διδάξτε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που περικλείονται σε περίπτωση που κρυφτούν σε ντουλάπες ή κάτω από το κρεβάτι τους. Εξηγήστε τους να καταλάβουν ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς: ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ – ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΕΞΩ – ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΞΩ!

6. Σχέδιο εκκένωσης

Αναπτύξτε ένα κατάλληλο σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς και δοκιμάστε το τακτικά συμπεριλαμβάνοντας όλα τα μέλη της οικογένειας σας. Κάντε το διασκεδαστικό, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα: π.χ. χρονομέτρηση, διαγωνισμούς, βραβεία κλπ.

Είναι αναγκαίο, να προσπαθήσετε να βρείτε δύο (τουλάχιστον), τρόπους εκκένωσης στο κάθε δωμάτιο σε περίπτωση που η φωτιά ή ο καπνός φράξουν την όδευση διαφυγής σας.

Σημειώστε πως είναι αναγκαίο να δοκιμάσετε και τις δύο διαδρομές διαφυγής. Βεβαιωθείτε ότι παράθυρα και πόρτες λειτουργούν κανονικά.

7. Κατέβα χαμηλά, ξάπλωσε και προχώρα

Με το να χαμηλώσουμε το σώμα μας προς το έδαφος και να προχωρήσουμε προς την έξοδο έρποντας, είναι πολύ πιο εύκολο και πιο ασφαλές σε περίπτωση που το σπίτι έχει γεμίσει με καπνό. Η όραση και η αναπνοή διαμέσου του καπνού είναι ευκολότερη και λιγότερο επιβλαβής εάν παραμείνετε χαμηλά καθώς βγαίνετε έξω. Πριν ανοίξετε οποιεσδήποτε πόρτες χρησιμοποιήστε το πίσω μέρος του χεριού σας για να ελέγξετε το πόμολο αν είναι ζεστό και αν ναι, προσπαθήστε να εντοπίσετε / χρησιμοποιήσετε μια άλλη διαδρομή εξόδου.

8. ΣΤΑΜΑΤΑ – ΠΕΣΕ – ΚΥΛΗΣΟΥ

Εάν αρπάξουν τα ρούχα φωτιά: ΣΤΑΜΑΤΑ – ΠΕΣΕ στο έδαφος – ΚΥΛΗΣΟΥ δεξιά αριστερά μέχρι να σβήσει η φωτιά. Φώναξε για βοήθεια, αλλά ΜΗΝ τρέξεις, αυτό κάνει την πυρκαγιά να καίει γρηγορότερα.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να το υποδείξετε αυτό με το να το κάνετε και εσείς μαζί τους. Τα παιδιά θα το βρουν πολύ διασκεδαστικό και να είστε σίγουροι/ες πως θα το θυμούνται.

9. Τόπος συνάντησης – Χώρος συγκέντρωσης

Καθορίστε έναν τόπο συνάντησης έξω από τον οποίο όλοι πρέπει να συγκεντρωθούν αφού εκκενώσουν το σπίτι/κτίριο και ξεφύγουν από τη φωτιά. Ο τόπος συνάντησης μπορεί να είναι τόσο απλό όσο ένα μεγάλο δέντρο μακριά από το σπίτι/κτίριο ή ένα παρόμοιο σημείο επαφής.

Ποτέ μην επιστρέψετε σε ένα κτίριο που είναι στις φλόγες για οποιονδήποτε λόγο. Τα μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν λάβει κατάλληλη εκπαίδευση και διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό για τη διάσωση ανθρώπων σε περίπτωση που νομίζετε ότι κάποιο άτομο απουσιάζει.

10. Ο αριθμός που σώζει ζωές – 112

Το κάθε μέλος της οικογένειας σας και κάθε άτομο πρέπει να γνωρίζει πως μπορεί να ειδοποιήσει τις Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης όπως την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Εάν είναι απαραίτητο καλέστε την Πυροσβεστική Υπηρεσία από το τηλέφωνο του γείτονά σας και προσπαθήστε να δώσετε τη διεύθυνση αργά και ήρεμα.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας,

Αυγουστίνος Χατζηγιάννης
GIFireE
Managing Director of FSTP Cyprus Ltd
www.firesafetytrainingcy.com

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΤο παιδί που δεν κατάλαβε κανείς…
Επόμενο άρθροΌταν οι ερωτικές σχέσεις των εφήβων φτάνουν στα άκρα…
ParentsGo
Το ParentsGo είναι ένας χώρος για γονείς κι εκπαιδευτικούς με πλούσιο επιμορφωτικό, ενημερωτικό και διασκεδαστικό υλικό. Στο ParentsGo γονείς κι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερώνονται για ότι αφορά τα παιδιά και να συμμετέχουν κι αυτοί στέλνοντας δικές τους ιδέες και θέματα επίκαιρα και σχετικά πάντα με τον κόσμο του παιδιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here