Πώς μαθαίνουμε τα παιδιά να εκτιμούν ό,τι έχουν

0
43662

Διαφήμιση

Σε μια εποχή υπερκαταναλωτισμού, με τα μικρά παιδιά να είναι ίσως τα μεγαλύτερα «θύματα», οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στην ανατροφή τους, για να μην τα κάνουμε κακομαθημένα και αχάριστα. Δεν αφήνουμε τα παιδιά μας να εξελιχθούν σε εγωκεντρικούς ενήλικες με τους παρακάτω τρόπους.

KidsWhatTheyHave_icon5 Ξεκινάμε από μικρή ηλικία
Από βρεφική ακόμα ηλικία, μπορούμε να ελέγξουμε τον χαρακτήρα του παιδιού. Δεν χρειάζεται να του δίνουμε συνεχώς ό,τι ζητάει για να παίξει ή να νιώσει ωραία. Είναι ωραίο να παρέχουμε στο παιδί μας τα καλύτερα, όμως δίνοντάς του κάθε πράγμα που ζητά, αναπτύσσει μια αίσθηση κτητικότητας.

pos-mathainoume-ta-paidia-na-ektimoun-oti-exoun-icon2

KidsWhatTheyHave_icon5 Λέμε ευχαριστώ
Πρέπει να εμφυσήσουμε στο λεξιλόγιο του παιδιού μας τη λέξη «ευχαριστώ». Μάλιστα, χρησιμοποιώντας το μέσα στο σπίτι, εντυπώνεται πιο εύκολα στη μνήμη του παιδιού. Μπορούμε να εφαρμόσουμε την πρακτική της ευχαριστίας, όταν θα του προσφέρουν κάτι, λέγοντάς το μαζί. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί να αντιληφθεί ευκολότερα τη χρήση του.

KidsWhatTheyHave_icon5 Παίρνουμε ένα δίνουμε ένα
Εάν θέλουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας πώς να εκτιμούν όσα έχουν, μπορούμε να τους δείξουμε πώς να δίνουν ένα παιχνίδι τους για να παίρνουν ένα άλλο. Προσφέρουμε με το παιδί μας ένα δικό του αντικείμενο σε φιλανθρωπικό ίδρυμα ή κέντρο, για να του δώσουμε ένα νέο.

KidsWhatTheyHave_icon5 Το ζούμε
Δείχνοντας μέσω παραδείγματος την ευγνωμοσύνη για κάτι που έχει κάνει το παιδί μας, θα του κάνουμε πιο οικεία την αίσθηση της. Για παράδειγμα, το συγχαίρουμε και του δείχνουμε πόσο ευχαριστημένοι είμαστε όταν έχει κάνει κάποια σημαντική δουλειά όπως να μαζέψει το δωμάτιό του.

Διαφήμιση

KidsWhatTheyHave_icon5 Τα γραπτά μένουν
Από τη στιγμή που το παιδί, μαθαίνει να γράφει, μπορούμε να στέλνουμε ευχαριστήρια μηνύματα ή κάρτες για καλές πράξεις και να του δείξουμε να κάνει το ίδιο. Ο λόγος αυτής της μεθόδου, είναι να συγκρατήσει την αρχή της ευγνωμοσύνης για πάντα χαραγμένη μέσα του.

KidsWhatTheyHave_icon5 Απομακρύνουμε τη σημασία των υλικών
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς και κυρίως σε γιορτές, ελαττώνουμε τα δώρα. Όταν γιορτάζουμε με το παιδί μας, θα ήταν προτιμότερο να επικεντρωθούμε στο χρόνο μαζί του και σε δραστηριότητες παρά σε κάτι υλικό που ίσως ξεχάσει στο μέλλον.

pos-mathainoume-ta-paidia-na-ektimoun-oti-exoun-icon1

KidsWhatTheyHave_icon5 Ο λόγος μας μετράει
Ως γονείς γινόμαστε ένα είδος υπερ-ήρωα και μέντορα για τα παιδιά μας. Κάνοντας την ευγνωμοσύνη μέρος των καθημερινών μας συζητήσεων και επιδεικνύοντας τα πράγματα που εκτιμούμε στους άλλους, κάνουμε το παιδί να ακολουθήσει το παράδειγμά μας.

Πηγή: www.flowmagazine.gr

flowmagazine-logo

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here