Γονείς: Συμβουλές Διαχείρισης άγχους

0
5462
goneis-symvoules diaxeirisis agxous

Διαφήμιση

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να βρουν τρόπους να απελευθερωθούν από το άγχος και να διαχειριστούν το θυμό τους. Πολλά πράγματα, πέρα από την συμπεριφορά των παιδιών μπορεί να προκαλέσουν σε ένα γονιό άγχος, όπως για παράδειγμα οι καθημερινές υποχρεώσεις, η δουλειά, η διαχείριση οικογενειακών σχέσεων, η υγεία, η έλλειψη προσωπικού και ελεύθερου χρόνου, η ανεργία και άλλα πολλά.

Μαζί με όλα αυτά ένας γονιός προσπαθεί να βρει τη δική του ισορροπία και να διατηρήσει την ψυχραιμία του, πράγμα το οποίο αρκετές φορές προκαλεί από μόνο του άγχος.

Πολλές φορές οι γονείς όταν είναι αγχωμένοι ή θυμωμένοι μπορεί να πουν πράγματα στα παιδιά τα οποία να μην εννοούν και αργότερα να νιώθουν άσχημα ή να έχουν τύψεις. Τα λόγια και οι φωνές έχουν αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία του οικογενειακού περιβάλλοντος καθώς και στα συναισθήματα των παιδιών και στην υγιή συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Ο τρόπος για να αποφευχθεί αυτό από το να επαναληφθεί είναι η διαχείριση του στρες και θυμού.

Δεχθείτε στήριξη

Η στήριξη μπορεί να επέλθει από την οικογένεια, φίλους, ομάδες στήριξης γονέων ή άλλες ομάδες υποστήριξης. Συζητώντας τα προβλήματα, τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας είναι ένας τρόπος ανακούφισης. Επίσης, με αυτό τον τρόπο μπορεί να ακούσουμε κάποιες συμβουλές ή ακόμα παρόμοιου είδους προβλήματα από άλλους και τρόπους επίλυσης που έχουν δοκιμαστεί. Το να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι περνάνε παρόμοιου είδους δυσκολίες αυτό μας κάνει να μην νιώθουμε μόνοι.

Διαφήμιση

Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας

Η αναζήτηση ελεύθερου χρόνου είναι για αρκετούς γονείς πολυτέλεια. Για να νιώσετε όμως καλύτερα πρέπει να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει δέκα λεπτά χαλαρή μουσική όταν τα παιδιά πάνε για ύπνο, ή διάβασμα ενός βιβλίου το απόγευμα, ένα περπάτημα έξω στον καθαρό αέρα, ένας καφές με έναν αγαπημένο φίλο. Εντάξετε λοιπόν έστω μια ώρα χαλάρωσης την εβδομάδα στο πρόγραμμα για τον εαυτό σας!

Αναζητήστε βοήθεια

Το να ζητήσω βοήθεια δεν είναι σημάδι αδυναμίας, αντίθετα είναι ένα πολύ θετικό βήμα. Εάν νιώθετε αγχωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχετε προσπαθήσει και δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε, τότε θα ήταν προτιμότερο να επισκεφτείτε έναν ειδικό στο τομέα αυτό. Οι πολλές δυσκολίες, το καθημερινό άγχος και στρες, μπορεί να προκαλέσουν εμπόδια για ένα γονέα να είναι σωστός προς τα παιδιά και την οικογένεια του. Όσο πιο έγκαιρα το αντιμετωπίσουμε τόσο το καλύτερο για όλους.

Να είσαστε όσο το πιο προετοιμασμένοι γίνεται

Όλα τα παιδιά κάποτε θα είναι αγχωμένα για αυτό φροντίστε σε τέτοιες περιπτώσεις να είστε προετοιμασμένοι από πριν. Για παράδειγμα, αν τα παιδιά σας βαριόνται εύκολα σε μια μεγάλη διαδρομή με το αυτοκίνητο ή με το να περιμένουν ραντεβού στο γιατρό, έχετε μαζί σας παιχνίδια, βιβλία ή άλλες δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί να τα κρατήσουν απασχολημένα.

Μην παραβλέπετε την επιτυχία

Όταν καταφέρετε και διαχειριστείτε μια στρεσογόνα κατάσταση με επιτυχία μην το παραβλέψετε. Αντιθέτως, επαινέστε τον εαυτό σας που τα κατάφερε και επαναλάβετε αυτό που σας βοήθησε και την επόμενη φορά που θα νιώσετε αγχωμένοι. Κάνετε το ίδιο και με τα παιδιά σας. Όταν κατορθώσουν και διαχειριστούν το άγχος τους επιβραβεύστε τα, με αυτό τον τρόπο τα ενθαρρύνετε.

goneis-eleytheros xronos

Φροντίστε τον εαυτό σας

Το να είστε γονιός είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο. Ενώ είναι λογικό καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν να νιώθετε λιγότερο σημαντικοί, και περισσότερο οδηγοί, καθαριστές, φροντιστές, τα παιδιά θα έρθουν σε εσάς όταν χρειαστούν βοήθεια και θα έχουν εσάς ως παράδειγμα όταν μεγαλώσουν.

Το να βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να παραβλέψετε ή να νιώθετε ένοχα για αυτό. Μπορεί να χρειάζεται κάποια οργάνωση από πριν, αλλά αφού χαλαρώσετε και περάσετε λίγο ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό ή τον σύντροφο σας, να ανανεωθείτε και να γίνετε ακόμα καλύτεροι στο ρόλο του γονέα.

Κορνηλία Τσούκκα
Εγγεγραμμένη Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος
Στοιχεία επικοινωνίας
τηλέφωνο: 99 106256
email: kornilia.psychologist@gmail.com
facebook page: @kornilia.psychologist

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΕίναι η γονεϊκή αγάπη αρκετή για να μεγαλώσουμε ψυχικά υγιή παιδιά;
Επόμενο άρθρο20 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του παιδιού!
Κορνηλία Τσούκκα
Η Κορνηλία Τσούκκα σπούδασε το 2009 Ψυχολογία στο Birmingham City University της Αγγλίας. Στη συνέχεια, το 2013 ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και συγκεκριμένα στο "Εφαρμοσμένο Πρόγραμμα Σχολικής Ψυχολογίας διάρκειας 3 ετών". Έκανε πρακτική άσκηση στην Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ) του Υπουργείου Παιδείας. Τώρα συνεργάζεται με το Πολυδύναμο Κέντρο Λόγου και Ευφυίας στην περιοχή Έγκωμης, Λευκωσία με τα καθήκοντα του Σχολικού/Εκπαιδευτικού Ψυχολόγου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here